Prezident Francúzska otvoril paralympiádu, oheň zapálili až piati športovci

Oheň zapálili až piati paralympionici.
Oheň zapálili až piati paralympionici. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. aug 2024 o 00:18

Slávnostný ceremoniál mal názov: Paradox: od nezhôd k súladu.

PARÍŽ. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oficiálne otvoril Hry XVII. paralympiády v Paríži. Stalo sa tak v stredu 28. augusta o 22.38 h.

"Vyhlasujem paralympijské hry v Paríži za otvorené," povedal Macron. Slávnostnej formulke predchádzal unikátny otvárací ceremoniál, ktorý sa prvýkrát v histórii paralympiád nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Športovci prešli ikonickými Elyzejskými poľami na nemenej slávne námestie Place de la Concorde. Olympijský oheň slávnostne zapálili až piati paraolympionici.

Francúzski organizátori predviedli skvelé divadlo na Seine už počas otvorenia olympijských hier a zopakovali ho aj pri ceremoniáli tých paralympijských.

Športovci sa tentokrát neplavili po rieke, ale divákom sa predstavili v centre mesta.

Slávnostný ceremoniál mal názov: Paradox: od nezhôd k súladu (Paradox: from discord to concord).

Niesol sa v duchu tohto hesla a znázorňoval ťažkosti, ktorými musia prechádzať paralympionici i všetci ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí tvoria až 15% svetovej populácie.

Po úvodnom videu, v ktorom prišiel na improvizovaný štadión v centre mesta francúzsky paraplavec Theo Curin, oficiálne predstavili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a predsedu Medzinárodného paralympijského výboru Andrewa Parsonsa.

Sprava prezident Francúzska Emanuel Macron a prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons.
Sprava prezident Francúzska Emanuel Macron a prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons. (Autor: TASR)

Vlajkonosičmi Slovenska boli Kánová a Kuril

Potom už prišli na rad športovci, ktorí postupne prichádzali na najväčšie parížske námestie Place de la Concorde.

Na defilé 168 krajín sa na Champs-Élysées pozeralo obrovské množstvo divákov a ďalších približne 35.000 ich bolo priamo na improvizovanom štadióne na námestí.

Odštartovali ho reprezentanti Afganistanu a zakončili domáci Francúzi. Slováci prišli do rad ako 139. v poradí, vlajkonosiči výpravy boli parastolná tenistka Alena Kánová a paracyklista Patrik Kuril.

Ešte predtým odštartoval umelecký program pod vedením choreografa Alexandra Ekmana, ktorý pokračoval aj po nástupe športovcov a oficiálnom otvorení hier.

Dve skupiny tanečníkov počas neho prešli "od nezhôd k súladu" využívajúc kreativitu ako prostriedok na preklenutie rozdielov, ktoré ich delia.

Tento príbeh v piatich umeleckých segmentoch interpretovalo 140 umelcov vrátane 16 interpretov s postihnutím.

Otvárací ceremoniál PH 2024 v Paríži.
Otvárací ceremoniál PH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)

Po ďalšom tanečnom akte prišla na rad protokolová sekvencia, na začiatku ktorej organizátori predstavili históriu paralympijského hnutia od roku 1948 a prvé športové podujatia organizované v nemocnici pre poranenia chrbtice v Stoke Mandeville, z ktorých neskôr vzišli paralympijské hry.

Po vztýčení francúzskej zástavy za tónov Marseillaisy a prejavoch šéfa hier Tonyho Estangueta i prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru Andrewa Parsonsa pri obelisku francúzsky prezident Emmanuel Macron oficiálne otvoril paralympijské hry v Paríži.

Vrchol programu - zapálenie ohňa

Po ďalšej časti tanečného programu priniesol paralympijskú zástavu na pódium John McFall, strieborný medailista v paraatletike z Pekingu 2008 a prvý astronaut so zdravotným postihnutím, ktorý vstúpil do Európskej vesmírnej agentúry.

Dvaja francúzski paralympionici, jeden rozhodca a tréner prečítal paralympijský sľub a potom už nasledoval vrchol programu - zapálenie ohňa.

Pochodeň priniesol na námestie šesťnásobný olympijský medailista v plávaní Florent Manaudou a za zvukov Bolera od Mauricea Ravela sa cez ruky viacerých parašportovcov z rôznych krajín dostal až do Tuilerijskych záhrad.

V nich rovnako ako počas otváracieho ceremoniálu olympiády nechali vzbĺknuť plameň pod obrovským teplovzdušným balónom a ten sa vzniesol ponad francúzsku metropolu.

Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant, Elodie Lorandiová a Nantenin Keitová zapaľujú olympijský oheň.
Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant, Elodie Lorandiová a Nantenin Keitová zapaľujú olympijský oheň. (Autor: TASR/AP)

Oheň zapálili až piati paralympionici Charles-Antoine Kouakou, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant, Elodie Lorandiová a Nantenin Keitová.

V Paríži bude súťažiť 4400 športovcov zo 168 národných paralympijských výberov, plus Utečenecký paralympijský tím a 98 zástupcov neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska.

Paríž tak zlomí rekord Tokia 2020, kde športovalo 4393 paralympioknikov. Rovnako je to aj s podielom žien - športovkýň, ktorých bude 1983 (v Tokiu 1846).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Prezident Francúzska otvoril paralympiádu, oheň zapálili až piati športovci