Petrohrad znova preplatil NHL, získal brankára Nabokova

Jevgenij Nabokov odchytal desať sezón v drese San Jose Sharks. Od nového ročníka bude hrať v KHL v drese SKA Petrohrad.
Jevgenij Nabokov odchytal desať sezón v drese San Jose Sharks. Od nového ročníka bude hrať v KHL v drese SKA Petrohrad. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|8. júl 2010 o 11:33

Brankár Jevgenij Nabokov sa sťahuje zo San Jose do KHL. SKA Petrohrad sa upísal za 24 miliónov dolárov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským

BRATISLAVA. Víťaz základnej časti KHL SKA Petrohrad chce získať titul po tom, ako vypadol v poslednom play off už v prvom kole s lotyšskou Rigou.

Vedenie klubu angažovalo brankára Jevgenija Nabokova, s ktorým podpísalo na štyri roky zmluvu v hodnote 24 miliónov dolárov, niektoré zdroje dokonca hovoria o šesťročnom kontrakte. O jeho služby sa zaujímali aj kluby NHL, ale ponuke Petrohradu nechcel nikto konkurovať.

Ruský brankár je tak ďalším hráčom, ktorého pritiahlo SKA z NHL. V klube už pôsobia útočníci Alexej Jašin, Sergej Brylin a obranca Sergej Zubov, všetci odohrali v NHL viacero úspešných sezón.

Nabokov patril v minulej sezóne k najlepším brankárom profiligy, keď v základnej časti vychytal v drese San Jose výborných 44 výhier s 92% úspešnosťou zákrokov. V play off však nedotiahol silný tím Sharks na vrchol, keď kalifornský klub vypadol vo finále Západnej konferencie s Chicagom.

Tridsaťštyriročný Rus odchytal v NHL desať sezón a hneď v prvom ročníku získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika, okrem toho si dvakrát zachytal v prestížnom Zápase hviezd.

V Petrohrade bude bojovať o post jednotky s Jakubom Štěpánkom. Českého mladíka získalo SKA z Vítkovíc.

Manažment Petrohradu ešte neskončil s nákupmi posíl. Šéf klubu Alexander Medvedev by rád získal do tímu aj jednu z najväčších ruských hviezd súčasnosti Iľju Kovaľčuka. „Ziskom Nabokova sme určite pritiahli aj Iľjovu pozornosť, čo by nám mohlo pomôcť k jeho angažovaniu," povedal Medvedev, ktorý je aj šéfom KHL pre denník Sovietskij Sport.

Dvadsaťsedemročný Kovaľčuk už jednu ponuku od Petrohradu na 40 miliónov za štyri roky odmietol. Ak by sa však ruskému klubu podarilo podpísať kontrakty s obidvoma hviezdami, musel by platiť tzv. daň z luxusu. V KHL síce neexistuje priamy platový strop ako v NHL, ale podľa pravidiel môže mať každý tím len jedného hráča, ktorého platí mimo celkového rozpočtu na hráčov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Petrohrad znova preplatil NHL, získal brankára Nabokova