O bezpečnosť bude postarané. Na paralympijské hry povolali 25-tisíc policajtov

Ulice Paríža.
Ulice Paríža. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. aug 2024 o 15:03

Tohtoročná paralympiáda sa uskutoční od 28. augusta do 8. septembra.

PARÍŽ. Na poriadok a bezpečnosť počas blížiacich sa paralympijských hier v Paríži (28. augusta až 8. septembra) bude dohliadať približne 25-tisíc policajtov.

Ako informoval francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin, pracovať budú v súlade so zavedenými postupmi pri príležitosti olympijských hier, ktoré sa v "meste na Seine" konali od 26. júla do 11. augusta.

V porovnaní s OH sa súťaže počas OH budú konať iba v dvoch lokalitách - streľba v Chateauroux a zvyšok v Paríži a blízkom okolí.

Podľa Darmanina zatiaľ Francúzi nezistili žiadnu "hmatateľnú" teroristickú hrozbu pre paralympiádu.

Izraelskú delegáciu pozostávajúcu z 27 športovcov bude 24 hodín denne chrániť elitná policajná jednotka podobne ako počas olympijských hier, všetko súvisí s uprostred napätím na Blízkom východe.

Očakáva sa, že otvárací ceremoniál budúci týždeň pritiahne na parížske námestie Place de la Concorde približne 30-tisíc divákov, ďalších asi 15-tisíc ľudí bude mať možnosť sledovať ceremoniál zadarmo na bulvári Champs-Elysees.

Policajné sily tiež zabezpečia bezpečnosť štafety s pochodňou, už v nedeľu totiž do Francúzska dorazí plameň z anglickej obce Stoke Mandeville, ktorá je všeobecne považovaná za rodisko paralympijských hier.

Okrem uvedeného môže ďalších približne 10-tisíc súkromných agentov pomáhať so zaistením zaistiť bezpečnosti športovcov aj divákov na jednotlivých športoviskách.

Šéf organizačného výboru OH a PH 2024 Tony Estanguet informoval, že na paralympiáde sa zúčastní približne 4400 športovcov a súťažiť budú v 19 lokalitách, pričom olympiáda hostila až 10500 športovcov na 41 športoviskách.

Organizátori doteraz predali cca 1,7 z 2,8 milióna dostupných vstupeniek na celé PH.

Aj počas parížskej paralympiády sa uskutočnia súťaže na tenisových dvorcoch Rolanda Garrosa, o medaily v paraatletike budú športovci bojovať na Stade de France a využité budú aj hala Bercy či La Défense Arena.

Súťažiť sa bude aj pred známou Invalidovňou či pod ikonickom Eiffelovou vežou. Vo Francúzsku bude mať zastúpenie aj Slovensko, o cenné kovy bude bojovať dovedna 26 športovcov spod Tatier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»O bezpečnosť bude postarané. Na paralympijské hry povolali 25-tisíc policajtov