Bora oznámila nomináciu na Tour. Chce jazdiť ofenzívne

Peter Sagan
Peter Sagan (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. jún 2021 o 12:54

Sagan bude bojovať o ôsmy zelený dres.

BRATISLAVA. Mať desať štartov na slávnej Tour de France nie je v profesionálnej cyklistike úplne bežné. Tento rok si ho pripíše Peter Sagan. 

Na Tour nechýbal ani raz od roku 2012. 

Slovenský cyklista sa dostal do záverečnej nominácie tímu Bora-Hansgrohe. Osmičku pretekárov oznámil nemecký tím v utorok.

Lídrami budú Peter Sagan a Wilco Kelderman. Kým slovenský cyklista sa pokúsi vyhrať etapu a bojovať o zelený dres, Kelderman sa zameria na celkové poradie. 

"Tento rok to vôbec nebolo jednoduché rozhodovanie. Uplynulý týždeň sme zvažovali doplnenie Emanuela (Buchmanna) a taktiež sme zvažovali, že by sme zobrali dvoch šprintérov - Petra Sagana a Pascala Ackermanna," vysvetľoval šéf tímu Ralph Denk.

Cieľ etapové víťazstvo a Top 5

Ackermann však v nominácii nie je. 

"Prišli sme k záveru, že nemá potrebnú výkonnosť, aby mal úspešnú premiéru na Tour, preto sa do tímu nedostal," vysvetlil Denk. 

Okrem Kelderamana a Sagana sú v tíme Daniel Oss, Nils Politt, Lukas Pöstlberger, Patrick Konrad, Emanuel Buchmann a Ide Schelling. 

"Našim cieľom je vybojovať v celkovom poradí umiestnenie v najlepšej päťke, etapové víťazstvo a myslíme aj na zelený dres, ale bude to náročný boj," vraví Denk.

Tvrdí, že Bora má zámer jazdiť aktívne a bude sa pokúšať dostať aj do únikov. Tam môžu dostať šancu Schelling, Politt či Pöstlberger. 

Útočiť v etapách nebude len Sagan

Daniel Oss bude v prvom rade pomáhať Saganovi. Vrchár Patrick Konrad zase bude po ruke druhému lídrovi Keldermanovi

Pöstlberger sa ukázal v dobrom svetle na pretekoch Critérium du Dauphiné, kde prekvapil súperov v druhej etape a po sólovom úniku vyhral. Následne si štyri dni udržal dres lídra. 

Spoločne s Ossom bude pomáhať Saganovi v závere etáp.

Zaujímavou voľbou je Holanďan Schelling. Má len 23 rokov. Bude to jeho premiéra na Tour. V tejto sezóne vybojoval prvé profesionálne víťazstvo na klasike Grosser Preis des Kantons Aargau, keď v závere prešprintoval bývalého majstra sveta Ruia Costu a Kolumbíjčana Chaveza.

A výborne sa ukázal aj na pretekoch Okolo Belgicka, kde skončil celkovo piaty. 

Silným klasikárom je aj Nils Pollit, pre ktorého to bude piaty štart na Tour. 

Buchmann má voľnú ruku, aby zaútočil v horských etapách. Jeho štvrté miesto z Tour 2019 je zatiaľ najlepším výsledkom tímu na trojtýždňových pretekoch. Pokúsi sa ho prekonať Kelderman. Holanďan je v Bore nováčikom. 

V minulosti mal viackrát smolu a trápili ho zranenia. Už vo veku 23 rokov skončil na Gire na skvelom 7. mieste. Okrem toho má aj 4. miesto z Vuelty 2017 a vlani bojoval na Gire o celkové víťazstvo. Nakoniec skončil tretí. 

Sagan má na dosah rekordy

Tour de France štartuje 26. júna v Breste. 

Trasa tento rok poskytuje veľa príležitostí šprintérom a klasikárom. Z 21 etáp bude až 11  rovinatých či mierne zvlnených. Preto bude medzi šprintérmi či klasikármi tento rok veľká konkurencia. 

Sagan má na dosah niekoľko rekordov. Jeden z nich je počet dní ako líder bodovacej súťaže na pretekoch Grand Tour. Chýbajú mu tri dni, aby sa vyrovnal Seanovi Kellymi (151).

Ak sa mu podarí vyhrať bodovaciu súťaž, vyrovná rekord Erika Zabela v počte celkových víťazstiev v bodovacej súťaži na Grand Tour - 9 (6x vyhral na Tour a 3x na Vuelte).

Nominácia Bora-Hansgrohe na Tour de France 2021

  • Peter Sagan (Slovensko)
  • Wilco Kelderman (Holandsko)
  • Emanuel Buchmann (Nemecko)
  • Daniel Oss (Taliansko)
  • Nils Politt (Nemecko)
  • Lukas Pöstlberger (Rakúsko)
  • Patrick Konrad (Rakúsko)
  • Ide Schelling (Holandsko)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Bora oznámila nomináciu na Tour. Chce jazdiť ofenzívne