Vlhová má malý glóbus takmer vo vrecku. Nemusí už ani vyhrať

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. jan 2022 o 17:00

Slovenka si môže zaistiť malý glóbus už v utorok.

BRATISLAVA. Minulú sezónu mala Petra Vlhová malý glóbus za slalom na dosah. O prvenstvo prišla v posledných pretekoch sezóny.

Nečakane ho vtedy získala Rakúšanka Katharina Liensbergerová. Túto zimu si ho môže Slovenka zabezpečiť expresne rýchlo. Nadviazala by tak na prvenstvo z roku 2020.

O všetkom môže rozhodnúť už v utorok 11. januára v Schladmingu.

Slovenka má aktuálne po triumfe v Kranjskej Gore v slalomovom rebríčku náskok 240 bodov pred najväčšou konkurentkou Mikaelou Shiffrinovou. Tá v Lienzi neštartovala po pozitívnom teste na koronavírus a v Kranjskej Gore preteky nedokončila.

O devätnásť bodov viac ako Američanka stráca Švajčiarka Wendy Holdenerová. Ostatné lyžiarky už nemajú ani teoretickú šancu na glóbus.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

Do konca sezóny pritom zostávajú už len troje pretekov. V hre je teda posledných 300 bodov.

Vlhová už vyhrať nemusí

Víťazka slalomu si do rebríčka pripíše 100 bodov, jej kolegyne na pódiu 80, respektíve 60 bodov.

Pri rovnosti bodov navyše rozhoduje počet víťazstiev. V nich je už Vlhová nedostihnuteľná, zo šiestich doterajších slalomov triumfovala v piatich. Len v Killingtone skončila druhá.

Na zisk malého glóbusu preto slovenská lyžiarka potrebuje len šesťdesiat bodov, a teda stáť na pódiu aspoň raz. Aj to len v prípade, že Shiffrinová všetky ostatné slalomy vyhrá.

„Na malý glóbus nemyslím. Keby sa ma to nespýtate, ani mi to nenapadne. Pôjdem si svoje preteky, tak ako vždy,“ vravela Vlhová po pretekoch v Kranjskej Gore.

Podobne sa vyjadril aj jej brat Boris Vlha: "To, že ho môžeme získať už v utorok, som sa dozvedel až od vás novinárov. Ale my nič nepočítame, ideme podľa plánu," cituje ho tasr.

Priznal však, že každý sleduje celkový stav boja o malý i veľký glóbus sleduje aspoň jedným okom. "Ale áno. Nie sme ďaleko, je to na dobrej ceste, ale pre nás je priorita olympiáda."

Vlhová je v hre o veľký glóbus

Slovenka si navyše v pozícii obhajkyne veľkého glóbusu pomohla aj v boji o túto najcennejšiu trofej. Má momentálne 831 bodov a je druhá za Shiffrinovou s 866 bodmi.

V tomto prípade však treba brať do úvahy, že lyžiarky momentálne dlhšie nešli rýchlostné disciplíny. Do nich sa vráti aj Sofia Goggiová, ktorá je špecialistkou práve na ne.

V januári budú mať na programe tri zjazdy a tri super-G v strediskách Zauchensee, Cortina d'Ampezzo a Garmisch-Partenkirchen. Okrem toho pôjdu pretekárky v Kronplatzi obrovský slalom.

Dá sa teda predpokladať, že Goggiová, ktorá má momentálne 657 bodov, niečo stiahne z náskoku svojich súperiek.

V boji o Veľký glóbus tak ešte existuje množstvo kombinácií. Slovenská lyžiarka však avizovala, že v januári by chcela jazdiť aj v rýchlostných disciplínach. Pravdepodobne bude pretekať aj Mikaela Shiffrinová.

Po Schladmingu budú mať lyžiarky v olympijskej sezóne dlhšiu prestávku od slalomu. V rámci Svetového pohára pôjdu až 12. marca v Aare a potom na finále Svetového pohára v Courcheveli 19. marca.

Ak však Petra Vlhová zajazdí v Rakúsku minimálne tretie miesto, bude mať viac ako dva mesiace pred koncom sezóny ako prvá lyžiarka tohto roka istotu niektorej z cenných trofejí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová má malý glóbus takmer vo vrecku. Nemusí už ani vyhrať