Potvrdili suverenitu. Nórky sa stali majsterkami sveta v hádzanej

Nórske hádzanárky Veronica Kristiansenová (vľavo) a Stine Skograndová.
Nórske hádzanárky Veronica Kristiansenová (vľavo) a Stine Skograndová. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. dec 2015 o 19:21

Nórky vlastnia momentálne všetky tri tituly. Sú zároveň aj majsterkami Európy a olympijskými víťazkami.

HERNING. Hádzanárky Nórska získali svoj tretí titul majsteriek sveta. V nedeľňajšom finále svetového šampionátu v dánskom Herningu vyhrali nad Holandskom jednoznačne 31:23 a zopakovali triumf z rokov 1999 a 2011.

Nórky potvrdili svoju suverenitu v ženskej hádzanej, keď momentálne vlastnia všetky tri tituly - sú zároveň aj úradujúcimi olympijskými šampiónkami a majsterkami Európy.

Nórky rozhodli o dvojom víťazstve už v prvom polčase, v ktorom nastrieľali súperkám dvadsať gólov. Severanky v 5. minúte viedli 3:1 a šnúrou štyroch presných zásahov za sebou odskočili v 12. minúte už na 9:4. Favorit ťažil z rýchlych protiútokov, v bránke ho podržala Grimsbövá a sedem minút pred prestávkou mal jasný náskok 14:7.

Alstadová v 29. minúte upravila zo sedmičky na desaťgólový rozdiel v prospech Nórska (19:9), ktoré suverénne kráčalo za titulom. Po zmene strán Nórky poľavili a súper tak v 43. minúte zmiernil manko na 17:24 a deväť minút pred koncom na 21:26.

Nórky vyhrali majstrovstvá sveta v hádzanej.

Severanky ale už Holanďankám viac nedovolili a po štyroch rokoch sa opäť tešili z titulu na MS. Zo svetového trónu zosadili Brazílčanky, ktoré pred dvoma rokmi triumfovali na MS v Srbsku.

Napriek finálovej prehre je striebro z MS historicky najväčším úspechom pre Holandsko. Bronz brali hádzanárky Rumunska, ktoré najmä vďaka desaťgólovej kanonáde Cristiny Neaguovej zdolali v súboji o 3. miesto Poľsko 33:21.

Rumunky tak majú cenný kov z MS po desiatich rokoch, Poľky skončili štvrté rovnako ako pred dvoma rokmi.

Rumunku Neaguovú vyhlásili za najužitočnejšiu hráčku MS, so 63 gólmi sa stala aj najlepšou kanonierkou turnaja.

Do All-Star tímu sa dostali tri Nórky a má zloženie: Tess Westerová (Hol.) - Jovanka Radičevičová (Č. Hora), Nora Mörková (Nór.), Stine Oftedalová (Nór.), Heidi Lökeová (Nór.), Cristina Neaguová (Rum.), Valentina Ardean Eliseiová (Rum.).

Slovenky na MS nepostúpili. V baráži boli nad ich sily Španielky, ktoré v Dánsku obsadili konečnú 12. pozíciu, no vďaka finálovému víťazstvu Nórska získali ako vicemajsterky Európy priamu miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Nasledujúce MS sa budú hrať v roku 2017 v Nemecku.

MS v hádzanej žien - finále:

Holandsko - Nórsko 23:31 (9:20)

Najviac gólov: Polmanová 8/2, Snelderová 5, Van Olphenová a Grootová po 3 - Herremová 7, Lökeová 6, Alstadová 4/4. Rozhodovali: C. Bonevanturová, J. Bonevanturová (obe Fr.), vylúčenia: 4:3, 7m hody: 2/2 - 7/5, 12.500 divákov

Ďalšie výsledky:

o 3. miesto: Poľsko - Rumunsko 22:31 (8:15)

o 5. miesto: Rusko - Dánsko 25:21 (12:16)

o 7. miesto: Francúzsko - Čierna Hora 34:23 (20:13)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Potvrdili suverenitu. Nórky sa stali majsterkami sveta v hádzanej