Pick 6: Dá sa kúpiť play off? V NFL sa otvoril trh s voľnými hráčmi

Russell Wilson.
Russell Wilson. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|24. mar 2022 o 15:12

Kto investoval a kto v NFL míňal peniaze?

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, keď obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2022 vám budem prinášať šesť ultimátnych okamihov daného týždňa. V stredu 16. marca sa začala sezóna 2022 a to otvorením trhu s voľnými hráčmi. Kto investoval a kto míňal peniaze?

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s Vladom Kurekom.

Pick 1: Blesky sa nabíjajú

Los Angeles Chargers majú v Justinovi Herbertovi skvelého mladého quarterbacka. Nie dobrého, či zaujímavého. Skvelého. A ešte ho majú za pár drobných v jeho nováčikovskom kontrakte.

Mať špičkového rozohrávača, ktorý stojí o tridsať miliónov dolárov menej ako súperov QB je najväčšia konkurenčná výhoda, akú NFL klub môže mať. Pretože tých tridsať miliónov dolárov, to sú dvaja - traja výborní hráči vo vašom kádri, ktorých by ste inak nevedeli zaplatiť.

Vedenie Bleskov si to zjavne uvedomuje a pristúpilo k budovaniu kádra pre sezónu 2022 naozaj veľkolepo. Najskôr dokázali znovu podpísať svojho WR2 Mikea Williamsa na tri roky za 60 miliónov dolárov.

Rýchly receiver v závere sezóny ukazoval veľkú formu a je dôležité, že ho bude mať Herbert opäť k dispozícii. A potom to udrelo ešte trikrát a to na to isté miesto. Blesky priviedli do obrany najskôr OLB Khalila Macka (trade s Bears), potom podpísali top kornera na trhu CB J.C. Jacksona na päť rokov za 82,5 miliónov a vystužili behovú obranu DT Sebastianom Joseph-Dayom.

Chargers ofenzíva bola posledné dva roky ozaj vitálna, no výkony mužstva sa zadrhávali v obrane. Teraz dostal Head Coach Brandon Staley možnosť obnoviť časy svojej slávy, keď bol šéfom obrany v Rams. Passrush duo Bosa – Mack môže patriť k trom najlepším v lige. Secondary v zložení J.C. Jacskon - Derwin James a Asante Samuel Jr. im zas môže dopriať potrebnú pol sekundu navyše k tomu, aby sa passrush dostal až na súperovho quarterbacka.

Ak by sa NFL vyhrávala na papieri, mohli by sme pokojne pasovať Chargers na hlboký postup do play-off a výhru trofeje. Lenže na papieri sa nič nevyhráva a Chargers ešte z čias San Diega boli pravidelne krásne chrumkaví v offseason a potom do tla zhoreli v sezóne. Každopádne, Blesky to majú krásne nabité, vstupujú do obdobia 2-3 rokov, kedy môžu mať maximum talentu v kádri. Môže to byť elektrizujúca jazda.

Pick 2: Russell Wilson jazdí za Broncos

Po správnosti by som vlastne mal začať tu, pretože odchod legendy Seattleu Seahawks do Denveru Broncos bola TÁ prvá veľká kocka domina, ktorá všetko spustila. Či Wilson alebo Rodgers odídu sa debatovalo od minulej sezóny. Výsledok je vlastne veľmi prekvapivý a komplexný, no zastaňme najskôr pri Russellovi.

Pár dní po tom ako tréner Seahawks Pete Carroll vyhlásil, že v klube sa nechystajú žiadne zmeny, prišiel megatrade. Seahawks dostali dve prvé kolá, troch hráčov a ďalšie picky. Broncos dostali po rokoch špičkového QB a šancu bojovať v silnej divízii. Napriek magnitúde obchodu sa dá povedať, že všetky tri strany (kluby aj QB) môžu byť spokojné.

Broncos posledné roky boli čítankovou ukážkou ako veľmi kvalitný káder bez výborného QB nie je schopný preraziť. O to viac, že v divízii ktorej šesť rokov velili Chiefs sa objavil Herbert (Chargers). Oranžoví svojimi predchádzajúcimi quarterbackmi (Siemianom, Lockom či Bridgewaterom) len míňali čas a dostávali sa do frustrácie.

Ako keď máte športové auto v garáži, ale nemáte ho čím natankovať. Presne to prináša Wilson do Skalistých hôr. Nie istotu veľkej výhry, ale nádej, že môžete rovnocenne súťažiť s najlepšími. A to nie je málo.

Pick 3: Všetko nové na západe

Aj v tretej kapitole zostaneme v tej istej divízii, teda v AFC West. Pretože príchod Wilsona naozaj spustil športové zbrojenie, aké nemá obdoby. Broncos okrem rozohrávača doplnili káder aj o pass rushera Gregoryho z Cowboys a reagovali tak na príchody do Chargers, ktoré som už spomínal.

Doteraz som písal o mužstvách, ktoré chcú urobiť krok hore. Čo na to mužstvá, ktoré reálne v play-off boli a musia si brániť svoje šance? Rozhodne sa nepozerali z úctivej diaľky. Kansas City Chiefs, ktorí vyhrali divíziu šesť rokov po sebe, omladili secondary, keď miesto Mathieua priviedli na pozíciu safetyho Justina Reida. Do útoku zas prišiel WR JuJu Smith-Schuster z Pittsburghu, na jednoročný prove-it deal.

Las Vegas Raiders tiež posilnili passrush. Svoju mladú hviezdu Maxxa Crosbyho odmenili stomiliónovým kontraktom a ako parťáka mu priviedli dlhoročného top obrancu Chandlera Jonesa. Navyše, nadbytočného Ngakoueho vymenili s Colts za kornera Ya-Sina.

AFC West je tak naplnená, že Raiders QB Derek Carr, ktorý bol minulú sezónu Top12 QB ligy, je v nej najhorším rozohrávačom. Znie to haluzne, ale je to tak. Nové vedenie strieborno-čiernych však robí, čo môže a priviedlo mu do kabíny najlepšieho WR posledných rokov. Áno, zatiaľ čo Aaron Rodgers zostal v Packers, jeho najúčinnejšia zbraň nie. Davante Adams sa stal novým najlepšie plateným receiverom histórie a vsadil na čiernu.

Pick 4: Dobre investované peniaze?

Poďme už navštíviť aj zvyšných 28 mužstiev. Pochopiteľne, základným pravidlom free agency je, že málokedy dostanete k dispozícii naozaj top hráča, akým je spomínaný Davante Adams. Zväčša máte šancu získať B+ hráčov, ktorým musíte dať A+ peniaze.

Na trhu s voľnými hráčmi sa prepláca, inak to nejde. Preto je veľmi rozumné strážiť si svoj platový strop. Až to vás urobí naozaj lepším. Kto to tento rok robí dobre? Na úplné hodnotenie je priskoro, máme za sebou prvý týždeň free agency a nie všetci top voľní hráči už podpísali nové zmluvy. Aj tak si však trúfnem na pár postrehov.

Jednou z udalostí je pochopiteľne návrat Toma Bradyho. Dva mesiace s rodinou mu stačili, aby sa vrátil zo športového dôchodku a hoci nie je jasné, ako to vnímajú najbližší, je jasné, ako to berú v klube. Brady je magnet, s ktorým chcú všetci hrať. Bucs vyzerali ako mužstvo vo výpredaji, no zrazu sú opäť top favoriti. V klube zostali C Ryan Jensen aj WR Chris Godwin, prišli WR Russell Gage, OL Shaquille Mason, CB Logan Ryan.

Páčia sa mi aj znovu podpisy TE Zacka Ertza a RB Jamesa Connera v Cardinals. Obaja sa minulú sezónu stali veľkými ťahúňmi klubu. To platí špeciálne o Connerovi. Je vlastne jediný running back, ktorý dostal viac ako 20 miliónov od klubu, ktorý ho nedraftoval.

Páči sa mi príchod WR Allena Robinsona do Rams. Tí síce boli nútení veľmi lacno trejdnúť WR Roberta Woodsa, ale Robinson môže byť tohtoročný OBJ pre obhajcov titulu. Rozumiem tiež snahe Bills posilniť obranu. Josh Allen hral nadpozemsky v play-off, čo ale stále nestačilo, keďže obrana nedokázala udržať súpera počas finálnych 13 sekúnd.

Preto prichádza OLB Von Miller. Jeho kontrakt je obrovský - 120 miliónov na 6 rokov. Ale Bills chcú trofej a Von Miller už k nej pomohol dvom klubom.

Pick 5: Jedna vec je investovať, druhá míňať

Nadpis dnešného článku mi napadol pri pozeraní sa na aktivity Jacksonville Jaguars. Ak niekto míňal peniaze, tak to boli oni. A nemyslím tým len objem, ktorý utratili, ale hlavne ako a na koho. Všetko môže zhrnúť tento graf.

Jaguars tradične míňajú peniaze a tradične nič z toho. Tento rok je to však extrém. Úplne všetkým zdvihlo obočie, keď Christianovi Kirkovi dali obrovských 72 miliónov na štyri roky. Kirk nebol ani Top3 receiver v Cardinals a teraz dostal Top5 kontrakt celej ligy. K tomu WR Zay Jones (24M), TE Evan Engram (9M). Chápem snahu pomôcť mladému QB Trevorovi Lawrenceovi, ale tu sa cena nestretla s hodnotou ani len z diaľky.

Prirátajme franchise tag OL Cama Robinsona, podpisy OL Brandona Scherffa a DT Folorunsoa Fatukasiho. Jaguars minuli obrovský balík. O koľko však budú lepší naozaj, uvidíme až v septembri. Je to mužstvo, ktoré druhý rok po sebe draftuje z prvého miesta a potrebuje sa už naozaj začať zlepšovať.

Pick 6: Kto ešte čaká a prečo?

Zoznam voľných hráčov má mnoho desiatok mien, niektoré však naozaj stojí za to spomenúť.

Terron Armstead, ľavý tackle zo Saints, bol považovaný za najväčšiu rybu v rybníku voľných hráčov. A stále si v ňom pláva. Iste tomu tak nebude kvôli nezáujmu klubov. Osobne som čakal, že už bude v Jets alebo Jaguars. Vyzerá to ale tak, že Armstead čaká, ktorý z klubov sa ako posilní. Hovorí niekto Colts?

Tyrann Mathieu, legendárny safety, dlhé roky dominoval v lige napriek svojej útlejšej postave. Čo mu chýbalo v centimetroch dopĺňal hernou inteligenciou a nekompromisnosťou. V Chiefs už neostane, ale svoje miesto v lige ešte stále má. Neviem odhadnúť, či hľadá príležitosť na druhý titul alebo poslednú veľkú výplatu.

OBJ získal svoj vysnívaný titul s Rams. Ak by nebolo zranenia, asi by tam už mal nový kontrakt. Takto si myslím, že kluby, ale aj on, budú trpezlivo čakať na správny fit. Pokojne aj do augusta.

Na kontrakt čaká aj skupinka kvalitných veteránov do obrany. Jerry Hughes, Melvin Ingram, Calais Campbell, Za’Darius Smith, Bobby Wagner. Ten posledný z nich má ako jediný prsteň víťazov Super Bowlu na ruke. Vyzerá to tak, že všetci budú terčom pre podpis až v ďalších (lacnejších) vlnách free agency.

Aj táto rubrika sa dočká pochopiteľne ďalších a ďalších vĺn. Uvidíme, čo sa bude diať. V čase keď už tento článok bol hotový napríklad Colts získali Matta Ryana. O týždeň sa tak asi pozrieme na QB kolotoč a na rozloženie síl v oboch konferenciách. A samozrejme čoraz častejšie a viac budem spomínať draft.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Dá sa kúpiť play off? V NFL sa otvoril trh s voľnými hráčmi