Rokovania ohľadom účasti hráčov z NHL na olympiáde sú na bode mrazu, reaguje SOV

Jonathan Toews (vľavo) a jeho spoluhráč z Chicaga Marián Hossa.
Jonathan Toews (vľavo) a jeho spoluhráč z Chicaga Marián Hossa. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. feb 2017 o 12:15

Istú účasť zo Slovákov na olympiáde majú práve iba hokejisti.

BRATISLAVA. Správy o tom, že majitelia klubov kanadsko-americkej NHL nemajú záujem uvoľniť svojich hráčov na olympijský hokejový turnaj v juhokórejskom Pjongčangu (9. - 25. februára 2018), so záujmom sledujú aj funkcionári Slovenského olympijského výboru (SOV) na čele s jeho prezidentom Antonom Siekelom.

Podľa neho, ak majitelia klubov nenájdu do konca tejto hokejovej sezóny spoločnú reč s predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF a Medzinárodného olympijského výboru (MOV), najväčšie hviezdy NHL budú v Pjongčangu po piatich ZOH (1998 - 2014) absentovať.

Verí, že sa dohodnú

"Bude to veľká škoda, pretože hokejový turnaj na zimnej olympiáde s hviezdami zámorskej NHL patrili k ozdobám tohto celosvetového športového sviatku," uviedol Siekel pre SITA.

"Registrujeme všetky informácie okolo hokejového turnaja ZOH 2018, pozorne vnímame všetko, čo sa okolo rokovaní IIHF, MOV a vedenia NHL deje. Vieme, že účasť najlepších hráčov NHL je v týchto dňoch na vážkach," pokračoval.

Anton Siekel.
Anton Siekel. (Autor: SITA)

"Pre mňa, ako fanúšika hokeja, by bola absencia hráčov z NHL výrazným zásahom do programu zimnej olympiády. Vždy som sa tešil, že na nej uvidím hrať v národných výberoch najkvalitnejších hokejistov súčasnosti. Aj preto s napätím sledujeme, ako sa vyvíja dialóg medzi MOV, Medzinárodnou federáciou hokeja IIHF a vedením NHL."

Momentálne je celé rokovanie okolo účasti najlepších hráčov z NHL na bode mrazu. Aspoň my teraz tak vnímame. O možnom scenári ďalšieho vývoja prebiehajúcich rokovaní je teraz ťažko hovoriť. Všetci sme zvedaví, ako sa to celé skončí. Nikto z nás momentálne nevie, k čomu to dospeje


Boris Demeter, odborný pracovník športového oddelenia SOV

"Pevne veríme, že všetci zainteresovaní sa napokon dohodnú, že dokážu nájsť spoločnú reč. Pôvodne sa o všetkom malo rozhodnúť do konca januára 2017, čo sa nestalo, takže rokovania pokračujú ďalej. Ochota rokovať o ďalších možnostiach dáva veľkú šancu, že sa všetci zainteresovaní môžu dohodnúť na nejakom rozumnom riešení," priznal.

Demeter: Nikto nevie, k čomu to dospeje

Podľa šéfa SOV je nateraz predčasné plánovať záležitosti okolo účasti Slovákov pôsobiacich v NHL.

"Zatiaľ o účasti hráčov z klubov NHL neuvažujeme. Momentálne je to všetko okolo ich prípadnej účasti iba v štádiu rokovania. Lebo nikto z tých, čo si sadli za rokovací stôl okolo ich možnej účasti, nechce zaplatiť poistky a cestovné a pobytové náklady, čo predstavuje sumu okolo desať miliónov dolárov, čo je naozaj veľa financií," zapojil sa do besedy odborný pracovník športového oddelenia SOV Boris Demeter, ktorý sa nedávno vrátil z návštevy Pjongčangu.

"Takže momentálne je celé rokovanie okolo účasti najlepších hráčov z NHL na bode mrazu. Aspoň my teraz tak vnímame. O možnom scenári ďalšieho vývoja prebiehajúcich rokovaní je teraz ťažko hovoriť. Všetci sme zvedaví, ako sa to celé skončí. Nikto z nás momentálne nevie, k čomu to dospeje," dodal.

Istú účasť majú iba hokejisti

Majitelia klubov NHL nechcú súťaž prerušiť na viac ako na dva týždne, lebo hokejový turnaj sa v Pjongčangu bude hrať pre Ameriku v nevýhodnom televíznom vysielacom čase.

Obávajú sa, že náklady nepokryjú možné zisky, čo je pre nich z hľadiska biznisu nevýhodné.

Všetky správy okolo hokeja v Pjongčangu Slováci veľmi pozorne sledujú najmä preto, lebo v tejto chvíli má účasť na XXIII. zimných olympijských hrách istú iba 23 hokejistov, čo je v podstate pol predpokladanej slovenskej športovej misie.

Slovenskí hokejisti sa na ZOH 2018 kvalifikovali na základe rebríčka IIHF po MS 2015. Slovenské hokejistky do Pjongčangu nepostúpili, neuspeli v minuloročnej kvalifikácii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rokovania ohľadom účasti hráčov z NHL na olympiáde sú na bode mrazu, reaguje SOV