Slováci dali prvý gól, zblokovali 20 striel. Má to pozitívum, vraví kapitán

Peter Kozár.
Peter Kozár. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|22. jan 2022 o 07:50

Rusko strelilo proti Slovensku najkrajší gól dňa.

AMSTERDAM. Na jednej strane hral absolútny favorit z Ruska. Majstri Európy z roku 1999 na posledných štyroch kontinentálnych turnajoch zakaždým získali medaily. Trikrát striebornú (2012, 2014, 2016) a raz bronzovú (2018).

Proti nim stál futsalový outsider. Slovensko medzi európskou špičkou až doteraz nikdy nehralo. Čakala ho neľahká premiéra.

„Rusko je jeden z najväčších favoritov na titul. Nemáme s ním čo stratiť, môžeme len prekvapiť,“ hovoril pred turnajom tréner Slovenska Marián Berky.

Rusi získali v histórii európskych šampionátov až deväť medailí. Viac ich majú len Španieli.

Slováci senzačne viedli

Berkyho zverenci začali vynikajúco. Rusom sa vyrovnali v agresivite, zblokovali niekoľko striel a brankár Richard Oberman sa prezentoval niekoľkými dôležitými zákrokmi.

V 3. minúte už padol prvý gól zápasu a senzačne ho strelili Slováci. Drahovský vyviezol loptu, posunul ju kapitánovi Petrovi Kozárovi a ten namieril presne k vzdialenejšej žrdi.

„Prvý pocit bola veľká radosť. Bol som šťastný, že som strelil gól. Ale vedel som, že ide len o začiatok zápasu a nič to nemusí znamenať,“ povedal po zápas Kozár.

Rusi sa po desiatich minútach oťukali. Antoškin a Sokolov otočili výsledok dvomi gólmi v rozmedzí dvadsiatich troch sekúnd. Ďalších päť pridali v druhom polčase.

„Chcelo to dlhšie udržať čo najlepší výsledok, čakať na príležitosti a z podobných brejkov, ako som strelil prvý gól, vyťažiť viac. To sa nám, žiaľ, nepodarilo. Čiže radosť z gólu mám, ale to je momentálne všetko,“ skleslo poznamenal Kozár.

Fakt, že historický gól Slovenska strelil práve kapitán mužstva, tešil celý tím vrátane trénera. „Za všetky tie roky a množstvo úsilia, ktoré pre Slovensko obetoval, som mu to veľmi prial a on ako pravý kapitán otvoril prvý zápas Slovenska na EURO gólom. Veľmi som mu fandil,“ vravel po zápase Berky.

Rusi si priklonili šťastenu

Rusi svoju dominanciu v druhej dvadsaťminútovke potvrdili. Využili chyby Slovákov, neskôr ich prevýšili v rýchlosti, mali väčší počet striel (55:28), rohových kopov (10:4) a vyhrali aj väčšinu osobných súbojov.

Slováci robili maximum, zblokovali až dvadsať striel. „Prišli sme sem ako tím, aby sme vyhrali titul. Tri góly sme však dnes strelili len so šťastím,“ povedal autor prvého hetriku šampionátu Arťom Antoškin.

Rusi napokon strelili päť gólov a vyhrali 7:1. Gól Antona Sokolova po akcii Antoškina bol vyhlásený za najkrajší zásah dňa.

„Začiatok zápasu bol nervózny, inkasovali sme zbytočný gól. Je dobré, že sme to zvládli. Rýchlo sme vyrovnali, našli sme svoj rytmus a udržali sme sa v ňom až do konca,“ dodal 28-ročný Antoškin.

Víťazstvom 7:1 začali aj európsky turnaj v roku 2014. Jediný zápas na šampionáte napokon prehrali až vo finále.

Pred kvalitou súpera sa museli skloniť aj Slováci. „Tá kvalita, prihrávky, ťah na bránku... Predčili nás vo všetkom. Ku koncu na tom boli lepšie aj fyzicky,“ poznamenal Kozár.

„Ak by sme dlhšie držali čo i len polčasový výsledok 2:1, bolo by to iné. Keď však prehrávate o štyri či päť gólov, musíte niečo vymyslieť a otvoriť to. Rusi si na to počkali, dlhými loptami hľadali pivota a ubehali nás, my sme stratili veľa síl,“ hodnotil.

Slovákov najbližšie čaká súboj proti Poliakom. V aktuálnom rebríčku krajín je Poľsko na 27. mieste, Slovensko len o stupienok vyššie.

Pre porovnanie, Rusi sú na 5. priečke a Chorváti na ôsmej, obaja budú v C-skupine favoritmi. V druhom zápase Chorvátsko vyhralo nad Poľskom 3:1.

„Pozitívom je, že sme si dokázali vytvoriť dobré šance aj proti Rusom. Dokážeme si ich teda vypracovať aj proti ťažkým súperom, to je dobré znamenie. Verím, že proti Poliakom ich bude ešte trošku viac. To však nebude stačiť, musíme byť aj viac efektívni a ísť priamočiarejšie za víťazstvom,“ dodal na záver Kozár.

Zápas Slovenska s Poľskom sa odohrá v amsterdamskom Ziggo Dome v utorok 25. januára o 20:30 SEČ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Slováci dali prvý gól, zblokovali 20 striel. Má to pozitívum, vraví kapitán