Vedúci slovenský lekár bude v Pekingu riešiť aj doping. Má obavy z omikronu

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. jan 2022 o 00:00

Kvôli hokejistom má vyše 45-kilogramovú batožinu.

BRATISLAVA. Vedúci lekár slovenskej výpravy Roman Fano bude mať okrem starostlivosti o slovenských športovcov na ZOH v Pekingu aj mnoho iných, najmä administratívnych úloh.

Podobne ako pred olympiádou v Tokiu nastavil režim všetkým členom výpravy tak, aby lepšie zvládli časový posun a prichystal im aj niekoľko odporúčaní, vďaka ktorým by mali lepšie zvládnuť náročné klimatické podmienky.

Tie však budú o čosi lepšie, ako počas ZOH v Pjongčangu pred štyrmi rokmi.

Ako uviedol Fano, celková príprava sa začala už v septembri, pár dní po skončení hier v Japonsku:

"Teraz sme pripravovali športovcov najmä na covidové podmienky, lebo sú iné, ako boli v Tokiu. V Pekingu sa bude každý deň testovať PCR testom a bude to robiť čínska strana, nebudú to samotesty. Musíme všetko zariadiť tak, aby sme športovcov čo najmenej zaťažovali."

Predseda lekárskej komisie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) dodal:

"Samozrejme je tam dôležitý aj časový posun, ale s tým už máme dobré skúsenosti a nemal by to byť závažný problém."

Čína nastavila prísne covidové pravidlá

Fano mal v uplynulých dňoch sťažené podmienky pri komunikácii s jednotlivými tímami, keďže slovenskí reprezentanti boli roztrúsení v rôznych kútoch sveta na pretekoch Svetového pohára:

"Ale komunikoval som s tímlídrami tímov. Vedia, ako sa majú správať pred odletom do dejiska, aké sú pravidlá pre očkovanie a testovanie, čo dodržiavať po prílete do dejiska, pravidlá testovania, ako to všetko prebieha.

Číňania stanovili veľmi prísne pravidlá na odlet a pred odletom. Čo sa má dodržiavať a na čo sa má dbať. Tí, čo prekonali covid, majú úplne iné podmienky ako ostatní. Tí, čo ho prekonali musia podávať hlásenia. Je tam oveľa viac administratívnych záležitostí oproti Tokiu, Číňania si dávajú obrovský pozor, aby nepochybili."

Redaktorovi TASR v rozhovore prezradil, že batožina s liekmi a ostatným zdravotníckym materiálom bude oveľa ťažšia, ako pred odletom na OH do Tokia:

"Je toho oveľa viac. Tým, že idú hokejisti, tak len pre nich mám batožinu, ktorá má viac ako 45 kilogramov. Je tam veľa materiálu ako sú tejpy, chladivé spreje a bandáže. Je iné starať sa o hokejistov ako napríklad o plavcov. Je to kontaktný šport a vyžaduje si inú starostlivosť."

Fano má obavy z omikronu

Hlavný lekár výpravy bude mať v čínskej metropole aj iné povinnosti.

"Na každom športovisku sa ako šéflekár musím starať o veci a pomáhať Zuzane Tomčíkovej, našej CLO manažérke. Som aj zástupca pre Svetovú antidopingovú agentúru WADA, takže musím každý deň vypisovať rôzne papiere o tom, kde sa nachádzajú naši športovci. Zodpovedám za to. Som komunikátor medzi WADA a našou výpravou. Denne mi len táto funkcia zaberie asi hodinu," povedal Fano.

Pozitív pri naozaj mimoriadnych pandemických opatreniach vymenoval málo, najpodstatnejšie z nich sa týka počasia:

"Nebude taká extrémna zima ako v Pjongčangu, kde sme mali pocitovú teplotu aj mínus 40. Teraz budú teploty do mínus 12 až mínus 15, počas dňa by malo byť okolo nuly, maximálne mínus 10. Ale sme pripravení aj na extrémne mrazy."

Obáv je viac, tie najväčšie sú spojené so šírením koronavírusu. Zvlášť s jeho novou mutáciou.

"Pozitívne testy, ktoré sa môžu objaviť, z toho mám najväčšia obavy. Testy budú rovnako citlivé ako v Tokiu. Omikron je premnožený na celom sveta a aj keď sú olympijské dediny rozdelené, športovci sa budú stretávať aj v miestnostiach, kde nebudú mať prekryté dýchacie testy a je možnosť nakaziť sa od niekoho, kto bude pozitívny. Musíme sa mať na pozore, aby to dobre dopadlo," zdôraznil pre TASR Fano.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Vedúci slovenský lekár bude v Pekingu riešiť aj doping. Má obavy z omikronu