Varujú Sagana. Cyklisti opisujú, ako po covide bojovali s návratom

Peter Sagan
Peter Sagan (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. feb 2021 o 19:00

Cyklisti opisujú problémy po covide.

BRATISLAVA. Počet ľudí, ktorí prekonali Covid-19, neustále rastie. A iné to nie je ani medzi profesionálnymi športovcami.

Kým však bežný človek nemusí po vyliečení pociťovať komplikácie, vrcholový športovec je v úplne inej situácii.

Ako sa ukazuje, vírus zanecháva stopy, ktoré sa prejavujú vo vysokej záťaži.

Toto riziko teraz číha aj na slovenských cyklistov - Petra a Juraja Saganovcov a Erika Bašku. Všetci traja ochorenie prekonali.

Pred sebou majú postupný návrat na súťaže. Ten však môže trvať niekoľko týždňov, ba aj mesiacov.

Po návrate sa cítil ako amatér

Opisujú to profesionálni cyklisti Tim Merlier a Jens Keukeleire, ktorí Covid-19 prekonali. „Prvý týždeň po vyliečení som bol takmer bez energie. Nemal som žiadnu silu do niečoho sa pustiť,“ opisoval Melier z tímu Fenix-Alpecin pre denník Het Laatste Nieuws.

„Keď som prvý raz sadol na bicykel, bol som na tom horšie ako priemerný rekreačný cyklista," doplnil.

Merlier nemal pritom taký komplikovaný priebeh ochorenia. Covid prekonal bez vážnych príznakov, napriek tomu ho ochorenie obralo o sily.

Klasikár Keukeleire mal vážnejší priebeh. Mal horúčky, bolesti, celkovú slabosť. 

„Nikdy v živote som nebol tak vážne chorý. A nezlepšilo sa to, pokiaľ mi neustúpili teploty. Ani po vyliečení som 20 dní nebol na bicykli. Musel som dať telu čas na to, aby sa z toho spamätalo," opisoval.

"Až potom som začal postupne trénovať. Postupne sa to zlepšovalo. No keď som začal jazdiť intenzívne, musel som tréningy opäť prerušiť. Môj stav sa zlepšil až po dvoch mesiacoch,“ pokračoval.

Po ťažkom priebehu by nebol vo forme

V Keukeleireho prípade návrat nebol rýchly ani bezproblémový, sezónu však odjazdil a dokonca absolvoval aj Tour de France.

Merlier sa vrátil na bicykel po ochorení skôr. V zimnej sezóne jazdil cyklokros.

„Na tréningoch som sa cítil dobre, no v teréne som nedokázal ísť naplno. Postupne sa to zlepšuje, no úvod pretekov bol vždy veľmi ťažký,“ opisoval v januári svoj návrat pre Het Nieuwsblad.

Teraz čaká fáza zotavovania bratov Saganovcov a Erika Bašku.

„Ak by bol na tom tak zle ako ja, tak na klasikách s ním nemôžeme rátať. Nebol by v najlepšej forme. Ale možno to zvládol lepšie," vraví Keukeleire z EF Education-Nippo.

"Môj kolega z tímu Magnus Cort bol desať dní po prekonaní korony znova vo veľmi dobrej forme,“ doplnil.

„Nevieme, aký mal priebeh, ako zle je na tom a ako dlho bude bez tréningu. Ale skutočne talentovaní pretekári sa dokážu dostať do najlepšej formy oveľa rýchlejšie. Možno to aj on dokáže v príprave prekabátiť,“ tvrdí Merlier.

Lekár: Zvolili správny postup

Všetci traja cyklisti tímu Bora-Hansgrohe však najskôr podstúpia veľmi podrobné vyšetrenie srdca a pľúc.

„Toto je veľmi správny postup. Takto by to malo byť,“ vraví pre Het Laatste Nieuws športový lekár Kris van der Mieren.

Podľa neho až polovica ľudí má po prekonaní koronavírusu stopy po ochorení na srdcovom svale.

„Pre bežného človeka to nemusí nič znamenať, ale pre špičkového športovca je to iné. Ak je srdcový sval poškodený, maximálna záťaž by mohla stav ešte zhoršiť a viesť k arytmii.“

„Schvaľujem, že v Bore nedovolili pretekárom jazdiť ani trénovať, pokiaľ to nebude pre nich bezpečné. Korona môže vyradiť pretekára na dlhý čas,“ dodal Van der Mieren.

Saganov súťažný program je momentálne otvorený. Nie je isté, kedy sa na súťaže vráti. Tím mu zrejme pripraví nový plán po tom, ako budú známe výsledky jeho zdravotných testov.

Pôvodne mal po klasikách Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brussel – Kuurne štartovať na etapových pretekoch Tirreno – Adriatico a na klasikách Miláno – San Remo, Saxo Bank Classic, Gent Wevelgem, Okolo Flámska a Paríž – Roubaix.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Varujú Sagana. Cyklisti opisujú, ako po covide bojovali s návratom