Šéf výpravy cíti stres pri každom teste: Všetko môže ľahko zlyhať

Roman Buček.
Roman Buček. (Autor: TASR)
TASR|28. jan 2022 o 00:00

Všetci sa obávajú, aby niektorý zo športovcov neochorel krátko pred olympiádou.

BRATISLAVA. Pre vedúceho slovenskej výpravy Romana Bučeka boli posledné dni pred štartom XXIV. zimných olympijských hrách v Pekingu plné stresových situácií.

Verí však, že hry dopadnú aspoň tak, ako tie v Tokiu a nebude ich devalvovať vysoký počet pozitívnych prípadov na koronavírus medzi športovcami.

Buček bol súčasťou slovenského predvoja výpravy, ktorý zamieril do čínskej metropoly v pondelok 24. januára.

"Pred odletom sme museli splniť viacero krokov a po splnení každého z nich nám odľahne. Napätie je pri každom jednom PCR teste, všetci účastníci hier ich musia absolvovať dva.

Obavy vznikajú pri nahrávaní každého jedného kódu o očkovaní do systému, pretože ho organizátori nemusia automaticky uznať. Stres je aj pri čakaní na odpoveď od čínskej ambasády, či máme všetky doklady v poriadku a právo vycestovať.

Dobrý pocit nemôže prísť skôr, ako účastníka hier pustia do lietadla," zdôraznil pre TASR Buček.

Šéf slovenskej výpravy vie, že najväčším strašiakom pre slovenský olympizmus je, ak by na poslednú chvíľu niekto ochorel tesne pred odletom. "Všetko by sme museli preplánovať. Zmenu leteniek, zabezpečenie ďalšieho testovania. Všetko môže ľahko zlyhať a postihnutý športovec, či tréner, sa napokon nemusí ani dostať na olympiádu."

Druhé olympijské hry v ére pandémie si so sebou nesú väčšie riziko ako prvé, keďže v chladnom prostredí sa môže koronavírus šíriť rýchlejšie.

Buček však verí, že Peking 2022 bude mať dôstojnú športovú úroveň: "Medzinárodný olympijský výbor avizuje, že Číňania majú situáciu pod kontrolou. Odchyt potencionálnych účastníkov hier je približne 1,5 percenta, šírenie vírusu sa pohybuje na úrovni stotiny percenta.

Verím tomu, že v Pekingu nenastane explózia prípadov a dopadne to aspoň tak, ako to bolo v Tokiu a podmienky sa nebudú musieť výraznejšie sprísňovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Šéf výpravy cíti stres pri každom teste: Všetko môže ľahko zlyhať