V kariére mu zostal len jeden nesplnený sen. Federer slávi výročie

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR)
Jana Sedláková, TASR|8. aug 2021 o 07:00

Roger Federer má štyridsať rokov.

BRATISLAVA. Patrí medzi najpopulárnejších športovcov na svete. Vďaka tenisovým zručnostiam, elegancii či džentlmenskému vystupovaniu je Roger Federer jedným najobľúbenejších športovcov na svete.

Mnohí odborníci i fanúšikovia ho považujú za najlepšieho tenistu v histórii. Švajčiarsky tenista slávi v nedeľu 8. augusta 40 rokov. Stále je pritom aktívnym tenistom.

Rekord ako svetová jednotka

Profesionálnu kariéru odštartoval v roku 1998 a odvtedy takmer nepretržite figuruje v najlepšej desiatke v rebríčku ATP. Medzi októbrom 2002 a 2016 v nej nechýbal ani jediný týždeň.

Svetovou jednotkou bol dokopy 310 týždňov. Až do marca tohto roka šlo o absolútny rekord. Prekonal ho až Novak Djokovič.

Stále však Federer drží s prehľadom rekord v počte týždňov ako svetová jednotka bez prerušenia. Medzi februárom 2004 až augustom 2008 bol neustále najlepším hráčom na svete. Ide o 237 týždňov.

Tento rekord takmer s určitosťou nik neprekoná veľmi dlhé obdobie. Súčasná svetová jednotka Novak Djokovič síce v súčte bola na najvyššom poste dlhšie, ale jeho aktuálna "živá" séria trvá príliš krátko na to, aby bolo reálne, že Federera prekoná.

Švajčiar momentálne figuruje na 9. mieste rebríčka ATP.

Rýchly vstup do top 100

Roger Federer sa narodil 8. augusta 1981 v Bazileji. Pre tenis sa definitívne rozhodol potom, ako si vyskúšal bedminton, basketbal či stolný tenis.

V roku 1998 na Australian Open odohral prvý juniorský grandslamový turnaj, na ktorom postúpil do semifinále. Na Roland Garros vypadol už v prvom kole, ale všetko si následne vynahradil vo Wimbledone, kde dosiahol víťazstvo v singli aj v štvorhre.

Juniorské wimbledonské tituly naštartovali už v tom istom roku aj jeho kariéru medzi dospelými, ale prvú plnohodnotnú sezónu medzi nimi odohral v roku 1999.

Prvý grandslamový turnaj medzi mužmi zakúsil v roku 1999 v Paríži, kde vypadol v prvom kole. V grandslamovej štvorhre debutoval na wimbledonskej tráve, kde sa spolu s Lleytonom Hewittom prebojoval do semifinále.

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)

Už v tejto sezóne sa však ocitol v prvej 100-ke rebríčka ATP, keď obsadil 95. miesto a v roku 1999 porazil prvýkrát aj hráča prvej desiatky, ktorým bol Carlos Moya.

V roku 2001 vyhral v Miláne prvý ATP turnaj, troma víťazstvami dopomohol Švajčiarsku vyradiť USA v prvom kole Davisovho pohára a dosiahol štvrťfinálové umiestnenia na Roland Garros a vo Wimbledone. Pričom na ceste do wimbledonského štvrťfinále porazil Američana Peta Samprasa.

O rok neskôr sa prvýkrát zúčastnil Turnaja majstrov.

Rok 2003 bol pre Federera rokom prvého zisku granslamového titulu, keď 6. júla vo finále Wimbledonu porazil Austrálčana Marka Philippoussisa.

V roku 2004 Federer definitívne potvrdil svoju dominanciu na tenisových kurtoch, keď obhájil titul z Wimbledonu, triumfoval na Australian Open a titul si odniesol aj z US Open.

Úspešný rok zakončil víťazstvom na Turnaji majstrov a stal sa prvýkrát svetovou jednotkou.

Najstaršia svetová jednotka

Švajčiar vyhral dokopy dvadsať grandslamových titulov. Aktuálne tak stále drží rekord spoločne s Rafaelom Nadalom a Novakom Djokovičom.

V roku 2009 sa stal aj držiteľom kariérneho grandslamu, triumfoval teda na všetkých grandslamových turnajoch. Vyhral po prvý a jediný raz v kariére Roland Garros. 

"Toto je moje najväčšie víťazstvo. Po zvyšok kariéry sa už nemusím stresovať, že Roland Garros nikdy nevyhrám," hovoril vtedy.

Keď neskôr v roku 2012 vyhral Wimbledon, bol to na dlhý čas jeho posledný grandslamový titul. Ďalšieho triumfu sa dočkal až v roku 2017 na Australian Open.

Od radosti vtedy po výhre skákal. Miestami jeho radosť pripomínala mladíka, ktorý vyhral svoj prvý titul. Vo finále zdolal Rafaela Nadala. "Ani jeden z nás asi nečakal, že sa tu stretneme vo finále v takomto zložení," žartoval.

V tom istom roku vyhral aj Wimbledon a o rok neskôr obhájil titul z Austrálie. To je zatiaľ jeho posledný grandslamový titul. Pri preberaní trofeje sa vtedy dokonca rozplakal.

V tomto období sa znova nakrátko stal svetovou jednotkou. V súčasnosti drží rekord, je najstaršou svetovou tenisovou jednotkou v histórii. Mal 36 rokov a 10 mesiacov, keď bol v roku 2018 na najvyššej pozícii.

Chýba olympijské zlato

Z Pekingskej olympiády v roku 2008 si spolu s krajom Stanom Wawrinkom odniesol zlato zo štvorhry. Striebornú olympijskú medailu vo dvojhre vybojoval v Londýne 2012.

Jedným z mála jeho nesplnených snov sa stal zisk zlata na olympiáde vo dvojhre. Poslednú olympiádu v Tokyu dokonca vynechal.

V roku 2014 so švajčiarskym tímom vyhral Davis cup a trikrát (2001, 2018, 2019) zaznamenal víťazstvo v Hopmanovom pohári, prvé s Martinou Hingisovou a ďalšie dve s Belindou Benčičovou.

Na okruhu ATP vyhral 103  turnajov v dvojhre. Zaznamenal 31 finálových účastí na turnajoch veľkej štvorky.

Koniec kariéry?

Angažuje sa aj v rôznych charitatívnych projektoch. V roku 2003 založil nadáciu na podporu ľudí v núdzi, bol tiež vyslancom Detského fondu UNICEF.

V apríli 2009 sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Miroslavou Vavrinecovou - rodáčkou zo slovenských Bojníc, s ktorou ma štyri deti. V júli 2009 sa im narodil dcéry - dvojčatá - Myla Rose a Charlene Riva a v máji 2014 prišli na svet chlapci – dvojčatá – Leo a Lenny.

"Mirka ma počas celej mojej kariéry veľmi podporovala. Je to tiež najlepšia manželka a matka," hovoril Federer pre švajčiarsky GALA magazín.

Veľa sa hovorí o jeho konci kariéry. Momentálne neprežíva najlepšie obdobie. Na žiadnom turnaji nedokázal od návratu na kurty po pandémii koronavírusu dosiahnuť výraznejší výsledok. 

"Som rozhodne na konci kariéry. Nemôžem povedať, kde budem za dva roky," hovoril pre SRFSporsts v roku 2020 tesne pred vypuknutím pandémie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V kariére mu zostal len jeden nesplnený sen. Federer slávi výročie