Pistorius pobeží finále štafety

Miloslav Šebela|9. aug 2012 o 22:20

Po semifinále sa chytal Oscar Pistorius za hlavu a chcel utekať na pomoc zranenému kolegovi zo štafety.

Nádej na postup bola v tom momente pre Juhoafričanov v behu na 4x400 metrov fuč. Rozhodcovia však uznali, že pád ich kolegu zavinil Keňan a na finálový štart majú nárok.

LONDÝN, BRATISLAVA. Čo sa Oscarovi Pistoriusovi nepodarilo v pretekoch jednotlivcov, dosiahol medzi štafetami. V sobotu sa predstaví vo finále štafetového behu.

Juhoafričania sú strieborní medailisti z vlaňajších majstrovstiev sveta. Aj v Londýne patrili do okruhu favoritov.

Emocionálna hojdačka

Vo štvrtok pri semifinálovom rozbehu však na druhom úseku Ofentse Mogawane spadol a poranil si rameno.

Ležal vedľa dráhy a nemohol sa postaviť. K Pistoriusovi, ktorý mal bežať na treťom úseku, sa štafetový kolík nedostal. Juhoafričania však podali protest.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ho uznala. Pád Mogawaneho zapríčinil Keňan, za čo túto štafetu diskvalifikovali.

Keďže osem postupujúcich bolo vopred jasných, Juhoafričania pobežia v deviatej dráhe. Zraneného Mogawaneho nahradí LJ van Zyl, ktorý je skvelým prekážkarom. Bol však súčasťou striebornej štafety vlani na MS v Dägu.

„Ďakujem. Bola to emocionálna hojdačka,“ napísal Pistorius na Twitter, keď sa dozvedel, že s protestom uspeli.

Pistorius sa narodil bez ihlice v predkolení oboch nôh. Nohy mu amputovali pod kolenom, keď ešte nemal dva roky. S protézami vyrastal odmalička.

Prvé zlato na paralympiáde v Aténach vyhral po tom, čo sa atletickému tréningu venoval len osem mesiacov.

V Pekingu na paralympiáde premenil tri štarty (100 m, 200m, 400m) na tri zlaté medaily. Na OH postúpil vďaka času 45,52. V Londýne postúpil až do semifinále.

Nie je prvý

Pistorius nie je prvým postihnutým športovcom, ktorý štartuje na olympijských hrách.

V minulosti na OH štartovala poľská stolná tenistka Partyková, ktorá má amputovanú časť ruky, či juhoafrická plavkyňa Du Toitová, ktorá má amputovanú ľavú nohu pod kolenom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Pistorius pobeží finále štafety