Nech žijú komunisti a eštebáci, povedal Šťastný. Golonkovi sa musí ospravedlniť

Jozef Golonka a Peter Šťastný.
Jozef Golonka a Peter Šťastný. (Zdroj: TASR, Autor: TASR)
Miloslav Šebela|26. apr 2023 o 11:50

Golonkovi dal za pravdu aj Najvyšší súd.

BRATISLAVA. Obaja patria medzi najväčšie osobnosti slovenského hokeja. Legendy. Ale ruku si navzájom nepodajú. A vyhýbajú sa aj vzájomnému stretnutiu. 

Peter Šťastný pred 10 rokmi označil Jozefa Golonku za „eštebáka, súdruha a komunistu“. Najvyšší súd v utorok rozhodol, že Šťastný sa musí za tieto výroky Golonkovi ospravedlniť.

Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk

Šťastný označil týmito výrokmi Golonku pri nakrúcaní relácie RTVS Colnica alebo Československo po 20 rokoch. 

Šťastný Golonku hrubo znevážil

Golonka sa vtedy voči tomuto označeniu ohradil. Prekážalo mu, že ho Šťastný zaradil medzi komunistov a na bývalého hráča NHL a generálneho manažéra reprezentácie podal žalobu na ochranu osobnosti.

VIDEO: Konflikt Petra Šťastného s Jozefom Golonkom

Žiadal len ospravedlnenie. Po rokoch uspel. 

Golonka na súde predložil lustračný list z Ústavu pamäti národa, podľa ktorého nebol členom Štátnej bezpečnosti ani členom Komunistickej strany Československa. Naopak Štb bo viedla ako preverovanú osobu. 

Uspel na prvostupňovom súde aj na Bratislavskom krajskom súde. Najvyšší súd zamietol aj dovolanie Petra Šťastného. 

Okresný aj krajský súd označili výroky „nech žijú komunisti a eštebáci“ a „súdruh“ za hrubo znevažujúce. Šťastný sa obhajoval, že vyslovil svoj hodnotiaci úsudok a zdôrazňoval dôležitosť slobody prejavu. 

Šťastný podľa Najvyššieho súdu v relácii s celoslovenskou pôsobnosťou prekročil medze slobody prejavu. Rozhodnutie okresného a krajského súdu, že sa za svoje výroky musí ospravedlniť, je právoplatné.

Proti tomuto rozsudku nie je prípustný žiadny opravný prostriedok.

Polícia ho vinila, že búri ľudí

Jozef Golonka bol v minulosti kapitánom hokejovej reprezentácie. Na MS 1969 v reakcii na okupáciu sovietskou armádou si viacerí hráči prelepili komunistickú hviezdu na drese a po zápasoch proti hokejistom ZSSR odmietli podať hráčom ruku.

Hokejisti Československa vyhrali nad ZSSR oba zápasy 2:0 a 4:3. Na MS získali bronz. 

Josef Černý, Jozef Golonka a Jan Suchý v eufórii po góle v zápase proti Sovietskemu zväzu na MS 1969 (2:0).
Josef Černý, Jozef Golonka a Jan Suchý v eufórii po góle v zápase proti Sovietskemu zväzu na MS 1969 (2:0). (Autor: ARCHÍV JANA ŠKODU)

Po návrate hokejistov oslavovali ako hrdinov. Ľudia dávali najavo nespokojnosť s pomermi v krajine a hokejistov vnímali ako symbol vzdoru. 

Po návrate však Golonku zobrali policajti na výsluch a zadržiavali ho údajne až 48 hodín.  

„Chceli, aby som podpísal, že som zodpovedný za to, že prišlo k pobúreniu, že 60-tisíc ľudí manifestovalo a že na Václaváku bol rozbitý výklad Aeroflotu.

Tvrdili, že ako kapitán som mal tomu zabrániť, aby hráči neodišli pred podaním rúk a aby si nezalepili hviezdy. Ja som však odolával, hovoril som, že si za tým stojím.

Zrazu ma však nečakane prepustili. Niekto údajne volal Husákovi, ktorý dal ten príkaz,“ opisoval Golonka vlani v rozhovore pre denník N

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nech žijú komunisti a eštebáci, povedal Šťastný. Golonkovi sa musí ospravedlniť