Ramsayho potešili noví strelci. Je to pre nich veľká odmena, vraví

Miroslav Mucha.
Miroslav Mucha. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|25. apr 2021 o 01:00

Hokejisti zvíťazili nad Nemcami 4:3 po nájazdoch.

BRATISLAVA. „Ako malý som o tom sníval. Sledoval som hokejové majstrovstvá, ako na nich hráči strieľajú góly. A to bol aj môj sen. Hrať v reprezentácii a streliť gól. Teraz sa to podarilo a je to skvelý pocit,“ tešil sa Miroslav Mucha.

V národnom tíme sa v príprave darí strelecky nováčikom. Po tom čo proti Lotyšsku strelil svoj prvý gól iba 17-ročný Juraj Slafkovský sa v sobotu proti Nemecku pridali hneď dvaja noví strelci – Miroslav Mucha a Daniil Fominych. Slováci zvíťazili nad Nemeckom 4:3 po samostatných nájazdoch.

Mucha zakončil útočnú akciu kapitána Mareka Ďalogu pohotovou strelou. V druhej tretine znižoval skóre na 1:2. 

Mucha: Len som zakončil akciu Ďalogu

„Snažil som sa nájsť dieru v nemeckej obrane a Ďaloga ma našiel prihrávkou. Ja som to len zakončil,“ opisoval gólový moment. Mucha nie je medzi fanúšikmi veľmi známy. Jeho meno v príprave na MS mnohých prekvapilo. Nehráva v domácej lige a nepôsobí ani v Európe.

Dvadsaťtriročný útočník hráva hokej popri štúdiu na americkej univerzite. V NCAA nastupuje za Lake Superior State University.

„Na ľade som robotníkom. Často bojujem v rohoch klziska v útočnom pásme, kde získam veľa pukov. Mám kvalitnú strelu, ale najlepšie sa cítim okolo súperovej bránky, odkiaľ dávam najviac gólov,“ opisoval pred pár dňami pre Sportnet aký je typ hráča.

„Viem sa dobre postaviť a niekedy puk do siete dotlačím. Moja tvrdá robota ma doviedla do druhej formácie a teraz až do reprezentácie.“

Rozdiel medzi univerzitnou ligou a reprezentáciou je podľa neho veľký. Aj v NCAA sa hrá rýchly hokej, no hráči nemajú skúsenosti, aby dokázali puk aj podržať a rozohrať akciu.

Zápas proti Nemecku nezačali zverenci Craiga Ramsayho najlepšie. V prvej tretine robili zbytočné chyby. Súper dve z nich potrestal a viedol 2:0.

„Vybehli na nás, korčuľovali lepšie ako Lotyši. Neboli sme na to pripravení. Po prvej prestávke sme zlepšili pohyb a dostávali sme ich do problémov,“ opisoval Mucha.

Najľahší gól v kariére

Výkon slovenského tímu sa postupne zlepšoval. V poslednej tretine strelil vyrovnávajúci gól Daniil Fominych. Stačilo mu zasunúť puk do odkrytej bránky, keďže nemecký brankár Treutle ležal mimo jeho dosah.

„To bol asi najľahší gól, aký som dal, ale som rád, že to bol môj prvý v reprezentácii. Dúfam, že ich bude čo najviac,“ vravel s úsmevom Fominych. Narodil sa v ruskej Ufe, ale s rodičmi prišiel na Slovensko pred šiestimi rokmi. Uchytil sa v Nitre, kde nastupuje v A-tíme a Ramsay mu dal príležitosť aj v príprave. 

„Ale toto je iná úroveň ako v lige. Prvé zápasy som bol ešte trochu nervózny,“ vravel. 

S prehľadom však premenil bekhendom aj prvý samosttaný nájazd po tom, čo žiadn itim nedal víťazný gól ani v predĺžení a o víťazovi rozhodovali až nájazdy

V presilovke nik nestrieľal

Obaja premiéroví strelci potešili trénera Ramsayho.

„Je to príjemný pocit vidieť mladých hráčov, keď dostanú príležitosť a podarí sa im streliť gól. Pre nich je to veľká odmena za snahu. Obaja sa dobre ukázali už v druhom zápase proti Lotyšsku, ale tam sa im nepodarilo skórovať. Prvý gól pre mladých hráčov je vždy niečo úžasné,“ vravel kanadský tréner.

Slováci nemali najlepší vstup do zápasu. Aj podľa Ramsayho sa nechali uniesť emóciami a rýchlo prehrávali 0:2. Postupne sa dostali do zápasu a hru vyr

ovnali. No nedarilo sa im v presilovkách. Z ôsmich využili len jednu. Pričom v predĺžení malipiatich vatich proti trom, no nedokázali ani raz vystreliť na nemeckú bránku. Pri prečíslení o dvoch hráčov to nie je najlepšia vizitka. 

Tréner však priznal, že s hráčmi sa ešte na túto situáciu nestihli pripraviť. 

„Nemali sme ešte šancu tieto presilovky trénovať. Stále nám prichádzajú noví hráči. V zápase sa potom musíte spoľahnúť na hráčov, ktorí sa poznajú z klubov. Toto sú situácie, ktoré by sme mali premeniť na gól, no nik nechcel vystreliť. Každý len posúval pok. Bolo treba vystreliť,“ uznal Ramsay.

V príprave odohrali hokejisti tri zápasy. Každý z nich skončil v riadnom hracom čase nerozhodne.

V nedeľu nastúpia hokejisti v Piešťanoch opäť proti Nemecku. Zápas sa hrá od 16.00 a vysiela ho televízia Dajto. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Ramsayho potešili noví strelci. Je to pre nich veľká odmena, vraví