Pridelenie šampionátov sa dohadovalo v zákulisí, priznal Blatter

Sepp Blatter sa rozhodol opäť prehovoriť.
Sepp Blatter sa rozhodol opäť prehovoriť. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. okt 2015 o 14:48

Pôjdeme najskôr do Ruska a potom do USA, tlmočil dohodu o pridelení majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022 Sepp Blatter. Švajčiar zároveň obvinil Michela Platiniho, že dohodu porušil a namiesto USA presadil Katar.

LONDÝN. O usporiadateľoch majstrovstiev sveta sa nerozhoduje v transparentnej súťaži kandidátov, ale za oponou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Vyplynulo to z rozhovoru suspendovaného prezidenta Seppa Blattera pre ruskú štátnu agentúru Tass. A zarážajúci fakt zopakoval Švajčiar aj pre denník Financial Times.

Vyjadrenie prišlo opäť akoby mimochodom v súvislosti s kritikou Michela Platiniho, jeho bývalého poradcu, s ktorým pôvodne počítal ako so svojím nástupcom.

Francúzsky šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) podľa neho porušil dohodu o udelení záverečného turnaja MS 2022 Spojeným štátom americkým. A namiesto nich presadil Katar.

blatter_platini_res.jpg

Sepp Blatter (vľavo) tvrdí, že Michel Platini porušil dohodu. FOTO - TASR/AP.

Blatter potvrdil existenciu zákulisnej dohody. "Pôjdeme najskôr do Ruska a potom do USA," priznal.

V hlasovaní výkonného výboru FIFA v roku 2010 sa plány naplnili iba spolovice. Rusko získalo svetový šampionát 2018, ale Američanom vypálili rybník Katarčania.

"Zmena prišla po zásahu z vládnych kruhov. Aj Španielsko a niektorí juhoamerickí členovia dali hlas Kataru. Evidentne bolo dohodnutí," vyhlásil Blatter.

blatter_putin_res.jpg

Pridelenie MS Rusku v roku 2018 vraj bolo dohodnuté. Na snímke si Sepp Blatter podáva ruku s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. FOTO - SITA/AP.

"Dohodlo sa, že v roku 2018 pôjdeme do Ruska, pretože šampionát sa ešte nikdy nekonal vo východnej Európe. O štyri roky neskôr sme sa mali vrátiť na americký svetadiel," pokračuje vo výpovedi Blatter.

"Všetko bolo v poriadku, až kým sa vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nestretol s katarským korunným princom. Nasledoval obed s Platinim, na ktorom mu povedal, že by sa MS mali uskutočniť v Katare," prezrádza.

"Po tomto mítingu v Paríži Platini spoločne s ďalšími tromi európskymi členmi exekutívy FIFA zmenili názor."

Blatter nemôže 90 dní vykonávať svoju funkciu paradoxne pre minulosť spojenú s Platinim. Etická komisia oboch funkcionárov potrestala pre dva milióny švajčiarskych frankov.

FIFA ich v roku 2011 s Blatterovým súhlasom poslala Platinimu ako doplatok za služby poradcu. Suma nebola podložená písomnou zmluvou, dohodli sa na nej iba ústne.

Platini si tým skomplikoval kandidatúru v predčasných voľbách prezidenta FIFA, z ktorých 26. februára budúceho kalendárneho roka vzíde Blatterov nástupca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Pridelenie šampionátov sa dohadovalo v zákulisí, priznal Blatter