Vlhová bola na štarte indiferentná. Víťazí však s úsmevom a radosťou

Petra Vlhová vyhrala slalom Svetového pohára v Aare.
Petra Vlhová vyhrala slalom Svetového pohára v Aare. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|12. mar 2021 o 18:30

Slovenka je opäť líderkou Svetového pohára.

AARE, BRATISLAVA. Na štarte stála posledná. Pred jazdou si poklepkala paličkami a za hlasného pokriku brata Borisa sa Petra Vlhová pustila za víťazstvom.

Na mäkkej a rozbitej trati bojovala, šla agresívne a po príchode do cieľa rozprestrela ruky. Po chvíli zdvihla pravú ruku a neskôr si ňou búchala o hruď. Bola v eufórii.

„Je to číra radosť,“ hovorila spolukomentátorka Eurosportu Eva Kurfürstová.

Slovenská lyžiarka zvíťazila v slalome Svetového pohára v Aare pred Katharinou Liensbergerovou a Mikaelou Shiffrinovou.

Vlhová získala ďalších sto bodov a vrátila sa na čelo celkového poradia vo Svetovom pohári. Pred Larou Gutovou-Behramiovou zo Švajčiarska má momentálne náskok 64 bodov.

Je indiferentná voči vonkajšiemu svetu

Dôležitý krok k víťazstvu urobila Vlhová už v prvom kole. Využila ideálne štartové číslo jeden. Hoci po svojej jazde gestom naznačila mierne sklamanie.

„Som spokojnejšia ako v okamihu, keď som prišla do cieľa. Z mojej jazdy som nemala najlepší pocit," priznala Vlhová podľa webu skiweltcup.tv.

„Úplne som nevedela odhadnúť, ako som zajazdila. Keď sa však porovnávam s ostatnými dievčatami, nebolo to až také zlé,“ doplnila 25-ročná Slovenka.

Vedela, že v druhej jazde to bude ešte náročnejšie, keďže mäkká podložka sa postupne zhoršovala. Keď ju počas druhého kola zabrali kamery, bola maximálne sústredená.

Brat Boris jej podával gél na doplnenie energie a v ruke držal aj fľašu s nápojom.

„Je indiferentná (nevšímavá, pozn. red.) voči vonkajšiemu svetu. Bola vo svojej vlastnej bubline,“ komentovala situáciu Kurfürstová.

Vlhová: Každé víťazstvo je dôležité

Vlhovej najväčšie súperky zašli vynikajúco. Po príchode do cieľa boli spokojné Švajčiarka Wendy Holdenerová i Rakúšanka Liensbergerová.

Mierne zaváhanie ustála aj Shiffrinová. A čo predvedie Vlhová?

„Z jej jazdy bola cítiť najväčšia túžba zvíťaziť. Víťazstvo putuje na Slovensko aktuálne najlepšej lyžiarke na svete,“ zhodnotil komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

Liptáčka dosiahla svoje dvanáste slalomové víťazstvo v kariére a celkovo dvadsiaty triumf vo Svetovom pohári.

„Každé víťazstvo je pre mňa dôležité. Posúva ma dopredu, zvyšuje mi sebavedomie. Sezóna sa blíži ku koncu a každý bod sa počíta,“ naznačila Vlhová pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

Pred Jasnou zmenila nastavenie

V rozhovore tiež priznala, že podložka bola pre ňu až príliš mäkká a viac jej vyhovuje tvrdší podklad. Napriek tomuto hendikepu to však takticky zvládla.

„Musela som jazdiť inak, ako som zvyknutá,“ uviedla Slovenka.

Pred Jasnou som zmenila svoje mentálne nastavenie, potrebovala som sa vnútorne upokojiť, čo mi vyšlo a zatiaľ sa to opláca.


Petra Vlhová

Petra išla s rozumom. Bolo cítiť riziko, ale mala všetko pod kontrolou. V podmienkach, aké boli, to urobila vynikajúco,“ dodala spolukomentátorka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Slovenská lyžiarka sa naštartovala počas domácich pretekov v Jasnej. Po druhom mieste v slalome a najmä víťazstve v obrovskom slalome začala cítiť väčšiu istotu.

„Pred Jasnou som zmenila svoje mentálne nastavenie, potrebovala som sa vnútorne upokojiť, čo mi vyšlo a zatiaľ sa to opláca,“ vraví Vlhová.

Po víťazstve v Aare zvýšila náskok v hodnotení slalomu, keď pred Shiffrinovou vedie o 85 bodov a pred Lienbergerovou o 90 bodov.

Víťazí s úsmevom a radosťou

A navyše sa dostala na čelo Svetového pohára. Švajčiarku Gutovú-Behramiovú predstihla o 64 bodov.

 „Snažím sa sústrediť na to, ako lyžujem, nie na body a glóbusy. Začínam však už cítiť únavu, keďže sezóna trvá už päť mesiacov,“ priznala Vlhová.

Aj napriek tomu sa v súčasnosti vezie na pozitívnej vlne. V posledných dvoch pretekoch Svetového pohára zvíťazila a má skvelú formu.

„Je radosť ju sledovať, na jej prejave cítiť obrovské sebavedomie, istotu, a čo je najkrajšie – aj úsmev a radosť, ktorú prejavuje v cieli, keď zvíťazí,“ vraví Velez-Zuzulová.

Ďalší dôvod na úsmev môže mať už v sobotu, keďže sa v Aare jazdí ďalší slalom (1. kolo o 10.30, 2. kolo o 13.45). V priamom prenose odvysiela preteky RTVS Dvojka a Eurosport, textový prenos nájdete aj na Sportnet.sk.

A potom nasleduje už len finále Svetového pohára v Lenzerheide, kde Slovenku od najbližšej stredy do nedele čakajú záverečné štyri preteky sezóny – zjazd, super-G, slalom a obrovský slalom.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová bola na štarte indiferentná. Víťazí však s úsmevom a radosťou