Priaznivcom Lazia Rím hrozí trojročné väzenie, provokovali odkazom na slávu Mussolinimu

Fanúšikovia Lazia Rím.
Fanúšikovia Lazia Rím. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. apr 2019 o 10:59

Politickí predstavitelia ich konanie odsúdili.

MILÁNO. Polícia v Miláne zadržala ôsmich radikálnych fanúšikov Lazia Rím za propagovanie myšlienok fašizmu.

Pred odvetným súbojom Talianskeho pohára vo futbale medzi AC Miláno a Laziom Rím (0:1) rozvinuli provokačný transparent s nápisom "Sláva Mussolinimu." Hrozí im trest odňatia slobody na 3 roky. Informovali o tom viaceré talianske médiá.

Transparent propagujúci odkaz fašistického vodcu vojnového talianskeho športu sa objavil v Deň víťazstva nad fašizmom a národným socializmom a ešte k tomu na mieste Piazzale Loreto, kde v roku 1945 na výstrahu viseli dolu hlavou mŕtvoly fašistických vodcov vrátane Mussoliniho a jeho milenky Clary Petacciovej. Išlo teda o zjavnú provokáciu. Fanúšikov identifikovali na základe svedka, ktorý poskytol polícii značku ich auta.

Prezentácia odkazu Mussoliniho vyvolala poburujúce reakcie. Taliansky premiér Giuseppe Conte ostro odsúdil tento prejav novodobej propagácie fašizmu a minister vnútra Matteo Salvini označil spomenutých prívržencov Lazia za "idiotov".

"Správanie niektorých našich fanúšikov nemá nič spoločné s hodnotami športu a klubu, ktorý funguje už 119 rokov," uviedol v reakcii futbalový klub Lazio Rím.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Priaznivcom Lazia Rím hrozí trojročné väzenie, provokovali odkazom na slávu Mussolinimu