Publikum prirovnal k tomu z roku 1936, Francúz sa ospravedlnil

Renaud Lavillenie.
Renaud Lavillenie. (Autor: SITA/AP)
TASR|16. aug 2016 o 17:59

Najkvalitnejšie žrdkárske finále olympijskej histórie sa konalo pred nadšeným domácim publikom, ktoré hnalo Da Silvu za prvou medailou spod piatich kruhov pre Brazíliu v tejto disciplíne.

RIO DE JANEIRO. Francúzsky skokan o žrdi Renaud Lavillenie sa ospravedlnil za výrok, ktorý v návale emócií po zisku striebornej olympijskej medaily adresoval brazílskemu obecenstvu. Neprajní diváci sa súpera domáceho Thiaga Braza da Silvu snažili pred posledným finálovým pokusom vyviesť z koncentrácie nešportovými zbraňami - piskotom a bučaním.

"Na OH 1936 v Berlíne bolo obecenstvo namierené proti Jessemu Owensovi. Odvtedy sme nič také nezažili, musíme s tým niečo urobiť," vyhlásil Francúz po finále, jeho výrok sa však nezakladal na pravde.

Naopak, diváci vo vtedajšom fašistickom Nemecku aplaudovali pri každom z behov a skokov atléta tmavej farby pleti Jesseho Owensa, ktorý si z Berlína odniesol štyri zlaté medaily.

Na druhý deň si Lavillenie priznal omyl a prostredníctvom Facebooku sa ospravedlnil.

Lavillenie kritizoval publikum.
Lavillenie kritizoval publikum. (Autor: SITA/AP)

"Ospravedlňujem sa za neadekvátne prirovnanie, ktoré som adresoval brazílskym fanúšikom v návale emócií. Neuvedomil som si dôsledky mojich slov," uviedol obhajca zlata z Londýna, ktorého fanúšikovia vykoľajili a napokon sa musel uspokojiť len so striebrom.

"Nedá sa však akceptovať, aby sa na olympionika pískalo a bučalo. To by si mali diváci uvedomiť. Zároveň ďakujem všetkým francúzskym priaznivcom, ktorí boli na štadióne a fandili mi. Boli ste skvelí!" napísal Lavillenie na sociálnej sieti.

Najkvalitnejšie žrdkárske finále olympijskej histórie sa konalo pred nadšeným domácim publikom, ktoré hnalo iba 22-ročného Da Silvu za prvou medailou spod piatich kruhov pre Brazíliu v tejto disciplíne. Lavillenie dlho viedol, postupne striasal oponentov a dokonca výkonom 5,98 metra o centimeter prekonal vlastné olympijské maximum spred štyroch rokov.

Lenže Da Silva šokoval pokorením osobného rekordu o jedenásť centimetrov a Francúz už nedokázal odpovedať - aby mohol ďalej pomýšľať na zlato, potreboval 6,08 m a pod otvoreným nebom skočil v kariére najviac 6,05 m.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Publikum prirovnal k tomu z roku 1936, Francúz sa ospravedlnil