Cavendish? Naučil ma, ako používať pri šprinte lakte, vraví český cyklista

Petr Vakoč (vľavo).
Petr Vakoč (vľavo). (Autor: TASR/AP)
SITA|9. júl 2021 o 14:58

Vakoč bol v minulosti tímovým kolegom Brita.

09.07.2021 12:15
13. Etapa
Nîmes > Carcassonne
220km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

BRATISLAVA. Britský cyklista Mark Cavendish v roku 2009 ovládol na Tour de France až šesť etáp.

V ďalších dvoch rokoch si pripísal po päť víťazných šprintov a v roku 2016 ďalšie štyri.

Potom fenomenálny šprintér z Ostrova Man vypadol nielen z okruhu potenciálnych víťazov rýchlych etapových koncoviek, ale dokonca aj z účasti na Tour de France.

V roku 2021 sa však vrátil na najvyššiu cyklistickú scénu nevídaným spôsobom.

Po siedmich rokoch opäť v drese tímu Deceuninck-Quick Step (predtým Omega Pharma-Quick Step) ako 36-ročný nečakane drví konkurenciu na francúzskych cestách.

Vakoč: Neskutočné, čo predvádza v šprintoch

Po prvej polovici Tour de France 2021 má na konte tri víťazné etapy a keďže zatiaľ prechádza cez členité horské sedlá v časovom limite, poškuľuje aj po zelenom drese víťaza bodovacej súťaže.

Ten dosiaľ získal raz v roku 2011. Navyše reálne útočí na prekonanie historického rekordu v počte etapových víťazstiev na Tour de France.

Britský rýchlik ich má na konte 33 a legendárny Belgičan Eddy Merckx iba o jedno viac.

"Je neskutočné, čo tento chlap predvádza v šprintoch. Dávam klobúk dolu pred celým tímom Deceuninck-Quick Step, ako pre Cavendisha dokážu rozbehnúť šprinty. Vezú sa na víťaznej vlne. Je to úžasné aj inšpirujúce," uviedol český cyklista Petr Vakoč v rozhovore na webe iDnes.cz.

Mark Cavendish na Tour de France 2021.
Mark Cavendish na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)

Po odstúpení Petra Sagana je 28-ročný pretekár tímu Alpecin-Fenix jediný cyklista z bývalého Československa, ktorý zostal na Tour de France.

Týždeň strávil s jeho rodinou v Taliansku

Pred siedmimi rokmi bol Vakoč spolujazdcom Cavendisha v tíme Omega Pharma-Quick Step a zažil ho aj v mimosúťažných situáciách.

"S Markom mám veľa zážitkov. Napríklad kedysi na pretekoch Okolo Turecka ma učil, ako mám používať v šprintoch lakte. A pochvaľoval si, ako som ho dokázal potiahnuť dopredu. Najlepšie spomienky však mám na to, ako som bol u neho doma v Taliansku. Strávil som tam týždeň s jeho rodinou, spolu sme trénovali. Bola s ním zábava.

On skvelým spôsobom vyjadruje svoje emócie. Zároveň dokáže oceniť prácu, ktorú pre neho odvádzajú jeho kolegovia v tíme. Je to dobrý človek a na týždeň s ním nikdy nezabudnem," skonštatoval Vakoč.

Český cyklista v tíme Alpecin-Fenix na tohtoročnej Tour podporuje belgického šprintéra Jaspera Philipsena.

Ten má zatiaľ na konte dve druhé aj dve tretie miesta, ale etapové víťazstvo na 108. ročníku Tour de France mu zatiaľ chýba.

"Rýchlosť má, ale viackrát začal šprintovať neskôr alebo zostal zablokovaný. Budeme potrebovať aj trochu šťastia, aby sme ešte do konca Tour zdolali Cavendisha," doplnil Vakoč.

Najbližší program Tour de France 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Cavendish? Naučil ma, ako používať pri šprinte lakte, vraví český cyklista