Hrali za Slovensko najlepší? Je to pre mňa nepochopiteľné, tvrdí expert

Slovenskí hádzanári obsadili na ME 2022 18. miesto.
Slovenskí hádzanári obsadili na ME 2022 18. miesto. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|20. jan 2022 o 08:00

Tréner Kukučka by nemal pokračovať vo funkcii, tvrdí Jano.

Jeho vzťah k hádzanej dokumentuje veta: Je to najkrajší šport. Je výnimočný univerzál, vrcholový funkcionár bol aj v basketbale a futbale. O pomeroch v slovenskej hádzanej hovorí otvorene, bez servítky.

„Najmúdrejší nie sú len tí, ktorí sú práve pri moci. Počúvať treba každého,“ vraví niekdajší generálny manažér slovenskej hádzanárskej reprezentácie RÓBERT JANO.

Ako hodnotí účinkovanie Slovenska na ME 2022?

Slovenskí hádzanári potrebovali na postup do hlavnej fázy majstrovstiev Európy zdolať Rusko minimálne o šesť gólov. Po prvom polčase prehrávali o desať. Čo ste si v tej chvíli pomysleli?

Asi to, čo všetci. Že ten zápas je, bohužiaľ, vybavený. Tréner Ruska Petkovič v druhom polčase prestriedal kompletnú zostavu vrátane brankára a stretnutie sa iba dohrávalo.

Proti Nórsku inkasoval slovenský tím 35 gólov, od Rusov ešte o jeden viac. Štatisticky horšiu obranu mali na turnaji len Ukrajina a Rakúsko. V čom vidíte hlavné príčiny?

Myslím si, že sa treba vrátiť na začiatok. Na tieto majstrovstvá sa mužstvo vrátane realizačného tímu pripravovalo dva roky. Bez tlaku, akejkoľvek oponentúry a s maximálnou dôverou predstaviteľov zväzu. Každý vedel o tom, že zápas s Rusmi bude pravdepodobne rozhodujúci, čo sa aj potvrdilo.

Nebol som prekvapený, že Rusi vyhrali s Nórmi, pretože ich považujem za jedno z najlepších mužstiev v Európe. Umiestnenia z posledných rokov to neodzrkadľujú, ale majú iného trénera a veľmi kvalitných hráčov.

Hoci sme sa na tento zápas pripravovali, čas a priestor na to vynaložený nie je z môjho pohľadu adekvátny výkonu. Ťažko mi je posúdiť, či sme neboli dostatočne pripravení len mentálne, alebo aj takticky. Je ľahké zhodiť to na hráčov. Každý musí začať od seba.

Nie je to len o tom, že po vojne je každý generál, alebo že chcem niekomu zle. Na zloženie nominácie a možné problémy som upozorňoval vopred. Tvrdím, že máme hráčov na to, aby sme týmto tímom dokázali byť dôstojným súperom.

Napriek prehre s Nórskom o desať gólov vládla s hrou relatívna spokojnosť. Po prehre s Ruskom o deväť gólov nešetrili kritikou do vlastných radov ani hráči. Boli to odlišné výkony?

Proti Nórom šlo o prvý zápas na turnaji. Opticky sa možno zdalo, že mužstvo bolo viac nabudené. Favoriti majú niekedy pomalší rozbeh do šampionátu, ale Nóri to zvládli a vyhrali o desať gólov, tak o čom sa máme baviť?

Musíme si uvedomiť, že zápas proti Rusom mohol dopadnúť aj horšie. To jasne vypovedá o obrannej hre tímu. Pritom to vôbec nie je o brankároch. Mať troch takých kvalitných brankárov, ako máme my, je možno európska rarita. V zápasoch proti Nórsku a Rusku im obrana veľmi nepomohla.

Čo by ste vyzdvihli z účinkovania Slovenska na domácom šampionáte?

Určite výkony brankárov. V zápase proti Litve mali zásadný podiel na historicky prvom víťazstve na majstrovstvách Európy. Takisto časový priestor, ktorý dostali mladí hráči. V prípade Smetánku i Hniďáka šlo o prvé minúty v reprezentácii v súťažných zápasoch. Znamená to nádej do budúcnosti.

Ktorí hráči vás zaujali a ktorí, naopak, sklamali?

Pre mňa boli veľkým sklamaním výkony Ľuba Ďuriša na dôležitom poste strednej spojky. Tá predstavuje motor mužstva. Nemožno mu uprieť snahu, ale šampionát mu jednoducho nevyšiel. Určite to cíti aj on sám. Pritom z desiatich zápasov v maďarskej lige odohrá deväť nadpriemerne.

Zaujal Jakub Prokop. Je na ňom vidieť obrovský pokrok, ktorý urobil v Maďarsku a teraz v Španielsku. Niekedy toho na seba berie až príliš veľa, ale takých hráčov potrebujeme. Na to je tam tréner, aby to korigoval. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázal aj Martin Potisk. Je na ňom vidieť, že viac než tri roky pôsobí v Nemecku.

K najlepším slovenským hráčom na turnaji patrila ľavá spojka Jakub Prokop.
K najlepším slovenským hráčom na turnaji patrila ľavá spojka Jakub Prokop. (Autor: TASR)

U Tomáša Urbana nie je o čom. Z môjho pohľadu je to dlhodobo hráč svetovej triedy. Nepatrí do druhej bundesligy, v ktorej hrával. Tieto moje slová si zobral k srdcu.

V tíme boli aj hráči, ktorí svojou výkonnosťou nespĺňali kritériá majstrovstiev Európy. Ale aj tí odovzdali maximum. Zodpovednosť za nomináciu nesie tréner.

Vlani ste sa v komentári pre denník Šport pozastavili nad tým, že tréner Peter Kukučka prehliada viacerých skúsených hráčov. Ktorých ste mali na mysli?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hrali za Slovensko najlepší? Je to pre mňa nepochopiteľné, tvrdí expert