Slyško ostro kritizuje komisiu rozhodcov: Len závidíte, Kružliaka ste vyradili z EURO

Roman Slyško (vpravo) na ilustračnej fotografii.
Roman Slyško (vpravo) na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR)
Igor Dopirák|25. feb 2021 o 10:30

Bývalý rozhodca sa postavil za kolegu.

BRATISLAVA. Kauza okolo slovenského rozhodcu Ivana Kružliaka neutícha ani desať dní po zápase Fortuna ligy medzi Trenčínom a Dunajskou Stredou.

V ňom Kružliak urobil fatálnu chybu, keď v absolútnom závere vyhodnotil útočný faul dunajskostredského hráča ako nepovolený zákrok v podaní trenčianskeho obrancu.

Hostia dostali šancu zahrávať pokutový kop, po ktorom vyrovnali na konečných 3:3. 

Ružbarskému prekáža, že mu nezavolal

"Spravil som chybu a mrzí ma to. Viac k tomu už neviem povedať. Nehnevajte sa, ale už mám toho na dnes akurát," komentoval Kružliak svoj chybný verdikt pre Sportnet.

Od Komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu (KR SFZ) dostal následne šesťzápasový dištanc a do konca sezóny ho preradili do druhej ligy.

Kružliaka následne kritizovali šéf komisie Marián Ružbarský i prezident futbalového zväzu Ján Kováčik.

"Pán Kružliak mi nemal potrebu zavolať. Rozprávali sme sa až po mojom verejnom vyjadrení. Z nášho rozhovoru radšej nebudem citovať, nehodí sa to. Osobne som ostal veľmi sklamaný z jeho prístupu," opisoval Ružbarský pre Denník Šport.

Sklamalo ho, že Kružliak sa odmietol ospravedlniť jemu aj komisii rozhodcov.

"Nikto nesmie a nebude mať imunitu za svoje fatálne chyby - ani rozhodca, ktorý je na medzinárodnej listine FIFA," poznamenal Kováčik v reakcii na Kružliaka pre Denník Šport.

Údajný penaltový zákrok v čase 6:30

Komisia je vraj zrelá na demisiu

Kružliaka sa však výrazným spôsobom zastal bývalý elitný slovenský rozhodca Roman Slyško, ktorý bol dlhoročným asistentom Ľuboša Micheľa a spoločne rozhodovali finále Ligy majstrov či zápasy na majstrovstvách sveta aj Európy.

"Niektoré komentáre 'odborníkov' presiahli rámec ľudskej slušnosti a hlavne následná reakcia odbornej komisie bola nepochopiteľná," píše v príspevku, ktorý poslal Denníku Šport.

Slyško tvrdí, že svojím príspevkom chce vrátiť do diskusie rovnováhu. Hoci aj on priznáva, že odpískanie pokutového kopu bolo nesprávne, svojho kolegu sa zastal.

Ivan Kružliak.
Ivan Kružliak. (Autor: TASR)

"Za svoju chybu sa ospravedlnil ihneď po stretnutí v útrobách štadióna trénerovi domácich a následne prostredníctvom médií aj celej futbalovej verejnosti. Nič viac v danej chvíli už spraviť nemohol," konštatuje Slyško.

Následne začal kritizovať KR SFZ a jej šéfa Ružbarského.

"Rozhodca nie je zastrešovaný klubom, ani mestom. Je to práve komisia rozhodcov a národný zväz, ktoré mu musia poskytnúť pocit dôvery, bezpečia a ochrany," píše.

"Komisia rozhodcov zlyhala vo svojej funkcii na celej čiare a v politickom slovníku je zrelá na demisiu. To by ale museli mať jej členovia kúsok sebareflexie," pokračoval Slyško.

Slyško: Kružliaka ste vyradili z EURO

"Marián Ružbarský so svojou komisiou myslí v prvom rade na vlastné bezpečie. Často čítam, aký obrovský úspech znamená prestup slovenského hráča z domácej ligy do renomovaného klubu. Uvedomme si, že účinkovanie rozhodcu zo Slovenska na úrovni Ligy majstrov alebo seniorského záverečného turnaja v Európe alebo v rámci FIFA je doslova zázrak," tvrdí Slyško.

Kružliaka radí k medzinárodným autoritám, akými boli Micheľ, Christov či Balko.

"Ružbarský a kolektív svojím nemorálnym rozsudkom de facto vyradili Kružliaka z účasti na EURO. Prepáčte, nielen Kružliaka, ale celý jeho tím," naráža Slyško na blížiace sa majstrovstvá Európy.

"O túto možnosť bojovali dlhé roky, zápas od zápasu museli kompetentným dokazovať, že aj napriek tomu, že sú (bez urážky) z 'bezvýznamnej' slovenskej ligy, do tejto spoločnosti právom patria," poznamenal.

Komisia rozhodcov, v strede jej predseda Marián Ružbarský.
Komisia rozhodcov, v strede jej predseda Marián Ružbarský. (Autor: SFZ)

Akt márnomyseľnosti a závisti?

Slyško tvrdí, že vychádza z vlastných skúseností. "Za čo vlastne prišiel tento exemplárny trest? Išlo o prvý zápas jarnej časti, nesprávne nariadený pokutový kop priamo nerozhodoval o titule, o postupe alebo vypadnutí," konštatuje.

Podľa jeho slov je trest pre Kružliaka z pohľadu KR SFZ "akt čistej márnomyseľnosti a závisti", pretože žiadny z členov komisie nikdy na veľkom turnaji neúčinkoval.

Slyškovi tiež prekáža, že správu o potrestaní svojho elitného arbitra zverejnila komisia v deň zápasu medzi Lille a Ajaxom Amsterdam v Európskej lige, ktorý Kružliak rozhodoval.

"Nedá sa to slušne nazvať inak ako najhrubšie chrapúnstvo," hodnotí Slyško. Napokon sa ešte raz vyjadril k Ružbarskému.

"Predseda komisie žiadal, aby sa mu Kružliak ospravedlnil. Netuším, za čo. Skúsme sa však spýtať Ružbarského, či sa on ospravedlnil KR SFZ v roku 2006, keď nebol schopný splniť limity na fyzických previerkach pred majstrovstvami sveta v Nemecku, kde bol nominovaný ako náhradný asistent," pripomenul.

Ružbarský si spolu so svojou komisiou podľa Slyška strelili vlastný gól, po ktorom neprehral len Kružliak, ale aj celé Slovensko.

"Zostáva iba otázka: Kto bude ďalší?" pýta sa Slyško.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slyško ostro kritizuje komisiu rozhodcov: Len závidíte, Kružliaka ste vyradili z EURO