Rýchle fakty: Chýbala jej odvážnejšia línia. Prečo Vlhová nemá medailu?

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|11. feb 2021 o 12:15

Super-G žien na MS v lyžovaní v kocke.

CORTINA, BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová svoj prvý štart na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo na medailu nepremenila. V super-G skončila na 9. mieste.

Zvíťazila najväčšia favoritka Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová pred krajankou Corinne Suterovou (+0,34 sekundy) a Američankou Mikaelou Shiffrinovou (+0,47 s).

Pozrite si kľúčové momenty pretekov a prvé reakcie.

Aká bola Vlhovej jazda

Slovenka predviedla solídnu jazdu, na medzičasoch sa držala okolo piateho miesta, na záverečnom úseku však výraznejšie stratila. Za víťazkou napokon zaostala o 90 stotín sekundy.

Reakcia Vlhovej

„Hodnotím to dobre, ale nie úplne najlepšie. Neurobila som veľké chyby, no dalo sa ísť rýchlejšie. Sneh bol mäkší a trošku som sa trápila. Vyskúšala som si trať a beriem to
pozitívne do kombinácie."

Hodnotenie expertov

Veronika Velez Zuzulová, bývalá lyžiarka a expertka RTVS: „V nájazde do spodnej časti Petra vyšla z ideálnej línie. Ani po poslednom medzičase nemala najodvážnejšiu líniu, točila trochu pod bránkou, preto v spodnej časti strácala najviac.“ 

Rastislav Mažgút, lyžiarsky tréner: Začiatok mala famózny, pustila lyže a išla výborne. V druhej polovici trate sa už netriafala do stopy a nemala dobrú líniu. Potom naberala stratu až do cieľa. 

Petru rozhodilo na jednej vlne, kde ju otvorilo, nabrala veľa vzduchu a už nešla stopu, ktorú by potrebovala. Víťazka Lara Gutová-Behramiová dokázala dlhšie udržať zjazdový postoj, vďaka čomu mala menší odpor vzduchu."

Číslo pretekov

43 stotín sekundy chýbalo Vlhovej k bronzovej pozícii.

Zaujímavosť

Pre Vlhovú to boli prvé preteky na kopci v Cortine. Nikdy v minulosti tam nesúťažila a pred šampionátom ju tam nepustili ani trénovať, hoci o to žiadal jej tréner Livio Magoni.

Postava pretekov

Mikaela Shiffrinová v tejto sezóne neštartovala v rýchlostných disciplínach ani raz, absolvovala v nich len niekoľko tréningov.

Napriek tomu získala medailu. A mohla byť aj cennejšia ako bronzová. Shiffrinová totiž v záverečnom úseku spravila chybu, ktorá ju stála veľa času.

Kedy Vlhovú čakajú ďalšie preteky

Najbližšie nastúpi v pondelok v alpskej kombinácii, ktorú preložili z tohto týždňa. Šampionát pokračuje vo štvrtok super-G mužov aj so Slovákmi Martinom Bendikom a Filipom Balážom (13.00). Cez víkend sú na programe zjazdy žien i mužov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Rýchle fakty: Chýbala jej odvážnejšia línia. Prečo Vlhová nemá medailu?