Žampa mal viac šťastia ako Vlhová, vrátiť by sa mohol ešte v tejto sezóne

Adam Žampa musel byť prevezený do nemocnice, pri ukážke trati v Jasnej sa zranil.
Adam Žampa musel byť prevezený do nemocnice, pri ukážke trati v Jasnej sa zranil. (Autor: Instagram Adam Žampa)
Matej Hank|22. jan 2024 o 17:30

Operácia by ho nemala čakať.

BRATISLAVA. Do nemocnice prišli takmer naraz, no dobu liečenia budú mať rozdielnu. Slovenskí lyžiari Petra Vlhová a Adam Žampa doplatili na ľadovú zjazdovku v Jasnej a obaja spadli v úvodnej časti kopca.

Ako priznal tréner Vlhovej Mauro Pini na pondelňajšej tlačovej konferencii, jeho zverenkyňu čaká operácia kolena, ktorú podstúpi vo Švajčiarsku. Problém má s predným krížovým väzom a meniskom.

"Operácia sa uskutoční, keď bude Petra na ňu pripravená, očakávam, že do dvoch týždňov. Momentálne je doma, na tvári má úsmev. Je stotožnená s tým, čo ju v najbližších týždňoch a mesiacoch čaká," vysvetlil švajčiarsky tréner. 

Čo sa týka jej návratu, Pini predpokladá, že v septembri by sa už mohla postaviť na zjazdovku.

"Veríme, že od mája sa zapojíme do prípravy a v septembri by mohla byť Petra opäť na svahu. Samozrejme, záleží aj na tom, ako zareaguje Petrin organizmus, ale verím, že sa vráti ešte silnejšia," dodal.

Viac šťastia

V inej situácii je 33-ročný Adam Žampa. Ako uviedol v relácii Týždeň v športe na TA3, má natrhnuté bočné väzy a poškodenú chrupavku.

"Keďže mi koleno akoby jemne vyskočilo, tak je tam aj opuch kosti. Našťastie nemám nič kompletne pretrhnuté ako Peťa.

Mal som možno šťastie v tom, že mňa to vyhodilo do vzduchu. Peti sa lyža zarezala do snehu a ona ostala celým ťažiskom práve v tom kolene a väzy si pretrhla. Chce to čas a rehabilitáciu s fyzioterapeutom," povedal Žampa.

Žiadna operácia

Slovenský lyžiar dodal, že zranenie nie je v štádiu, že by bola potrebná operácia. Čakajú ho ešte kontrolné vyšetrenia, ktoré ukážu, ako to vyzerá po odpuchnutí.

"Verím, že to bude fajn a že sa ešte ku koncu sezóny vrátim. Nám tie obrovské slalomy ešte len začínajú," priblížil.

Jeho najobľúbenejšia disciplína sa bude jazdiť trikrát v Amerike a v Kranjskej Gore, kde sa mu jazdí dobre.

"Samozrejme, ako profesionálny športovec chcem na tieto preteky nastúpiť, ale všetko ukáže čas a uvidíme ako rozhodnú doktori s fyzioterapeutmi," doplnil.

Adam Žampa počas obrovského slalomu v Kranjskej Gore.
Adam Žampa počas obrovského slalomu v Kranjskej Gore. (Autor: TASR/AP)

Trať bola geniálna

Organizátorom za prípravu trate nemôže vyčítať nič, podľa neho bola pripravená geniálne. Počas prehliadky bola regulárna.

"Možno po tých úvodných pádoch sa niektoré dievčatá zľakli a išli s väčším rešpektom. Svoju rolu zahralo to, že sa veľmi ochladilo a sneh bol na niektorých miestach šmykľavý a agresívny," opísal.

Bola to jedna z najlepších tratí, na akej kedy jazdil. "Žiaľ, osud bol taký. Avšak, to, že to neprialo nám neznamená, že to bolo zlé. Celý Svetový pohár v Jasnej bol perfektný," uzavrel v relácii na TA3.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Žampa mal viac šťastia ako Vlhová, vrátiť by sa mohol ešte v tejto sezóne