Sagan sa držal v skupine favoritov, o šancu na triumf ho pripravili technické problémy

Zdeněk Štybar sa raduje z víťazstva na E3 BinckBank Classic 2019 v Harelbeke.
Zdeněk Štybar sa raduje z víťazstva na E3 BinckBank Classic 2019 v Harelbeke. (Autor: TASR/AP)
Športové prenosy SME|29. mar 2019 o 12:00

Klasiku v Harelbeke vyhral Štybar.

E3 BinckBank Classic 2019

(Harelbeke - Harelbeke, 204 kilometrov)

1.Zdeněk ŠtybarČeskoDeceuninck - Quick Step4:46:03 h
2.Wout van AertBelgickoJumbo-Visma+ 0 s
3.Greg van AvermaetBelgickoCCC Team+ 0 s
4.Alberto BettiolTalianskoEF Education First+ 0 s
5.Bob JungelsHolandskoDeceuninck - Quick Step+ 3 s
6.Nils PolittNemeckoKaťuša-Alpecin+ 1:04 min
17.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe+ 1:42 min
-Juraj SaganSlovenskoBora-Hansgrohenedokončil

HARELBEKE. Čech Zdeněk Štybar z tímu Deceuninck - Quick Step sa stal víťazom jednorazových cyklistických pretekov E3 BinckBank Classic v Belgicku.

V šprintérskej koncovke 204 kilometrov dlhých pretekov so štartom aj cieľom v Harelbeke Štybar zdolal Belgičanov Wouta van Aerta a Grega van Avermaeta.

Pozrite si, ako Zdeněk Štybar vyhral E3 BinckBank Classic v Harelbeke: fotogaléria

29.3.2019

Tridsaťtriročný Štybar si pripísal 17. víťazstvo v kariére na ceste, druhé v tomto roku po úvodnej belgickej klasike Omloop Het Nieuwsblad.

"Som veľmi spokojný a mám veľkú radosť. Aj ako tím sme boli vpredu v ideálnej pozícii, Bob Jungels bol dlho v úniku, v každej zo skupín sme niekoho mali. Mohol som sa v závere skoncentrovať na koncovku," uviedol v prvej reakcii.

Príprava na Okolo Flámska

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) o víťazstvo v cieľovom meste Harelbeke nebojoval, v záverečných 20 kilometroch bol súčasťou tretej skupiny prenasledovateľov, ale postihli ho problémy s radením.

Do cieľa prišiel na sedemnástom mieste s časovým odstupom približne 1:45 minúty za víťazom. Jeho brat Juraj preteky nedokončil.

Už v nedeľu absolvuje klasikársky pelotón ďalšie dôležité podujatie na belgických kockách Gent-Wevelgem.

Oboje preteky sú tradičná súčasť prípravy na druhý monument sezóny Okolo Flámska, ktorý sa bude konať o týždeň neskôr (7. apríl).

Preteky E3 BinckBank Classic mali štart aj cieľ v Harelbeke.

Cyklisti prekonali na 204-kilometrovej trase 15 krátkych, ale ostrých stúpaní, tzv. hellingen, medzi ktorými nechýbali aj kopčeky známe z pretekov Okolo Flámska Kapelberg (157,5 km), Paterberg (161,5 km) a Oude Kwaremont (164,5 km).

Štybarovi vyšiel až tretí pokus

Luxemburčan Bob Jungels (Deceuninck - Quick Step) vydržal 45 kilometrov v sóloúniku, ešte 10 kilometrov pred cieľom mal náskok vyše 20 sekúnd na prvú skupinu prenasledovateľov na čele s Van Avermaetom a Štybarom.

Jungels napokon kapituloval 7 kilometrov pred cieľom, ale začlenil sa k štvorici v úniku, v ktorej boli aj Belgičan Wout van Aert a Talian Alberto Bettiol.

Tri a pol kilometra pred koncom vyrazil dopredu Štybar, ale nevyšlo mu to.

Bývalý majster sveta v cyklokrose si útok zopakoval o ďalší kilometer neskôr, no opäť nebol úspešný.

V samom závere zostala vpredu už len štvorica bez Jungelsa, ale ten v taktickom záverečnom kilometri sa ešte raz dotiahol.

Napokon sa radoval Štybar, ktorému už tretí pokus o rozhodujúci nástup vyšiel približne 200 metrov pred cieľom a zdolal oboch belgických súperov v úniku.

Online prenos: Peter Sagan na E3 BinckBank Classic 2019 v Harelbeke

Cyklistika
29.03.2019 o 15:15
Jarná klasika: E3 Harelbeke 2019
Víťaz: Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick Step)
Ukončený
Prehľad
Výsledky pretekov E3 BinckBank Classic: :
1. Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step) 4:45:33
2. Wout van Aert (Jumbo – Visma)
3. Greg van Avermaet (CCC Team)
4. Alberto Bettiol (EF Education First) – rovnaký čas
5. Bob Jungels (Deceuninck – Quick Step) +0:03
6. Nils Politt (Kaťuša-Alpecin)
7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
8. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
9. Jasha Sütterlin (Movistar)
10. Marc Hirschi (Sunweb) – ostatní +1:04
...
17. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) +1:42

Zvýraznené stúpania pavé::
175 km: Katteberg (750 m, 6 %)
121 km: La Houppe (1880 m, 4,8 %)
105 km: Hogerlucht (1350 m, 4,5 %)
95 km: Knokteberg (1260 m, 7 %)
91 km: Hotondberg (1200 m, 4 %)
84 km: Kortekeer (1000 m, 6,4 %)
79 km: Taaienberg (650 m, 9,5 %)
71 km: Berg ten Stene (1300 m, 5,2 %)
66 km: Boigneberg (1000 m, 5,2 %)
57 km: Stationberg (700 m, 3,2 %)
46 km: Kapelberg (750 m, 7,1 %)
42 km: Paterberg (400 m, 12,9 %)
39 km: Oude Kwaremont (2200 m, 4 %)

31 km: Karnemelkbeekstraat (1530 m, 4,9 %)
20 km: Tiegemberg (1000 m, 5,6 %)
Prenos
Deceuninck – Quick Step opäť pôsobí nezdolateľne a vyhráva ďalšiu prestížnu cyklistickú klasiku. Tentokrát dobre zaútočil Bob Jungels, ale napokon bol sedem kilometrov pred páskou dostihnutý. Vďaka jeho ataku však mohol šetriť sily Zdeněk Štybar, čo v závere zužitkoval. V špurte zdolal dvojicu Belgičanov Wouta Van Aerta a tiež Grega van Avermaeta. Peter Sagan mal technické problémy v posledných dvadsiatich kilometroch a napokon končí na 17. mieste. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa.
Výsledky pretekov E3 BinckBank Classic:

1. Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step) 4:45:33
2. Wout van Aert (Jumbo – Visma)
3. Greg van Avermaet (CCC Team)
4. Alberto Bettiol (EF Education First) – rovnaký čas
5. Bob Jungels (Deceuninck – Quick Step) +0:03
6. Nils Politt (Kaťuša-Alpecin)
7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
8. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
9. Jasha Sütterlin (Movistar)
10. Marc Hirschi (Sunweb) – ostatní +1:04
...
17. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) +1:42

CIEĽ
importantVíťazom cyklistickej klasiky E3 BinckBank Classic 2019 sa stáva ZDENĚK ŠTYBAR! Český pretekár ťažil z dokonalej taktiky belgického tímu Deceuninck – Quick Step. Pošetril najviac síl, v závere sa vyviezol za Gregom van Avermaetom a 50 metrov pred cieľom sa dostal cez neho. Olympijský šampión je napokon až tretí, keďže ho predstihol aj Wout Van Aert.
1 km
Dostávame sa do posledného kilometra. Teraz sa taktizuje, takže sa Bob Jungels predsa len ešte môže zapojiť do súboja o víťazstvo. Bude sa rozhodovať v šprinte, favoritom je stále Čech Zdeněk Štybar.
2 km
Zdeněk Štybar to znovu skúsil, ale znovu nebol úspešný. Navyše, stratil Boba Jungelsa, ktorý už jednoducho nemá síl. O víťazovi sa tak rozhodne z kvarteta pretekárov, ktorí úspešne zaútočili na záverečnom stúpaní Tiegemberg.
3 km
Zdeněk Štybar sa pokúsil zaútočiť, ale veľmi dobre si ho pokryl Wout Van Aert a následne aj Alberto Bettiol. Aj 3000 metrov pred cieľom tak zostáva elitná päťčlenná skupina pohromade a všetko smeruje k špurtu.
5 km
Päť kilometrov zostáva do konca. Vpredu má dvojnásobné zastúpenie tím Deceuninck – Quick Step, pričom najviac síl by mal mať Zdeněk Štybar. V roku 2016 prehral s Gregom van Avermaetom v záverčnom špurte na klasike Paríž – Roubaix.
7 km
importantBob Jungels je síce vynikajúci časovkár, ale dnes mu to na víťazstvo zrejme nevyjde. Do konca zostáva ešte sedem kilometrov a práve v tejto chvíli je dostihnutý kvartetom pretekárov za ním, menovite: Zdeněk Štybar, Wout Van Aert, Alberto Bettiol, Greg van Avermaet a Bob Jungels.
9 km
Bob Jungels má podľa televíznej grafiky náskok už len necelých desiatich sekúnd. Škoda, že Peter Sagan mal spomínané technické problémy a nedokázal zachytiť nástup, ktorý vyprovokoval Greg van Avermaet.

11 km
Jedenásť kilometrov zostáva do konca dnešných pretekov. Peter Sagan musel riešiť technický problém zrejme s prehadzovačkou, ale našťastie to stihol vyriešiť počas jazdy. Nestratil tak žiadne sekundy a pokračuje v skupine s Terpstrom či Gilbertom.
14 km
Ešte dvanásť sekúnd má náskok Bob Jungels. V druhej skupine vystriedal Gregovi van Avermaetovi taliansky pretekár Alberto Bettiol a tiež sa snaží priložiť ruku k dielu aj bývalý cyklokrosár Wout Van Aert. Favoritom číslo jeden je aktuálne "oddýchnutý" Zdeněk Štybar.
17 km
Okrem Boba Jungelsa je v najlepšej pozícii český pretekár Zdeněk Štybar. Ten sa vyváža za Gregom van Avermaetom, ktorý začal mohutne sťahovať náskok luxemburského pretekára. Peter Sagan rieši nejaké technické problémy, ale zostáva na bicykli.

19 km
importantGreg van Avermaet to skúsil na záverečnom stúpaní a bol úspešný. Zobral so sebou Zdeněka Štybara, Wouta Van Aerta a Alberta Bettiola. Naopak, zbavil sa Petra Sagana, ktorý sa prepadol do tretej skupiny.
20 km
Bob Jungels si drží náskok na úrovni 35-40 sekúnd. Okrem toho prichádza pod posledné stúpanie dnešného dňa. Je ním kopec Tiegemberg, ktorý meria tisíc metrov a priemerný sklon predstavuje 5,6%.
22 km
Pretekári majú za sebou už aj posledný dláždený úsek. Zaobišiel sa cez pádu a tiež bez výrazného stenčenia náskoku vedúceho Luxemburčana. Skutočne to pre Boba Jungelsa vyzerá veľmi dobre.
25 km
Strata skupiny favoritov sa nejako výrazne nezmenšuje a každým šliapnutím je Bob Jungels bližšie k víťazstvu. Bolo by to jeho tretie v aktuálnej sezóne a celkovo jubilejné dvadsiate v profesionálnej kariére.
28 km
Štyridsať sekúnd má k dobru luxemburský šampión jazdiaci na čele dnešných pretekov. Bob Jungels má veľkú šancu, aby dotiahol svoje snaženie do úspešného konca. Favoriti skôr taktizujú.

30 km
Stúpanie Karnemelkbeekstraat rozdeľuje vedúcu skupinu a možno povedať, že samostatne bude pokračovať do cieľa Bob Jungels. Deceuninck – Quick Step to má vynikajúco rozohrané, keďže v skupine favoritov nemusí striedať Zdeněk Štybar.
32 km
Je otázne, ako budú jednotlivé skupiny spolupracovať. Vyzerá to ale tak, že sa skupina favoritov rozrastie. Smerujú k nej pretekári ako Niki Terpstra, Sonny Colbrelli, Philippe Gilbert či Yves Lampaert.
35 km
importantKopec Oude Kwaremont nepriniesol žiadne zásadné útoky. Kvarteto pretekárov, menovite: Bob Jungels (Deceuninck – Quick Step), Marc Hirschi (Sunweb), Nils Politt (Kaťuša – Alpecin) a Jasha Sütterlin (Movistar) je vpredu s náskokom 35 sekúnd. Za nimi je osmička favoritov, vrátane Štybara či Sagana.
37 km
Jens Keukeleire z tímu Lotto Soudal ťahal elitnú skupinu pretekárov, ale následne sa z nej trošku odpojil Sebastian Langeveld. Ten je lídrom tímu EF Education First po už spomínanom vypadnutí Sepa Vanmarcka.
39 km
Dostávame sa na kopec Oude Kwaremont, ktorý meria 2200 metrov s priemerným skonom štyroch percent. V skupine favoritov nechýba ani Zdeněk Štybar. K unikajúcej dvojici sa pridali Nils Politt a Jasha Sütterlin

41 km
importantGreg van Avermaet vyprovokoval elitných pretekárov k útoku. Odčlenila sa možno skupina ôsmich pretekárov, vrátane Petra Sagana. Vpredu pokračujú s minútovým náskokom Bob Jungels a Marc Hirschi.
43 km
Pomaly sa dostávame možno do kľúčovej časti dnešných pretekov. Nasleduje totiž dvojica náročných stúpaní, pokrytých tzv. mačacími hlavami. Začneme Paterbergom, ktorý meria 400 metrov, no priemerný sklon je skoro trinásť percent.
45 km
Ian Stanard mal technické problémy pred stúpaním Kapelberg. Okrem toho si môžeme povedať, že unikajúca skupina sa rozrástla o dvoch mužov. Sú nimi Nils Politt (Kaťuša – Alpecin) a Jasha Sütterlin (Movistar). Momentánne je vpredu poltucet pretekárov.

48 km
Tempo hlavnej skupiny sa teraz upokojilo a náskok úniku narastá. Na čelo pelotónu sa dostali favoriti ma celkové víťazstvo, či už Greg van Avermaet, Peter Sagan, Oliver Naesen alebo Matteo Trentin.
50 km
Päťdesiat kilometrov zostáva do konca dnešnej klasiky. Pelotón je už preriedený a tempo sa snaží udržiavať jeden z pretekárov tímu Jumbo – Visma. Lídrom tohto holandského zoskupenia je Wout Van Aert.
53 km
Náskok vedúcej skupiny je už iba 20 sekúnd. Nasleduje ju trojica pretekárov, ktorí si vystúpili z pelotónu. Peter Sagan naďalej vynikajúco kontroluje situáciu, neplytvá zbytočne silami a šetrí sa na záverečné dva úseky pokryté dlažobnými kockami.
55 km
Tím Bora-Hansgrohe veľmi dobre zvládol toto stúpanie. Maciej Bodnar vyvinul dostatočné tempo na to, aby sa z neho favoritom nastupovalo veľmi ťažko. Unikajúca skupina má náskok 30 sekúnd, pričom sa k nej pripojil už spomínaný Bob Jungels.
57 km
Cyklisti sa dostávajú na druhé kockovité stúpanie. Kopec Stationberg meria iba 700 metrov, ale určite môžeme čakať niekoľko zaujímavých útokov. Peter Sagan sa naďalej drží v prednej časti pelotónu.

60 km
importantDeceuninck – Quick Step prekvapuje svojich súperov. Od pelotónu sa odčlenil luxemburský majster Bob Jungels a vydáva sa na samostatný útok. O chvíľu dostihne aj dnešný únik. Zvyšujúce sa tempo robí problémy Larsovi Boomovi či Edvaldovi Boasonovi Hagenovi.
62 km
Stijn Vandenbergh z tímu AG2R La Mondiale dostal defekt na zadnom kolese, no veľmi rýchlo mu pomohol jeho tímový kolega Nico Denz. Belgičan tak nestratil nejako veľa sekúnd, a tak môže pokračovať v hlavnej skupine pretekárov.
64 km
Cyklisti majú za sebou stúpanie Boigneberg, ktoré meralo rovný kilometer a priemerný sklon predstavoval 5,2%. Tempo rozprúdil Lukas Pöstlberger, následne sa pridal český pretekár Zdeněk Štybar, ale ani jemu sa nepodarilo vypracovať si náskok.

67 km
importantMusíme spomenúť aj fakt, že v pretekoch nepokračuje favorizovaný Sep Vanmarcke, ktorý sa ocitol mimo cesty a poranil si ľavé koleno. EF Education First tak stratil svojho lídra a musí vymyslieť inú stratégiu.
69 km
Ďalším mužom, ktorý musel meniť bicykel je jeden z kľúčových domestikom Petra Sagana a bývalý nemecký šampión Marcus Burghardt. Pelotón ale teraz nejde nejaké zbesilé tempo, takže je veľmi pravdepodobné, že sa podobne ako Edvald Boasson Hagen vráti späť.

72 km
Ešte je veľmi veľa do konca, a tak sa dalo čakať, že sa odčlenená skupina pelotónu vráti späť. Problémom sa však nevyhol Nór Edvald Boasson Hagen, ktorý mal technické problémy. Jazdec tímu Dimension Data tak musí doťahovať manko.
75 km
Pelotón sa poriadne naťahuje. Dokonca to vyzerá tak, akoby sa po prvom dlažobnom stúpaní odčlenila skupina možno 50 pretekárov, kde má početné zastúpenie tímu Bora-Hansgrohe. Peter Sagan si výborne kontroloval situáciu a nič nestratil.
78 km
Únik sa vytvoril až po prvom kopci, ktorým bol Katteberg. Dopredu sa dostali menovite: Marc Hirschi (Sunweb), Stijn Steels (Roompot-Charles), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen), Ludwig De Winter (Wanty Groupe), Jaime Castrillo (Movistar), Mihkel Räim (Izrael Academy) a Aksel Nommela (Wallonie Bruxelles). Ich náskok je tri minúty.
80 km
Príjemné popoludnie prajem všetkým fanúšikom cyklistiky. Jednorázové preteky E3 BinckBank Classic sú v plnom prúde. Do konca zostáva ešte 80 kilometrov, a tak sa v krátkosti vrátime k doterajšiemu priebehu.
Vážení športoví fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo 63. ročníka cyklistických pretekov E3 BinckBank Classic. V štartovej listine nechýbajú bratia Saganovci, pričom mladší Peter už tradične patrí do širšieho okruhu favoritov na víťazstvo.

PÄTNÁSŤ STÚPANÍ, KVARTETO PO KOCKÁCH

Preteky E3 BinckBank Classic (predtým E3 Harelbeke) už tradične otvárajú sezónu tzv. flámskych klasík. Trať meria 204 kilometrov a v porovnaní s nadchádzajúci klasikami sa vyznačuje kopcovitejším terénom. Dokopy budú musieť cyklisti absolvovať pätnásť kopcov, pričom štyri z nich sa idú po dlažobných kockách. Dôležité budú najmä úseky ako Paterberg alebo 2200 metrov dlhý kopec Oude Kwaremont, ktorý vrcholí 36 kilometrov pred cieľom. Jeho priemerný sklon predstavuje síce len štyri percenta, ale nachádza sa tu aj maximum dvadsiatich percent. Záverečné stúpanie Tiegemberg príde na rad na méte 20 kilometrov pred cieľom.

ODVÁŽNY A ÚSPEŠNÝ ÚTOK TERPSTRU

V minulom ročníku demonštroval svoju klasikársku silu belgický tím Quick-Step Floors. Yves Lampaert a Niki Terpstra nečakane zaútočili už na prvom kockovitom stúpaní Taaienberg, 72 kilometrov pred cieľom, a vypracovali si náskok. Následne sa na záverečných úsekom pokrytých tzv. mačacími hlavami Holanďan odpútal od svojho tímového kolegu a suverénne vyhral. O dvadsať sekúnd za ním prišla do cieľa skupina desiatich jazdcov, pričom od druhého do siedmeho miesta sa zoradili Belgičania. Dobrý výsledok dosiahol aj Čech Zdeněk Štybar, ktorý obsadil deviate miesto. Frustrovaný Peter Sagan figuroval vo výsledkovej listine na 26. mieste s mankom viac než troch minút.

V ROKU 2014 SA RADOVAL SAGAN

Peter Sagan dnes patrí k favoritom na víťazstvo. K dispozícii bude mať svoj „klasikársky“ tím s Danielom Ossom, Maciejom Bodnarom či bratom Jurajom. Pred šiestimi dňami obsadil na pretekoch Miláno – San Remo štvrté miesto, keď mu nevyšiel len záverečný špurt. Ukázal však dobrú výkonnosť a určite by rád nadviazal na triumf z roku 2014. Okrem toho bol ešte v roku 2016 druhý, keď ho zdolal iba Poliak Michal Kwiatkowski. Samozrejme, konkurencia je obrovská. Treba počítať s Nikim Terpstrom, Gregom van Avermaetom, Oliverom Naesenom, Jasperom Stuyvenom či tradične veľmi silnou zostavou zoskupenia Deceuninck – Quick Step.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan sa držal v skupine favoritov, o šancu na triumf ho pripravili technické problémy