Slováci nedali gól ani Fínom, prehrali 0:5

Antti Pihlström strieľa druhý gól Fínska v zápase.
Antti Pihlström strieľa druhý gól Fínska v zápase. (Autor: TASR)
Sportnet|14. máj 2016 o 23:30

Slováci stále môžu postúpiť do štvrťfinále. Ak Francúzi neprekvapia a nezdolajú Kanadu, musí tím Zdena Cígera poraziť v utorok USA v riadnom hracom čase.

MS v hokeji 2016 - B-skupina (Petrohrad):

Slovensko - Fínsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Góly: 32. M. Koivu (Lindell, Aho), 32. Pihlström (Sallinen, Pokka), 47. Barkov (Hietanen, Jaakola), 60. J. Jokinen (Hietanen, Barkov), 60. Laine (Barkov)

Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Juraj Mikuš, Graňák - Martin Bakoš, Réway, T. Jurčo - L. Hudáček, Lušňák, Dravecký - Skalický, T. Marcinko, Cehlárik - M. Bartánus, M. Daňo

Fínsko: Saros - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Ohtamaa, Kukkonen, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Sallinen, Rantanen, Pihlström - J. Lajunen

Slováci nestačili ani na Fínsko: fotogaléria

16.5.2016

PETROHRAD. Slováci utrpeli na MS štvrtú prehru po sebe. V nedeľňajšom zápase B-skupiny podľahli favorizovaným Fínom jasne 0:5 a v tabuľke zostávajú so šiestimi bodmi na piatej priečke - s trojbodovou stratou na štvrté USA.

Postup však majú vo vlastných rukách. V záverečnom vystúpení v skupine v utorok o 11.15 SELČ im stačí zdolať Američanov v riadnom hracom čase - za prepokladu, že Francúzi neprekvapia Kanadu.

Pri rovnosti bodov by rozhodol v prospech Slovákov lepší vzájomný zápas.

Zverenci trénera Zdena Cígera držali so severanmi krok iba do 32. minúty, potom prekonali Júliusa Hudáčka v rozpätí 40 sekúnd Mikko Koivu a Antti Pihlström a rozhodli o osude stretnutia. Fíni vyhrali celkom zaslúžene, keď prevýšili súpera korčuliarsky, v práci s pukom i streleckej efektivite.

Vďaka víťazstvu sa opäť vyhupli na čelo skupiny. V utorok o 19.15 hod. ich čaká priamy súboj o prvé miesto s rovnako stopercentnou Kanadou.

Slováci nedali na šampionáte gól už sedem tretín za sebou.

Hlasy po zápase:

(zdroje: RTVS, mixzóna, tlačová konferencia)

Zdeno Cíger (tréner SR): "Chýbala nám energia na to, aby sme dali aspoň jeden gól. Chceli sme bojovať počas celého duelu, no urobili sme dosť individuálnych chýb. V závere sme inkasovali ešte dvakrát, toto by sa nám nemalo stávať."

Miroslav Miklošovič (asistent trénera SR): "Chlapci plnili stanovené úlohy, hrali zo zabezpečenej obrany a snažili sa streliť gól. Keď urobíme chyby, pykáme. Upozorňovali sme hráčov, aby sme hrali čisto, ale neplníme tieto pokyny. Potom klesla aj koncentrácia a výsledok sme si pokazili. Musíme popracovať na psychike. Verím, že Viedenský aj Jaroš budú môcť v utorok hrať. Musíme zapracovať na premieňaní šancí, bez gólov to jednoducho nejde."

Kari Jalonen (tréner Fínska): "Chceli sme hrať solídny hokej počas celých 60 minút. V prvej tretine gól nepadol, od druhej sme zlepšili výkon a presadili sa aj gólovo. Som na chlapcov pyšný, že bojovali až do úplného konca. Dobre sme bránili a kvalitný výkon predviedol gólman Saros.“

Andrej Sekera (obranca a kapitán): "Mali sme nejaké šance, Fíni ich mali viac. Oni dali góly, my nie. A potom sa ukázala ich technická sila. Treba si pozrieť naše zápasy a potom uvidíme, čo robíme zle. Križovanie sa hralo možno tridsať rokov dozadu. Dnes sa hrá jednoducho a priamočiaro a my sme asi v onej dobe zaspatí. Nevzdávame sa, bojujeme, ale my sme ďaleko za moderným hokejom a toto je obraz toho. Keď budeme hrať proti Američanom jednoducho a účelne, budeme môcť pomýšľať na nejaký výsledok. Ak budeme vymýšľať, tá šanca tam nebude."

Marko Daňo (útočník SR): "Nemci nám dali časť nádeje, ale teraz je na nás, ako to využijeme. Iba na nás. Proti Fínom sme chceli hrať zodpovedne všetci piati dopredu aj dozadu. V prvej tretine sa nám to darilo, potom prišlo oslabenie a nešťastne som to tam tečoval. Po dvoch fínskych góloch sa nám to rozsypalo. Musíme sa poučiť a zobrať si to do ďalšieho zápasu." 

Online prenos

Zápas sa skončil.

60. min - Tak tento záver naši totálne zbabrali a ešte dostávajú jeden gól. Tri sekundy pred klaksónom uzatvára stav na 5:0 Patrik Laine.

60. min - Pätnásť sekúnd pred koncom zápasu Fíni ešte využívajú presilovú hru. Jokinen dostal parádnu prihrávku do úniku od Hietanena a potvrdil svoje kvality. Prehodil Hudáčka, ktorý sa vrhal na ľad, a zvýšil na 4:0.

58. min - Zápas sa blíži ku koncu, Fíni túto tretinu úplne ovládli - Slovákov prestrieľali doteraz 16-3, v celom stretnutí aktuálne 32-14.

55. min - „Mužstvo je v prestavbe, veľa hráčov odohralo doteraz na majstrovstvách sveta menej ako desať zápasov. Netreba mať veľké oči,“ hovoril pred stretnutím s Fínskom Miroslav Šatan, ktorý je priamo v Petrohrade ako generálny manažér Tímu Európy na Svetovom pohári.

„Nejaká cena za prestavbu, ktorá sa deje v národnom tíme, sa musí zaplatiť. Hráči musia hrať takýchto zápasov čo najviac," dodal.

Miroslav Šatan ako generálny manažér Tímu Európy na Svetovom pohári sleduje osobne výkony jednotlivých hokejistov na šampionáte v Rusku.
Miroslav Šatan ako generálny manažér Tímu Európy na Svetovom pohári sleduje osobne výkony jednotlivých hokejistov na šampionáte v Rusku. (Autor: TASR)

52. min - Vyzerá to tak, že ak sa zajtra neudeje prekvapenie a Francúzi neporazia Kanadu, rozhodne sa o štvrtom postupujúcom z B-skupiny v utorňajšom súboji s USA. Ak by naši súpera zdolali v riadnom hracom čase, budú vo štvrťfinále.

49. min - Fíni nás neuveriteľne zatlačili v početnej výhode po vylúčení Libora Hudáčka. V tretej tretine sú zatiaľ v ofenzíve výrazne aktívnejší, na strely vedú už 10-2 a Július Hudáček musí byť neustále v pozore a musí sa obracať.

47. min - A prehrávame o tri góly. Od modrej čiary strieľal Juuso Hietanen a medzi kruhmi puk šikovne tečoval Aleksander Barkov.

46. min - Prvú strelu našich v tejto časti hry vyslal Skalický, ktorý nevymýšľal, nakorčuľoval do pásma a okamžite zakončoval. Saros ale puk videl a zasiahol.

43. min - Fíni začali tretiu tretinu aktívne a Hudáček musel už trikrát zasahovať. Naši sa rozbiehajú pomalšie, ale podobne to bolo aj v prvej aj druhej tretine. 

Tretia tretina sa začala.

II. tretina

Druhá tretina sa skončila.

36. min - Treba priznať, že v tejto tretine sú Fíni lepší. Zlepšili hru v ofenzíve a sú aj strelecky aktívnejší. Oproti štyrom našim pokusom ich vyslali na bránu už desať. Naši sú akoby zakríknutí, nič nevymysleli ani v presilovej hre.

32. min - Tak to je krutá rana. Po štyridsiatich sekundách Antti Pihlström pridáva druhý gól Fínska a razom prehrávame už 0:2.

32. min - Bohužiaľ, opäť doplácame na nedisciplinovanosť. Fíni využívajú presilovú hru po vylúčení Marinčina. Autorom gólu je Mikko Koivu, ktorého strelecký pokus pred Hudáčkom tečoval Marko Daňo.

30. min - Pre príliš veľa Fínov na ľadovej ploche hrali v presilovej hre aj naši, ale nedokázali sa trvalejšie usadiť v útočnom pásme a Sarosovi väčšie problémy nenarobili. Naopak - po jej skončení spadol jeden z našich hráčov a súperi sa rútili do prečíslenia dvoch proti jednému. Komarov hľadal Laineho, ale tomu dokázal v poslednej chvíli zmariť šancu Marcinko.

26. min - Naši sa museli teraz brániť po tom, ako na trestnú lavicu za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou zamieril Švarný. Fíni si vytvorili tlak, zovreli nás v obrannom pásme, ale dokázali sme sa ubrániť a držíme bezgólový stav.

24. min - Pihlström využil svoju rýchlosť, natlačil sa pred Hudáčka a ten musel predviesť ďalší zákrok. Fíni vyslali v tejto časti už rovnaký počet striel ako v prvej. Pripomeňme si, že včera musel Hudáček čeliť oveľa väčšiemu tlaku. Z tridsiatich troch pokusov Kanaďanov inkasoval päť gólov. Napriek tomu jeden z jeho zákrokov zaradili medzi päť najkrajších v rámci deviateho dňa majstrovstiev.

22. min - Fíni začali zostra a hneď priamym streleckým pokusom ohrozili Hudáčka. Následne z protiútoku musel zasahovať aj Saros, ale pri zakončení Marcinka mal odkrytý výhľad a puk vytesnil ľavým betónom.

Druhá tretina sa začala.

I. tretina

Prvá tretina sa skončila. Fíni vystrelili na bránu len dvakrát, naši päťkrát.

18. min - Naši nehrajú vôbec bojazlivo, ba dá sa povedať, že momentálne má Saros viac práce ako Hudáček. Cehlárik dostal puk do výbornej pozície, ale v rozhodujúcej chvíli mu dobre nesadol a brankára súpera prakticky neohrozil.

15. min - Vidíme viacero nepresností na oboch stranách a to dokonale vypovedá o doterajšom priebehu. Hoci Fíni sú korčuliarsky na tom dobre a hrajú rýchlo, šancí mali minimum. Podľa oficiálnych štatistík je to na strely 3-1 pre našich.

12. min - V prvej šanci sa predviedol aj najproduktívnejší hráč Fínska na tomto šampionáte - iba osemnásťročný talent Patrik Laine (9 bodov za 5+4). Jeho pokus sa však jednému z našich obrancov podarilo zblokovať nad bránu.

8. min - Stále sa hrá v neuveriteľnom tempe a bez prerušenia. Prvý raz výraznejšie pohrozili aj naši hokejisti, ale Réway zblízka nepretlačil puk za Sarosov chrbát. Hoci sme videli už viacero možností, na strely na bránu je stav 2-1 pre Slovákov.

Fanúšikovia prichádzajú na zápas Slovensko - Fínsko: fotogaléria

15.5.2016

6. min - Dlhý úsek hry sa hrá bez prerušenia a tentoraz už Fíni pritlačili výrazne. Najprv Hudáčkovi po jednej zo šancí pomohla žrď, vzápätí si ho kľučkou položil Granlund, ale nepodvihol puk a náš brankár ho dokázal zastaviť betónom.

3. min - Fíni sa prakticky od úvodných sekúnd usadili v našom obrannom pásme. Július Hudáček však nemusel riešiť žiadnu vážnejšiu príležitosť. Naši sa dostali do útočnej tretiny až na konci tretej minúty, ale Skalického strela nemala razanciu.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Aj do zápasu proti Fínsku nastúpi ako brankárska jednotka Július Hudáček. Na šampionáte odchytá už tretí duel za sebou.

Július Hudáček stál v bráne aj naposledy v zápase proti Kanade. Na snímke zasahuje pri šanci Coreyho Perryho.
Július Hudáček stál v bráne aj naposledy v zápase proti Kanade. Na snímke zasahuje pri šanci Coreyho Perryho. (Autor: TASR)

Zdeno Cíger pristúpil k viacerým zmenám v zostave. Elitnú formáciu vytvoria Martin Bakoš, Martin Réway a Tomáš Jurčo. Pôvodne mal hrať na pozícii centra Marek Viedenský, ale trápili ho žalúdočné problémy a dnes napokon nenastúpi.

Rovnako do hry nezasiahne ani Jaroš. Slováci budú hrať len so šiestimi obrancami a jedenástimi útočníkmi. Zaujímavosťou je presun Marka Daňa z prvého až do štvrtého útoku, v ktorom aktuálne figuruje aj Marek Bartánus.

Pred zápasom- Stretnutie proti Kanade nedohral ďalší Slovák. Christián Jaroš zamieril do šatní po tom, ako ho trafil puk do tváre a spôsobil mu krvavú ranu.

"Má podozrenie na zlomeninu sánky. Sype sa to na nás," povzdychol si v sobotu Cíger. Lekári napokon podozrenie vyvrátili a Jaroš je v poriadku.

Reprezentačný tím už predtým prišiel o troch hokejistov. Tomáš Hrnka si zranil rameno, Michal Sersen si zlomil nohu a Andrej Šťastný si natrhol prsný sval.

Pred zápasom - Slováci po prehre s Kanadou figurujú na piatom mieste v skupine. Keďže však Nemecko zdolalo USA, situácia v tabuľke sa zamotala. Ak Francúzi nezdolajú Kanadu aj Bielorusko, mohli by zverenci Zdena Cígera postúpiť do štvrťfinále aj v prípade neúspechu s Fínskom. V utorok by si ale museli poradiť so Spojenými štátmi v riadnom hracom čase.

1.Kanada5500030:415 b
2.Fínsko5500020:615 b
3.Nemecko6301218:1810 b
4.USA6300320:159 b
5.Slovensko5200312:166 b
6.Francúzsko5110311:165 b
7.Maďarsko6100510:273 b
8.Bielorusko6100513:323 b

„Verím, že chalani si oddýchnu, naberú sily a odohrajú už zápas proti Fínsku dôstojne,“ vravel ešte po súboji s Kanadou tréner Zdeno Cíger.

Boj o postup do štvrťfinále nevzdávaj. „Máme ťažkých súperov, ale treba tomu veriť, byť pozitívny. Potrebujem to dostať aj do chalanov," dodal.

Pred zápasom - Fíni sú po Kanade druhým tímom, ktorý na šampionáte v Rusku nestratil ešte ani bod. V doterajšom priebehu vyhrali všetkých päť zápasov. Dosiahli pritom pozitívne skóre 20:6.

Fín Leo Komarov (vľavo) sa v súboji s Francúzskom zráža s brankárom Cristobalom Huetom.
Fín Leo Komarov (vľavo) sa v súboji s Francúzskom zráža s brankárom Cristobalom Huetom. (Autor: TASR/AP)

„Čaká nás ďalší kvalitný súper. Pozitívne je, že hráči naozaj chcú. Nevzdávajú to,“ prezradil v RTVS Bokroš.

„Čo najdlhšie musíme držať nerozhodný výsledok. A potom uvidíme. Prekvapenia sa dejú a boli by sme radi, keby sme sa o nejaké postarali už aj my,“ uzavrel.

Pred zápasom - „Od začiatku šliapali. My sa im vôbec nemôžeme rovnať. Úplne nás rozobrali, čo je smutné. Ťažko k tomu povedať niečo viac,“ hodnotil zápas s Kanadou v rozhovore pre RTVS obranca Martin Marinčin.

„Súper bol vo všetkých činnostiach lepší. Hráči sa snažili, chceli ukázať, že hokej vedia hrať. Ale sila kanadského mužstva je obrovská a my sme na ňu nemali,“ priznal v štúdiu RTVS asistent trénera Ernest Bokroš.

Pred zápasom - Slováci nastúpia proti Fínom ani nie dvadsaťštyri hodín po skončení zápasu s Kanadou. V sobotu s ňou prehrali jednoznačne 0:5.

Zaznamenali už tretí neúspech na šampionáte za sebou.

Hokejisti Slovenska nemali proti Kanade šancu: fotogaléria

14.5.2016

Pred zápasom - Ak chcú ešte pomýšľať na postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta, zrejme už nemajú inú možnosť ako v najbližšom zápase vyhrať.

Na hokejových reprezentantov Slovenska čaká výber Fínska. Nedeľňajší duel sa v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj začína o 19.15 hod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci nedali gól ani Fínom, prehrali 0:5