Rus odsúdil inváziu. Bude súťažiť za Francúzsko

Pavel Sivakov.
Pavel Sivakov. (Autor: Facebook P. Sivakova)
Miloslav Šebela|4. mar 2022 o 10:56

Pavel Sivakov sa rozhodol pre zmenu aj pre vojnový konflikt.

BRATISLAVA. V ruskom drese súťažil na olympiáde v Tokiu či na majstrovstvách sveta 2019 v Yorkshire. V cyklistike patrí medzi veľké talenty.

Na talianskom Gire skončil ako 21-ročný v celkovom poradí deviaty, vyhral preteky Okolo Poľska aj prekeky Tour od Alps. Ukazuje sa ako kvalitný vrchár.

Navyše jazdí v jednom z najsilnejších tímov súčasnosti Ineos Grenadiers.

Pre ruskú cyklistiku bol automaticky najväčšou osobnosťou. Pavel Sivakov sa narodil v Taliansku, celý život prakticky prežil vo Francúzsku. Má dvojité občianstvo - rusko-francúzske.

Vojnu odsúdil

Doteraz na medzinárodných podujatiach jazdil pod ruskou vlajkou. Tomu je koniec.

Pred pár dňami požiadal Medzinárodnú cyklistickú úniu, aby jeho reprezentačný status zmenili. Sivakov sa vyjadril, že dôvodom je aj vojenský konflikt.

"Vo Francúzsku som vyrástol, vzdelával sa, tam som si zamiloval cyklistiku a začal súťažiť. Tu sa cítim ako doma," vysvetľoval Sivakov.

"Chcel som sa dostať do francúzskeho tímu a podal som žiadosť. Vzhľadom na to, čo sa deje na Ukrajine som to chcel čo najviac urýchliť."

Ruskú agresiu na Ukrajine odsúdil. "Som zásadne proti vojnovému konfliktu. Dúfam, že v jeho skoré ukončenie. Chcel by som vyjadriť podporu všetkým Ukrajincom," dodal.

Za Francúzsko na OH v Paríži

V dôsledku konfliktu na Ukrajine Medzinárodná cyklistická únia zakázala súťažiť všetkým tímom s ruskou licenciou, zrušila podujatia v Rusku a Bielorusku, či vylúčila národné tímy oboch krajín z medzinárodných súťaží.

Ruskí cyklisti však naďalej môžu jazdiť na podujatiach, ale pod neutrálnou vlajkou.

Sivakov vraj bol v kontakte s francúzskou reprezentáciou. Tí jeho krok privítali. Snom cyklistu tímu Ineos je štartovať na parížskej olympiáde vo francúzskom drese.

Sivakov sa ukazuje ako silný vrchár. Štartoval už na veľkých trojtýždňových podujatiach, zatiaľ skôr v podpornej pozícii pre lídra. Má však veľký talent. Zrejme ho zdedil po rodičoch.

Obaja boli reprezentanti Ruska. Úspešnejšia bola mama Alexandra Koľasevová dvojnásobná majsterka sveta v tímovej časovke.

Otec Alexej bol tiež profesionálnym cyklistom. Jazdil napríklad v tíme Roslotto a Bigmat. Jeho najväčším úspechom je zrejme druhá priečka v etape na Gire.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Rus odsúdil inváziu. Bude súťažiť za Francúzsko