Vyrastal s Amišmi, dnes chytá za Poľsko. Murray: Je to ako z inej galaxie

John Murray, hokejový brankár Poľska.
John Murray, hokejový brankár Poľska. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet.sk)
Šimon Čop|14. máj 2024 o 16:00

Prijal ponuku z Poľska, lebo ho unavil americký hokejový život. Dnes je tam ikonou.

OSTRAVA. Bol to prvý zápas Poľska medzi hokejovou elitou po 22 rokoch. Písal sa 11. máj 2024. 

V hľadisku Ostravar arény sa odohrával súboj medzi poľskými a lotyšskými fanúšikmi a na ľade zatiaľ hrali ich reprezentanti prekvapivo vyrovnaný duel. 

Poliaci sa nielenže vrátili medzi najlepších, ale rovno prekvapili svet. S úradujúcimi bronzovými medailistami získali bod, prehrali až po predĺžení 4:5. 

V ich bránke stál John Murray. Podľa mena by nikto neodhadol, že ide o poľského reprezentanta. Poliaci sú totiž raritou – z ich troch brankárov sa ani jeden nenarodil v Poľsku.

Bod po 35 rokoch 

Konkrétne Murray je rodák zo Spojených štátov amerických. Pochádza z mesta Lancaster v Pennsylvánii. 

V tom stretnutí pochytal 32 striel. Pre krajinu, odkiaľ pochádza jeho manželka, vybojoval prvý bod v najvyššej kategórii majstrovstiev sveta po 35 rokoch. 

“Pred desiatimi rokmi by som sa asi zasmial, keby mi niekto povedal, že budem chytať v poľskej hokejovej reprezentácii,” uznáva s úsmevom. 

“Okrem slovanských krajín asi nikto ani len netušil, že sa tu vôbec nejaký hokej hrá. Keď som sem prišiel, najlepšími hráčmi boli českí či slovenskí legionári. Preto, keď vidím, kde sa poľský hokej za ten čas dostal, je to úžasné. Som hrdý. Poľsko je môj druhý domov.”

Tridsaťšesťročný veterán sa netají tým, že nechce byť len do počtu. Poliaci nad Lotyšmi viedli 1:0, 2:1 aj 3:2, preto sa mu cenný bod trochu máli. 

“Netušili sme, ako ten zápas dopadne. Vyhrávali sme, potom prehrávali, ale získali sme aspoň ten bod, hoci po takom priebehu by sme boli radšej za tri. Ale je to veľká vec - prvý bod po 35 rokoch!” zdôraznil. 

Od Estóncov k Švédom 

Murray je v súčasnosti pre poľský hokej už takmer ikonickou postavou. Národný dres si oblieka od sezóny 2016/17. 

S reprezentáciou sa zúčastnil na štyroch majstrovstvách sveta v nižších kategóriách. Vychytal postup medzi elitu a zaskvel sa aj v minulej olympijskej kvalifikácii. 

V mnohom je jeho zásluhou, že Poliaci postúpili o level vyššie dvakrát po sebe. Murray ešte v roku 2022 chytal proti Estóncom alebo Srbom v 1B-divízii. Teraz sa reprezentanti tejto hokejovo takmer exotickej krajiny pasujú so superhviezdami ako Karlsson či Hedman. 

“Medzi elitou je všetko omnoho iné. Nielen hokej, ale aj štadióny, tréningové plochy, to, aký tu máme servis... V nižších kategóriách nemajú toľko peňazí, aby to takto fungovalo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji 2024»Vyrastal s Amišmi, dnes chytá za Poľsko. Murray: Je to ako z inej galaxie