Vyhral by aj Vueltu. Súperi už kapitulovali. Nič proti nemu nezmôžeme, vraví Mollema

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. okt 2024 o 23:10

Slovinec môže vybojovať 7. triumf na monumentálnej klasike.

BRATISLAVA. „Vyhráva naozaj často. Pri ňom vyzerajú súperi ako juniori,“ vraví bývalý profesionál a športový riaditeľ Brian Holm pre dánsku rozhlasovú stanicu DR.

„Na Tour de France ho nik neohrozil a na Gire sa so súpermi miestami až pohrával. Potom prišli majstrovstvá sveta. Keď zaútočil, všetci čakali a hovorili, že je blázon. A potom vyhral. Nikomu už nie je do smiechu. Ak by štartoval na Vuelte, vyhral by podľa mňa aj tú,“ myslí si uznávaný odborník. 

Slovinský cyklista nepoľavuje a aj v októbri pridáva na svoje konto ďalšie víťazstvá. Pred pár dňami už v dúhovom drese po suverénnom sóle ovládol klasiku Giro dell’Emilia. Vyhral s takmer dvojminútovým náskokom. 

V Lombardsku ešte neskončil horší ako prvý

V sobotu môže výnimočný rok uzavrieť ďalším triumfom. Čaká ho klasika Okolo Lombardska. Posledný z monumentov a klasika, ktorá mu zrejme najviac pasuje svojim charakterom. 

Ešte sa totiž nestalo, že by tu nezvíťazil. Prvýkrát štartoval v sezóne 2021 a hneď vyhral. Rovnaký výsledok zopakoval o rok aj o dva. 

Jazdí akoby nemal žiadne hranice. Keď sa oprie do pedálov, súperi už väčšinou rezignujú a ani sa nesnažia vydať za ním. Na šampionáte v Zürichu to pár súperov skúsilo, no všetci rýchlo vyhoreli. Jeho tempo nik nedokáže udržať. 

„Obávam sa, že proti nemu nič nezmôžeme,“ vraví víťaz Okolo Lombardska spred piatich rokov Bauke Mollema. „Prešiel som si záver pretekov a videl som neskôr, že Pogačar aj ďalší zvládli stúpanie Sormano o minúty rýchlejšie ako ja. Ako jazdí Tadej je úžasné.“

„Bude to Pogačar proti zvyšku pelotónu,“ myslí si Nelson Powels. 

Zdá sa, že Slovinca aktuálne nik nedokáže ohroziť a bol by veľký šok, ak by nezvíťazil. Z pretekov sa odhlásil Primož Roglič, Jonas Vingegaard uzavrel sezónu už dávnejšie a Remco Evenepoel je síce na štarte, ale zdá sa, že po dlhej sezóne naňho doľahla únava. 

Aj v tíme Visma vravia, že si na poslednú veľkú klasiku musia dať „realistické ciele“. „Musíme byť realisti hoci treba mieriť vysoko. Ale nemáme medzi sebou jasného favorita a to musíme priznať,“ uvádza Visma v tlačovej správe. 

Má viac víťazstiev ako 10 tímov

Pogačar v tejto sezóne vybojoval už 24 víťazstiev. To je viac ako dokázali za rok získať aj elitní šprintéri ako Mark Cavendish, Peter Sagan, či André Greipel v najlepších sezónach.

Rovnaký počet víťazstiev (24) má na konte tento rok celý tím RedBull Bora Hansgrohe. Pogačar sám ich má na konte viac ako desať tímov z elitnej kategórie WorldTour. 

Jeho sezóna je ako z ríše snov. Nielen, že vyhráva od marca, ale v závere sezóny jeho forma neklesá. Ba skôr naopak.

Z posledných ôsmich súťažných dní má šesť víťazstiev. Tie dva prípady, v ktorých nevyhral, sú klasika GP Montreal, kde skončil siedmy, a Tre Valli Varesine, ktorú tento týždeň museli predčasne ukončiť pre silný dážď a nebezpečné podmienky. Je veľmi reálne, že aj v tam by vyhral.

Pogačar môže v sobotu vyrovnať historický rekord Fausta Coppiho, ktorý tiež Okolo Lombardska vyhral štyrikrát po sebe. 

Okrem toho by Slovinec vybojoval už siedmy triumf na monumentálnej klasike a dosiahol by sa na úroveň legiend ako Tom Boonen či Fabian Cancellara, čo boli osobnosti klasík.

Kým oni na tom pracovali celú kariéru, Slovinec potreboval na šesť triumfov zatiaľ štyri roky. V tomto roku vyhral aj monument Liege - Bastogne - Liege.

Okolo Lombardska začína v sobotu o 10.40. Preteky vysiela naživo Eurosport 2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vyhral by aj Vueltu. Súperi už kapitulovali. Nič proti nemu nezmôžeme, vraví Mollema