Riešenie problému v ľahkej váhe (komentár)

Adrián Mečiar|3. jan 2018 o 01:00

Ľahká váha sa nachádza v komplikovanej situácii, ktorú treba čo najskôr vyriešiť.

Vedeli ste, že titul ľahkej váhy bol naposledy obhájený 12. decembra 2015? Alebo, že posledný pokus o obhajobu tohto pásu prebehol pred 426 dňami?

Nuž, Conor McGregor si zatiaľ stále nesplnil svoje šampiónske povinnosti. Ľahká váha dnes preto určite ľutuje rozhodnutie privítať Íra s otvorenou náručou napriek tomu, že o ňom vlastne dovtedy nič nevedela. A to dostala varovanie od pérovej váhy, vraj to na chvíľu bude veľkolepé, no Conor si potom nájde čosi iné a o ňu stratí záujem.

145-librová kategória sa už zo zápletky s McGregorom dokázala spamätať. Prvotné riešenia boli síce iba dočasné, ale vzťah s mladým Havajčanom sa našťastie rozvíja dobrým smerom.

S problémami, no dočasnú známosť si predsa našla i ľahká váha. S Tonym to však zatiaľ nemôžu posunúť na ďalší level, pretože Ír sa nemieni vzdať svojho trónu a po neúspechu v boxe plánuje návrat do klietky.

Pomaly sa začínalo zdať, že by sme sa mohli dočkať zjednocovania titulov, no situáciu ešte viac skomplikoval triumfálny návrat Khabiba Nurmagomedova na scénu. Iste, o tomto dagestánskom medveďovi sa vedelo aj predtým, ale kvôli nejasnostiam o predĺžení jeho víz v ľahkej váhe s ním medzičasom nie každý počítal.

Khabibovi sa navyše podarilo niečo veľmi dôležité, a to získať si Conorovu pozornosť. Ír sa nezvykne púšťať do podobných prestreliek na sociálnych sieťach len tak s hocikým. John Kavanaugh, McGregorov kouč, pred časom v rozhovore prezradil, že jeho zverenec pre návrat potrebuje súpera, ktorý v ňom prebudí záujem. A nanešťastie pre Tonyho, jemu Conor na twitteri toľko času nevenoval.

Je teda na rade súboj Khabib vs Conor? To by ale predsa bolo veľmi nespravodlivé voči Fergusonovi, ktorý má v tejto váhe v UFC viac víťazstiev než McGregor a Nurmagomedov dokopy. Navyše, Tony je držiteľom dočasného opasku.

Uvidíme tak najprv zjednocovanie titulov? No, Khabib je neporazený a na papieri zrejme práve on tou najlepšou ľahkou váhou sveta.

Necháme Conora oddychovať zopár ďalších mesiacov a najskôr budeme svedkami duelu Khabib vs Ferguson? Avšak, aby títo dvaja bojovali len o dočasný titul, to by bola pekná hlúposť.

Každá z možností má svoje negatíva. Teraz si buď môžeme vybrať najmenšie zlo, alebo sa pozrieme na nejakú inú alternatívu. A tá by tu veru bola.

UFC by si mohlo zobrať príklad od Bellatoru a vrátiť sa k tomu, na čom bolo MMA postavené. Pyramída, Grand Prix, ktorá určí toho najlepšieho bojovníka. Len si predstavte takú menšiu Grand Prix ľahkej váhy, za účasti štyroch mužov. Štyroch? Áno, doteraz sme hovorili iba o troch menách, no štvrtý hráč do partie, to je riešením problému.

Súčasné vedenie UFC totiž stále sníva o trilógii medzi McGregorom a Diazom. Ak sa Conor stretne s Khabibom alebo Tonym, nebodaj oboma, zvýši sa riziko toho, že Ír stratí čosi zo svojho čara. Kdežto prítomnosť tohto duelu v pyramíde všetko mení a tomuto riziku prechádza. Trilógia by teda mohla zabrať miesto prvého semifinále Grand Prix. 

Druhé semifinále by samozrejme zaobstarali Nurmagomedov a Ferguson. Prítomnosť víťaza tohto súboja vo finále by zabezpečila to, že víťaz pavúka by bol nespochybniteľne tou najlepšou ľahkou váhou sveta.

 

 

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Riešenie problému v ľahkej váhe (komentár)