Rozbehnutú Barcelonu sa pokúsi zastaviť Chelsea

Lionel Messi
Lionel Messi (Autor: SITA AP)
SITA|27. apr 2009 o 12:43

Najsledovanejšia a najprestížnejšia európska klubová pohárová futbalová súťaž Liga majstrov 2008/09 vstupuje v tomto týždni do jednej zo svojich záverečných fáz.

BARCELONA. V utorok je na programe prvé stretnutie semifinále medzi FC Barcelona a FC Chelsea, v stredu sa potom v čisto anglickom súboji stretnú obhajca trofeje Manchester United s Arsenalom Londýn. Utorňajší duel na Nou Campe s výkopom v tradičnom čase o 20.45 h SELČ povedie z pozície hlavného arbitra Wolfgang Stark z Nemecka.

Barcelona je jediným neanglickým zástupcom v najlepšom kvartete tímov, tri mužstvá z Albiónu sa v semifinále LM ocitli už tretí rok po sebe. Stopercentnú bilanciu majú v tomto smere Manchester aj Chelsea, Arsenal v tejto sezóne vystriedal FC Liverpool. Práve "The Reds" nestačili v dvojzápase, zakaždým v základnej zostave aj so slovenským reprezentačným stopérom Martinom Škrtelom, vo štvrťfinále na Chelsea. Na Anfield Road vyhrali "The Blues" prekvapujúco 3:1, v odvete plnej zvratov sa potom zrodila bláznivá remíza 4:4.

Barcelona suverénne vyradila Bayern Mníchov

Barcelona položila základ svojho postupu do semifinále rovnako ako Chelsea v prvom dueli štvrťfinále, keď na Nou Campe zdolala Bayern Mníchov suverénne 4:0 a o týždeń neskôr v Allianz Arene v Bavorsku už len kontrolovala svoj postup pri výsledku 1:1.

Kormidelník katalánskeho veľkoklubu Pep Guardiola sa bude spoliehať predovšetkým na skvelý ofenzívny trojlístok Messi - Eto´o - Henry, ktorému "to sype" nielen na európskej pohárovej scéne, ale aj v domácej Primera División. Argentínsko-kamerunsko-francúzsky útočný trojzáprah zaznamenal v najvyššej španielskej súťaži v tejto sezóne už 65 presných zásahov (celkovo dala Barca v 33 dueloch 94 gólov), najviac Eto´o 27. V Lige majstrov je pre zmenu absolútne najlepším kanonierom s ôsmimi gólmi Messi, päťkrát prekonal súperových brankárov Henry a trikrát trafil do čierneho Eto´o.

Zaujímavosti pred utorňajším prvým semifinále futbalovej Ligy majstrov

* Najlepším strelcom aktuálnej edície Ligy majstrov je s ôsmimi presnými zásahmi krídelník FC Barcelona Lionel Messi. Z tábora FC Chelsea má najviac gólov (5) na svojom konte útočník Didier Drogba.

* V Lige majstrov sa doteraz stretli títo súperi osemkrát, bilancia je vzácne vyrovnaná. Trikrát vyhrala Chelsea, trikrát Barcelona a v dvoch prípadoch sa stretnutie skončilo remízou. Skóre je priaznivejšie pre katalánsky veľkoklub - 22:16.

* Anglicko má trikrát po sebe v semifinále Ligy majstrov tri mužstvá - okrem Chelsea sú to Manchester United a Arsenal Londýn, ktorí tvoria druhú semifinálovú dvojicu.

* Chelsea sa dokázala medzi štyri najlepšie mužstvá Ligy majstrov prepracovať tretíkrát za sebou, rovnako ako Manchester United. Najúspešnejší v tomto smere sú Juventus Turín a Real Madrid, ktorým sa to podarilo v štyroch ročníkoch v rade.

* Barcelona má aktuálne na konte 99 prehier v pohárovej Európe, prípadná utorňajšia s Chelsea by bola jubilejnou stou.

* Stredopoliar FC Chelsea Mickael Essien odohral pred utorňajším duelom 49 stretnutí v Lige majstrov, na Nou Campe má šancu nastúpiť v jubilejnom 50. zápase.

* Barcelona je s 29 strelenými gólmi suverénne najúspešnejším tímom zo zostávajúceho kvarteta v semifinále LM. Chelsea zaznamenala v doterajšom priebehu 19 presných zásahov, Arsenal Londýn 16 a Manchester United 14 gólov.

* Barcelona bola doteraz v deviatich semifinále LM, v štyroch prípadoch postúpila do finále. Chelsea uspela v jedinej z predchádzajúcich štyroch semifinálových účastí, a to vlani proti Liverpoolu.

* V utorok večer sa na trávniku Nou Campu stretnú viacerí reprezentační kolegovia. Domáci Francúzi Abidal a Henry nastúpia proti Maloudovi s Anelkom, Yaya Touré z Pobrežia Slonoviny sa bude konfrontovať s Didierom Drogbom a Salomonom Kalouom.

* Barcelona odohrala v pohárovej Európe proti anglickým mužstvám už 50 zápasov s bilanciou 20 víťazstiev, 15 remíz a 15 prehier, v domácom prostredí je to 13 výhier, 9 remíz a len 2 prehry (dovedna 24 súbojov).

* Chelsea nastúpila v európskych pohárových súťažiach proti tímu zo Španielska 23-krát s bilanciou 11 víťazstiev, 6 remíz a 6 prehier, z toho na trávniku súpera v 10 dueloch (3 výhry, 2 remízy a 5 prehier).

SITA

Práve ubránenie tejto trojice a najmä argentínskeho supertalentu Messiho bude pre mužstvo holandského trénera Guusa Hiddinka jedným z kľúčov k úspechu. Do kariet preto nezahrala FC Chelsea jednozápasová nútená pauza ľavého obrancu Ashleyho Cola, ktorý videl v odvete štvrťfinále proti Liverpoolu žltú kartu. Práve anglický reprezentačný bek by totiž s najväčšou pravdepodobnosťou najčastejšie prichádzal do stretu s Messim operujúcim väčšinou na pravom krídle. V sobotňajšom zápase Premier League proti West Hamu (1:0) skúšal Hiddink na dôležitom poste Josého Bosingwu, stále však údajne zvažuje rôzne možnosti v súvislosti s obsadením pozície ľavého obrancu.

Hiddink: Ubrániť Messiho je nadľudská úloha

"Mohol by som plakať, že sme prišli o Ashleyho Cola a hľadať rôzne výhovorky. Ja však jednoducho nie som taký. Radšej budem stopercentne dôverovať tomu, kto ho na trávniku nahradí. Ktokoľvek bude musieť ubrániť Messiho, čaká ho nadľudská úloha. Je to momentálne najproduktívnejší hráč na svete, ktorého hru každý rád sleduje. Teda s výnimkou prípadov, keď nastúpi proti nemu," cituje oficiálna internetová stránka Chelsea slová Guusa Hiddinka.

Jeho náprotivkovi na lavičke "Blaugranas" nebude okrem dlhodobejšie zraneného Gabriela Milita chýbať nikto. Barcelona v domácej Primera División cez víkend zaváhala, keď remizovala s FC Valencia 2:2, čím dovolila priblížiť sa Realu na štyri body na čele tabuľky. "Po tomto zápase sme sa snažili poriadne si oddýchnuť, pretože nás čaká najdôležitejší týždeň v tejto sezóne," povedal Pep Guardiola mysliac okrem utorňajšieho duelu aj na sobotňajšie "El Clásico" proti Realu Madrid. "Na hráčoch našťastie zatiaľ nevidím žiadnu únavu, čo je skvelé. Sme ako mašina," dodal kouč FC

Zo slovenských futbalistov by sa mohol v utorňajšom semifinále LM 2008/09 predstaviť len stredopoliar FC Chelsea Miroslav Stoch, ťažko však predpokladať, že by mu dal tréner Guus Hiddink dôveru práve v tomto nesmierne náročnom a dôležitom zápase.

FC Barcelona - FC Chelsea - rozhoduje: Wolfgang Stark (Nem.)

Predpokladané zostavy:

FC Barcelona: Victor Valdés - Daniel Alves, R. Márquez, Puyol, Abidal - Xavi Hernández, Y. Touré, Iniesta - Messi, Eto´o, Henry

FC Chelsea: P. Čech - Ivanovič, Alex, Terry, Bosingwa - Essien, Ballack, Lampard, Malouda - Drogba, Anelka

STREDA, 29. apríla:

Manchester United - Arsenal Londýn - odveta je na programe v utorok 5. mája.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Rozbehnutú Barcelonu sa pokúsi zastaviť Chelsea