Zdolali ich na Hlinka Gretzky Cupe i MS 18. Zvládnu Slováci boj s Fínmi aj na MS 20?

Radosť Slovenska z postupu po štvrťfinále Fínsko - Slovensko na MS v hokeji do 18 rokov 2023.
Radosť Slovenska z postupu po štvrťfinále Fínsko - Slovensko na MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Šimon Čop|1. jan 2024 o 17:00

Obetovali silvestrovské oslavy, pre mnohých ide o poslednú možnosť na zisk medaily.

GÖTEBORG. Dlhé roky vstupovali slovenskí hokejisti do štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024 s tým, že chcú a môžu iba prekvapiť. Pravidelne sa im ušlo štvrté miesto v skupine a následne favorit na zlato. 

Tento rok je o čosi iný. Mladíci sa po prvý raz od roku 2004 predstavia v súboji o postup do medailových bojov ako vyššie nasadený tím.

Napriek tomu vyzvú nepríjemného a neobľúbeného súpera. “Sľubný” vývoj skupiny B sa nenaplnil, a tak na tretej priečke skončili Fíni. 

“Treba sa pripraviť na ťažký zápas plný korčuľovania. Bude to veľmi o systéme, ktorý sme si dnes prebrali, takže si myslím, že sme pripravení,” myslí si Roman Kukumberg.

Slováci pred týmto duelom definitívne stratili zraneného útočníka Alexa Čiernika. Dávid Nátny a Milan Pišoja by mali hrať.

Ako zaúčinkuje prehra?

Hoci počet získaných bodov hovorí jasne v slovenský prospech - Fíni zaznamenali 5, Slováci 9 - severský súper sa na štvrťfinále naladil podstatne lepšie. 

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Zdá sa, že sa otriasli z pomalšieho štartu a na poslednú chvíľu zabrali. Hoci šokujúco prehrali s Nemcami, v poslednom dueli skupinovej fázy zdolali rivalov zo Švédska, ktorí pred týmto zápasom nedostali ani gól, 5:4 po samostatných nájazdoch. 

Slováci, naopak, pred play-off musia zahodiť za hlavu nešťastný zápas s katastrofálnym výsledkom. Po troch výhrach nad Českom, Švajčiarskom a Nórskom podľahli Američanom po kolapse v tretej tretine 2:10.

V nedeľu boli hráči pripravení na ňu zabudnúť. Na tréningu v pondelok v tíme opäť panovala odhodlaná nálada. 

“Treba na to zabudnúť, poučiť sa z chýb, ktoré sme spravili a ísť ďalej,” povedal Roman Kukumberg. 

“Nepovedal by som, že sme na včerajšiu prehru zabudli, ale určite na ňu už nikto veľmi nemyslí. Sme vo štvrťfinále a máme cieľ vyhrať ho,” pridal sa Peter Repčík.

Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Namiesto párty koncentrácia

Tím strávil silvestrovský večer pokope. Absolvoval spoločnú večeru, ale na párty nikto nemyslel. 

“Zhodnotili sme si základnú skupinu a dali sme si jednoznačný odkaz. Urobili sme historický úspech v samostatnosti Slovenska, získali sme najviac bodov v základnej skupine, čo je skvelá vizitka týchto chalanov a myslím si, že si to zaslúži obrovský aplauz, ktorý tam aj bol,” poodhalil tréner Ivan Feneš. 

“Aktuálne sa koncentrujeme na ďalší krok, ktorý teraz chceme zvládnuť vo štvrťfinále.”

V pondelok krátko popoludní vykorčuľovali Slováci na ľad, aby sa čo najlepšie prichystali na súboj o postup do bojov o medaily. 

“Priorita bola štvrťfinále, (Silvester) nikto nijak neriešil. Silvestrov bude ešte veľa, ale vo štvrťfinále na majstrovstvách sveta si už veľakrát nezahráme. Na to sme sa sústredili,” dodal Repčík.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zdolali ich na Hlinka Gretzky Cupe i MS 18. Zvládnu Slováci boj s Fínmi aj na MS 20?