Prečo McGregor nazýva Khabibovho manažéra udavačským teroristom?

Adrián Mečiar|6. okt 2018 o 02:00

McGregor svojimi vyhláseniami naráža na temnú minulosť Khabibovho manažéra Aliho Abdelaziza, ktorý pracoval ako informátor pre FBI.

Conor McGregor sa Khabibovi Nurmagomedovovi nepokúša dostať do hlavy len urážkami mierenými konkrétne na jeho osobu, ale do psychologických hier sa snaží vtiahnuť aj Khabibovu rodinu a tím. Napríklad, keď Khabibovha otca nazval trasúcim sa zbabelcom.

McGregor si viackrát vzal na mušku aj Khabibovha manažéra Aliho Abdelaziza, ktorého označil za teroristu. “Je to udavačský terorista. Viem toho o ňom dosť, môžem ísť do podrobnejších detailov a aj pôjdem. 11. septembra ho vytiahli z lietadla smerujúceho z Egyptu do New Yorku a našli u neho 5 pasov! Nechápem, ako môže slobodne žiť v tejto krajine.”

“Bol to udavač, donášal na svojich vlastných ľudí,” povedal McGregor o Abdelazizovi.

Odkiaľ Conor vzal tieto informácie?

McGregor je známy tým, že svojich súperov a ich tím si študuje do podrobna a inak tomu nie je ani tentoraz. O Khabibovom manažérovi a jeho minulosti sa McGregor s najväčšou pravdepodobnosťou dozvedel vďaka knihe Enemies Within: Inside the NYPD’s Secret Spying Unit and bin Laden’s Final Plot Against America od Matta Apuzza a Adama Goldmana. V tejto knihe sa uvádza, že Abdelaziz bol informátorom NYPD a FBI pri vyšetrovaní extrémistickej moslimskej skupiny pôsobiacej v USA. Abdelaziz neskôr pracoval aj mimo USA, no jeho spolupráca so štátnymi orgánmi sa skončila dosť neslávne.

“NYPD ho najalo, keď mal 25 rokov. Abdelaziz vtedy sedel v cele za falšovanie dokumentov. Z Abdelaziza sa stal dôležitý faktor pri vyšetrovaní extrémistickej moslimskej skupiny. Abdelaziz bol jedným z Cohenových najdôležitejších a najlepšie platených informátorov. Za svoje zásluhy si zarobil niekoľko stotisíc dolárov.

Cohen chcel zdieľať Abdelaziza, ktorý bol známy ako tajný informátor 184, s FBI, aby mohol pracovať aj za morom. Abdelaziz získal zelenú kartu a mohol vycestovať aj mimo Spojené štáty. Pôsobil v Trinidade a Tobagu, Venezuele a vo viacerých iných krajinách. Avšak čím dlhšie s ním FBI spolupracovalo, tým viac ho podozrievali. V apríli 2008, na žiadosť FBI, musel Abdelaziz podstúpiť test na detektore lži, ktorý potvrdil podozrenia zo strany FBI.

Najskôr začali s jednoduchými otázkami, klasicky. Pýtali sa ho na to, kde je, aký je deň a tak. Keď sa ho však spýtali, či zamýšľa byť k FBI úprimný a pravdivo odpovie, či niekomu prezradil, že pracuje pre vládu, Abdelaziz odvetil áno. Prístroj s jeho odpoveďou nesúhlasil.

Táto otázka je zvyčajne používaná vtedy, keď sa zisťuje, či dotyčný nepracuje ako dvojitý agent, teda ako špión pre určitú organizáciu, no v skutočnosti je lojálny niekomu inému. Po ďalších otázkach, ktoré dopadli rovnako, nadobudli agenti FBI presvedčenie, že Abdelaziz ľuďom v Egypte povedal o svojom tajnom živote.

Bol to zahanbujúci moment pre NYPD. FBI ukončila spoluprácu s Abdelazizom, ktorého sa vláda následne neúspešne pokúsila deportovať z krajiny,” hovorí úryvok zo spomínanej knihy.

Abdelaziz sa stal jedným z najúspešnejších manažérov v MMA. Abdelaziz okrem Nurmagomedova zastupuje mnohých známych bojovníkov ako Henry Cejuda, Codyho Garbrandta či Frankieho Edgara.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Prečo McGregor nazýva Khabibovho manažéra udavačským teroristom?