Saganov olympijský sen? Štart v Paríži 2024 nemá vôbec istý

Peter Sagan na horskom bicykli na OH Rio 2016.
Peter Sagan na horskom bicykli na OH Rio 2016. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|7. feb 2023 o 06:30

Slovák sa vráti na horský bicykel už v tejto sezóne.

BRATISLAVA. V hľadisku je počuť ruch a tisícky bleskov na mobilných telefónoch blikajú. Na plochu olympijského štadióna vchádza slovenská výprava.

Nechýbajú vodní slalomári, strelci či atléti. Na čele slovenskej výpravy kráča usmiaty Peter Sagan. Vášnivo máva slovenskou vlajkou. Na hrách v Paríži chce uzavrieť svoju športovú kariéru. 

Nie je to aprílový žart. Takto nejako by to budúci rok mohlo vyzerať počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži. 

Peter Sagan pred pár dňami oznámil, že aktuálna sezóna bude jeho poslednou v profesionálnej cyklistike. V budúcej sa chce vrátiť k disciplíne, v ktorej začínal a v ktorej získal svoj prvý titul majstra sveta. K horskej cyklistike. 

„Nie je to o očakávaniach a o tom, či zvíťazím, alebo nie. Vždy som chcel ukončiť kariéru v horskej cyklistike a budúci rok sú aj olympijské hry. Bolo by pekné skončiť priamo na nich. Toto však nebude o medailách. Robím to pre seba,“ vysvetľoval novinárom v Argentíne.

Po Tour pôjde dvojo MS

V cyklistike premenil na úspech všetko, na čo siahol. Víťazstvá má prakticky zo všetkých podujatí, na ktorých štartoval. Malou výnimkou sú olympijské hry. V Londýne v cestnej cyklistike skončil na 34. priečke. 

V Rio de Janeiro 2016 si vyskúšal návrat k horskej cyklistike. Na tieto preteky nespomína rád. S dvomi defektmi obsadil 35. miesto, pritom v úvode jazdil v prvej desiatke. Výkonnostne mal na viac. Umiestnenie ho mrzelo, chcel dosiahnuť viac.

VIDEO: Zostrih olympijských pretekov Petra Sagana v Riu 2016

Pred olympiádou v Tokiu sa zase zranil a na Hry necestoval. 

Uzavrieť kariéru na olympiáde v Paríži by bolo výnimočné. Okrem toho by si Sagan mohol olympijskú atmosféru aj užiť. 

Celý tento plán má však malý háčik. Štart na olympijských hrách nemá slovenský majster istý.

Kým v cestnej cyklistike preňho nie je problém zbierať body a vybojovať tak miestenku, v horskej cyklistike je situácia úplne odlišná. Okrem toho kvalifikácia je už v plnom prúde a Sagan chce v tomto roku ešte jazdiť cestné preteky. 

Že to s olympiádou myslí vážne svedčí aj odvážny plán. Tridsaťtriročného Žilinčana čaká náročné leto. Po Tour de France ho čakajú majstrovstvá sveta.

A nie jedny, ale hneď dvoje. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganov olympijský sen? Štart v Paríži 2024 nemá vôbec istý