Pred sezónou mali zdravotné problémy. Ideme sa pobiť o titul, hovorí Polášek

Filip Polášek.
Filip Polášek. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|18. feb 2021 o 11:15

Filip Polášek zabojuje o prvý grandslamový titul vo štvorhre.

MELBOURNE. "Môj spoluhráč Ivan Dodig má koronu a ja asi úplne všetko ostatné," hovoril Filip Polášek v rozhovore pre Denník N po konci sezóny 2020.

Trápili ho viaceré zdravotné ťažkosti. Mal zápal v tele, pľúcne chlamýdie a diagnostikovali mu aj astmu. Oboch spoluhráčov trápilo zdravie. Po úspešnom začiatku roka sa neustále striedalo, ktorý z nich je zdravý a ktorý nie.

Keď sa jednému polepšilo, problémy začal mať druhý. "Išiel som sa prebehnúť na dvadsať minút na pás a bolelo ma celé telo. Bolesť som cítil aj pri chôdzi," hovoril pre Denník N Polášek.

Chcú spolu vyhrať grandslam

Práve na začiatku roka 2020, keď boli obaja zdraví, dosiahli vtedy najväčší spoločný úspech. Zahrali si semifinále Australian Open. V boji o finále však proti dvojici Purcell/Saville slovenský tenista päťkrát stratil vlastný servis. 

"Bol to taký čierny deň, ťažko sa to hodnotí. Ak človek štyri a pol zápasu ani raz nestratí servis a potom ho prehrá päťkrát za sebou, je náročné sa cez to preniesť," vravel vtedy po zápase Polášek.

Ich ambície pritom už pred rokom jednoznačne smerovali k titulu.

"Chceli by sme vyhrať grandslamový turnaj a byť svetové jednotky," vyhlásil v rozhovore pre TA3 ešte pred sezónou 2020 Ivan Dodig.

Rok 2020 bol nakoniec iný ako všetky ostatné, koronakríza zmenila plány. Hráči spolu odohrali oveľa menej turnajov a kvôli zdravotným problémom nenadviazali v ďalšom priebehu sezóny na úspešné Australian Open.

Rozhodli detaily

Po roku sa však Polášek s Dodigom do Austrálie vrátili a vlaňajšie maximum prekonali. V semifinále zdolali tento rok turnajové dvojky Nikolu Mektiča a Mateho Paviča 4:6, 6:4, 6:3. 

Postúpili už do finále. "Je to moje tretie semifinále na grandslame. Prvýkrát sme to dotiahli a vyhrali. Mám obrovskú radosť. Naši súperi hrali skvele. O výsledku rozhodlo len zopár loptičiek," hodnotil v pozápasovom rozhovore Polášek.

"Proti našim dnešným súperom sme už tento rok hrali. Prehrali sme s nimi finále v Antalyi. Pre nich je to prvá tohtosezónna prehra. Vo štvohre je to vždy o detailoch a tie dnes boli na našej strane. Som veľmi šťastný," pridal sa Dodig. 

"Ďakujem za podporu. Ideme sa pobiť o titul," pridal neskôr na instagram k fotografii zo zápasu Polášek. 

Kto bude ich súperom vo finále, zatiaľ nevedia. V druhom semifinále proti sebe nastúpia dvojice Jamie Murray/Bruno Soares a Rajeev Ram/Joe Salisbury.

Pre Ivana Dodiga na rozdiel od Filipa Poláška nejde o prvé grandslamové finále. V roku 2013 bol takto ďaleko vo Wimbledone a v roku 2015 dokonca po boku Marcela Mela vyhral Roland Garros. Má tiež tri tituly zo zmiešanej štvorhry.

S Melom sa stretol Dodig aj tento rok. Tentokrát však boli súpermi. V osemfinále v Melbourne Dodig s Poláškom zdolali dvojicu Marcelo Melo a Horia Tecau.

Jedlo v karanténe mu nechutilo

Polášek s Dodigom museli ako všetci tenisti pred Australian Open absolvovať povinnú štrnásťdňovú karanténu. Patrili k hráčom, ktorí smeli trénovať päť hodín denne, nemuseli teda úplne všetok čas tráviť iba v izbe. 

"Väčšinu dňa som pozeral Netflix, niekedy aj desať hodín denne. Samozrejme, okrem iného, pravidelne sledujem aj dianie na Slovensku," hovoril Polášek v rozhovore pre Pravdu.

Karanténu pritom podľa jeho slov znášal oveľa horšie ako jeho spoluhráč. "Keď zavriete Ivana na mesiac v izbe a poviete mu – čakaj, potom budeš môcť hrať tenis – tak to urobí," vravel.

Veľkým problémom pritom bola v čase karantény aj strava. Na tú sa sťažovalo mnoho tenistov. Aj Filip Polášek si od druhého dňa radšej objednával jedlo na donášku. Hráči dostávali iba bagety. Teda jedlo, ktoré nie je ideálne pre športovca. 

"Od druhého dňa, keď mi zaklopali na dvere, že prišlo jedlo, som neotváral," hovoril.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Pred sezónou mali zdravotné problémy. Ideme sa pobiť o titul, hovorí Polášek