Preslávili ho sivé tepláky. Brankár môže priviesť Maďarov na ME

(Autor: Twitter)
SITA|14. nov 2015 o 12:08

Aj vo veku tridsaťdeväť rokov žiari. Maďarský brankár Gábor Király vychytal národného tímu víťazstvo v Nórsku a výrazne ho priblížil k postupu na majstrovstvá Európy 2016.

BUDAPEŠŤ. Úmrtia, dane a staré tepláky Gábora Királyho. Niektoré veci v živote sú nemenné, píše na svojom twitterovom konte O Fenômeno.

Už to budú dve desaťročia, čo k maďarskému brankárovi neodmysliteľne patria sivé dlhé nohavice z teplej trikotovej látky. Či je ideálne futbalové počasie, páľava alebo mrzne, nikdy si ich nedá dole.

"Chytám v nich od roku 1996, keď som ešte pôsobil doma v Szombathelyi," spomínal v rozhovore pre server Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ešte na jar 2012.

kiraly_res.jpg

Aj v kvalifikácii o postup na EURO chytal Király v sivých teplákoch. FOTO - TASR/AP.

"Dovtedy som nosieval čierne, ale raz som ich nemal vypraté a siahol som po šedých. Potom sme osem zápasov neprehrali a odvrátili sme hrozbu zostupu, takže kamkoľvek som išiel, boli mojím talizmanom. A to sa nezmení."

Otázka komfortu

Klasickým šortkám 190 cm vysoký brankár nikdy neprišiel na chuť. "V Nemecku aj Anglicku som to v nich skúšal, ale nesadli mi," podotkol pre Lo Journal Francophone de Budapest.

"Je to otázka komfortu. Hral som na škvare, v zime aj na zamrznutej tráve. Keď v takýchto prípadoch skončíte na zemi, bolí to. Vždy si volím o číslo väčšie tepláky, aby sa mi v nich ľahšie hýbalo. Konečný výsledok je vždy dôležitejší než výzor."

hungary_romania_euro_soccer-94baf2551155_r6891_res.jpeg

Gábor Király nedá na šedé tepláky dopustiť. FOTO - SITA/AP.

Píše sa 12. november 2015 a tridsaťdeväťročný Király absolvuje jubilejný stý zápas v reprezentácii - ako druhý muž v histórii krajiny po Józsefovi Bozsikovi (101).

Ešte nekončí

Išlo o prvý duel play-off o postup na európsky šampionát do Francúzska 2016. Maďari zvíťazili v Nórsku 1:0. A Király viacerými skvelými zákrokmi podržal v Osle svoje mužstvo.

"Veľmi dôležité víťazstvo pre celý tím. Rýchlo však naň musíme zabudnúť a zamerať sa na druhý duel. Potrebujeme najmä dobre zregenerovať a aj doma potvrdiť, že máme silný tím," citoval Királyho server uefa.com.

Brankársky veteránsky je blízko k svojej prvej účasti na ME, čo by bol prvý veľký turnaj pre Maďarsko od MS 1986. Hoci prvého apríla oslávi štyridsať, o zavŕšení kariéry nechce ani počuť.

"Skončím, keď mi telo povie - dosť. Ale teraz ešte nie," tvrdí muž, ktorý v reprezentácii debutoval v roku 1998 proti Rakúsku a po štyroch minútach chytil pokutový kop Tonimu Polsterovi.

Maďari vtedy vyhrali 3:2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Preslávili ho sivé tepláky. Brankár môže priviesť Maďarov na ME