Prvú etapu Okolo Kalifornie vyhral Cavendish, Sagan dvanásty

TASR|17. máj 2010 o 09:20

Britský cyklista Mark Cavendish zvíťazil v úvodnej etape pretekov Okolo Kalifornie.

SACRAMENTO. Šprintérsky špecialista uspel pri dojazde celého pelotónu do cieľa 168 km dlhej etapy z Nevada City do Sacramenta. Slovák Peter Sagan z Liquigasu finišoval v hlavnej časti pelotónu na 12. priečke v rovnakom čase ako víťaz a v klasifikácii mladých jazdcov do 25 rokov obsadil 6. pozíciu.

"Pred pretekmi som bol v pohode, s chuťou som sa pustil do mojej premiéry v Amerike. Úvodná etapa bola celkom ľahká. Neudialo sa nič mimoriadne, o jeden únik sa pokúsila štvorčlenná skupina, no nevyšlo to. Všetko dôležité prišlo na konci," hodnotil preteky Sagan.

"Veľký ´balík´ bol už pokope, vpredu si robil priestor Cavendish a ďalší borci ako Cancellara či Boonen. Náš tím Liquigas mal pracovať na šprintéra Cicchiho. Lenže posledných deväť kilometrov sa išiel trojitý okruh v meste Sacramento, kde bolo niekoľko pádov. Posledných päťsto metrov pred cieľom bol jeden väčší a náš Chicchi v ňom zostal zablokovaný, takže sme už nestačili zareagovať. Keď som to videl, snažil som sa vylepšiť si v posledných metroch svoju pozíciu a cieľom som napokon preletel ako dvanásty," povedal prostredníctvom svojej agentúry Optimus Peter Sagan.

Pred pretekmi ho prekvapili dopingoví kontrolóri.

Desaťnásobný etapový víťaz Tour de France z tímu HTC-Columbia trať zvládol za 4:04:46 h a vo finiši triumfoval pred Argentínčanom Juanom Josem Haedom zo Saxo Banku a Nórom Alexanderom Kristoffom z BMC. "Do Tour de France zostáva iba sedem týždňov a verím, že tento výsledok dodal môjmu tímu sebavedomie. Dúfam, že dosiahneme na Tour rovnaké výsledky ako vlani," vyhlásil Cavendish, ktorý za prvenstvo získal desaťsekundový bonus na pelotón, pred Haedom má štyri sekundy a pred Kristoffom šesť.

Trojnásobný víťaz kalifornského podujatia Američan Levi Leipheimer i jeho krajan a kolega zo stajne Radio Shack Lance Armstrong sa priviezli s hlavným balíkom. Na poslednom okruhu sa obeťami pádu stalo päť jazdcov vrátane Belgičana Toma Boonena (Quick Step) a Austrálčana Stuarta O'Gradyho (Saxobank), no dokázali preteky dokončiť s rovnakým časom ako celý pelotón.

Cavendish sa k tretiemu etapovému prvenstvu na pretekov s päťročnou históriou prepracoval s trpezlivým prístupom. Ešte pred poslednými troma kolami v uliciach hlavného mesta Kalifornie sa držal v úzadí, necelý kilometer pred cieľom sa predral dopredu a o víťazstvo už bojoval iba s Haedom.

Výsledky: 1. Mark Cavendish (V. Brit./HTC Columbia) 4:04:46, 2. Juan Jose Haedo (Arg./Saxobank), 3. Alexander Kristoff (Nór./BMC), 4. Robert Hunter (JAR/Garmin), 5. Jonathan Cantwell (Austr./VAU), 6. Marcus Burghardt (Nem./BMC), 7. Guillaume Boivin (Kan./Spidertech), 8. Andreas Stauff (Nem./Quick Step), 9. Nikolas Maes (Bel./Quick Step), 10. Thomas Leezer (Hol./Rabobank), ..., 12. Peter SAGAN (SR/Liquigas) všetci v rovnakom čase ako víťaz

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prvú etapu Okolo Kalifornie vyhral Cavendish, Sagan dvanásty