Bohatí chcú byť ešte bohatší. Chamtivá túžba začala futbalovú vojnu

Hráči FC Chelsea.
Hráči FC Chelsea. (Zdroj: TASR/AP)
DIGI Sport, Karol Jakubovič|20. apr 2021 o 12:56

Prečítajte si najnovší PL Focus.

BRATISLAVA. Všetci fanúšikovia si pod vplyvom koronakrízy už vyše roka hovoria, nech už toto obdobie skončí a nech sa náš milovaný futbal vráti do normálu.

Ale kdeže!

Aktuálne dianie prináša scenár, podľa ktorého už nikdy nebude najrozšírenejší šport na planéte taký, aký býval.

Chamtivá, bezohľadná, egoistická, špinavá a megalomanská túžba tucta veľkoklubov v priebehu jedného dňa začala futbalovú vojnu.

V drvivej väčšine konfliktov išlo o peniaze a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Je smutné, že tí najbohatší chcú ešte viac.

Tak to už ale v dnešnej pokrivenej spoločnosti chodí.

Som z toho rozčarovaný a znechutený. Rovnako ako všetci kolegovia z futbalovej televíznej brandže.

Real Madrid, Barcelona, Atlético, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Miláno a Inter chcú vlastnú ligu – European Super League.

Pridať sa majú ďalší.

Na jednej strane na to majú právo, veď futbalové kluby sú súkromné spoločnosti, ktoré si môžu pôsobiť v súťaži podľa svojich predstáv.

Organizácie FIFA a UEFA si na strane druhej môžu takisto určiť svoje súťažné princípy.

Bez viny nie sú ani oni, veď dianie v dvoch najväčších futbalových organizáciách prinieslo v posledných rokoch takisto veľa špinavostí a káuz postavených na nohách finančnej nenažranosti.

Veľa otázok, (zatiaľ) málo odpovedí

Nová platforma, z ktorej by mal byť celý futbalový svet namäkko, má odštartovať už v auguste. Či sa tak stane, je stále otázne, avšak turbulentnosť nasledujúcich týždňov a mesiacov je zaručená.

Nad otázkami, či sa tak stane, kto do toho pôjde, aké budú podmienky, ako zareaguje FIFA a UEFA, či to dvanástka chamtivcov vydrží, ako to bude s televíznymi vysielacími právami, alebo ako sa k tomu postavia samotní hráči a manažéri, je ešte zavčasu špekulovať.

Vyjadrení zakladajúcich členov je zatiaľ veľmi málo a ak sa aj ústa kompetentných otvoria, ide o informáciu veľmi strohú.

Najodvážnejší je prvý predseda ESL Florentino Pérez. Ten vyslovil niečo v zmysle, že ľudia si zaslúžia sledovať konfrontácie tých najväčších klubov častejšie ako raz za čas.

S týmto tvrdením nesúhlasím, veď ani najväčší milovníci grilovaných rebierok si ich neservírujú každý týždeň. Na dobré vecí sa oplatí čakať, potom si ich človek aj lepšie vychutná.

Osobne si nemyslím, že by sa čo i len zlomku divákov chcelo pozerať na strety takzvaných gigantov každý týždeň.

Aj ja sa priznám, že radšej by som si vo voľnom čase, mimo komentovania, pozrel v televízii duel West Ham vs. Millwall ako súboj Chelsea vs. Juventus.

Som si istý, že by nás bolo viac ako tých, ktorý by so šálom na krku sediac na gauči obdivovali svojho finančne nadojeného gigantíka.

Futbal má byť o fanúšikoch a pre fanúšikov

Miera odporu ostatných klubov a najmä fanúšikov naprieč celým svetom nabrala v priebehu niekoľkých hodín gigantické rozmery.

Futbal je totiž postavený na základoch, ktoré nereprezentujú peniazmi a vplyvom pošpinení majitelia klubov, senilní dedkovia s miliardami na účtoch (klubových a tiež svojich vlastných), zámorskí biznismeni neovládajúci elementárne pravidlá futbalu, olejom namazaní šejkovia a ďalšie zmätené entity.

Futbal tvoria fanúšikovia. Bez nich by kluby boli ošklbané kurence päť minút po porážke.

Vďaka robotníkovi zo Sunderlandu šetriacemu na permanentku celý rok, fanúšičke plačúcej po inkasovanom góle Bocy Juniors vo finále Copa Libertadores, 7-ročnom chlapcovi zbierajúcom futbalové nálepky, babičke zo Sevilly, ktorá nevynechala ani jeden zápas Betisu od roku 1962… vďaka ním a miliónom podobných je futbal tým, čím je.

Osobne si myslím, že sa po pár týždňoch neistoty vyriešia finančné nezhody v súvislosti s novo zrekonštruovanou Ligou majstrov.

Zjednodušene napísané, UEFA ušije pri formáte bojov o ušatú trofej finančne okázalejší kabát, ktorý väčšine z tucta rebelujúcich zavrie oči.

Tiež enormný tlak verejnosti sa nakoniec postará o „dočasné odloženie projektu“, ale škrabance na tvárach gigantov a ich predstaviteľov ostanú navždy.

Nejaká tá istota nám predsa zostala

Istotou, ktorú máme, je, že v predchádzajúcich dňoch sa odohral poltucet zápasov 32. kola. A tie favoritom príliš nepriali.

Definitívnu bodku za pôsobením Josého Mourinha na lavičke Tottenhamu dala remíza jeho kohútov na trávniku Evertonu, po ktorej sa londýnskemu klubu opäť vzdialila vidina umiestnenia medzi štvoricou najlepších.

Tri body si nečakane neodniesli ani kladivári z trávnika o záchranu bojujúceho Newcastlu. So strakami síce dokázali napriek oslabeniu v priebehu siedmich minút zmazať dvojgólové manko, zásah Willocka ich však napokon obral aj o bod za remízu.

Doslova vydretý bol bod pre kanonierov z Arsenalu. Tí ešte v 96. minúte prehrávali doma s chalupármi z Fulhamu, no ich aspoň remízovým spasiteľom sa napokon stal striedajúci Nketiach.

A s bodom sa musel uspokojiť aj obhajca titulu z Liverpoolu, ktorý síce po polhodine hry vyhrával v Leedsi, no svoj tesný náskok opäť neudržal, o čo sa postaral svojím vôbec prvým gólom v Premier League v úplnom závere Diego Llorente.

Istotou je aj to, že najbližšie dni budú opäť na PREMIER Sport nabité zaujímavými súbojmi 29., 32. i 33. kola Premier League.

Pozornosť pútajú najmä súboje v Londýne, kde Arsenal privíta Everton a v bitke o hlavné mesto i miestenku v top 4 si to rozdajú West Ham s Chelsea.

Priame prenosy Premier League na PREMIER Sport

Utorok 20. apríla:

  • 20:55 Chelsea - Brighton

Streda 21. apríla:

  • 18:55 Tottenham - Southampton
  • 21:10 Aston Villa - Manchester City

Štvrtok 22. apríla:

  • 20:55 Leicester - West Bromwich

Piatok 23. apríla:

  • 20:55 Arsenal - Everton

Sobota 24. apríla:

  • 13:25 Liverpool - Newcastle
  • 18:00 West Ham - Chelsea (v štúdiu Boris Kitka)
  • 20:55 Sheffield - Brighton

Nedeľa 25. apríla:

  • 12:55 Wolverhampton - Burnley
  • 14:55 Leeds - Manchester United
  • 19:55 Aston Villa - West Bromwich

Pondelok 26. apríla:

  • 20:55 Leicester - Crystal Palace

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Bohatí chcú byť ešte bohatší. Chamtivá túžba začala futbalovú vojnu