Slovenský olympijský výbor si pripomenul 130 rokov od vzniku MOV, ocenil Junga

Marián Jung
Marián Jung
TASR|21. jún 2024 o 15:50

Slovenské olympijské a športové múzeum pri tejto príležitosti pripravilo výstavu.

BRATISLAVA. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zorganizoval v piatok stretnutie olympionikov a ďalších topšportovcov.

Pripomenul si tak 130 rokov od vzniku Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Slovenské olympijské a športové múzeum pri tejto príležitosti pripravilo novú výstavu, ktorá mapuje takzvané "štvorkové" olympijské hry - Paríž 1924, Tokio 1964 a Los Angeles 1984.

SOŠV odovzdal prítomným športovcom tituly a certifikáty OLY od Svetovej asociácie olympionikov.

Na slávnosti sa zúčastnili aj olympijskí medailisti František Kunzo, Zuzana Rehák Štefečeková, Matej Tóth, Juraj Tarr a Mariana Némethová-Krajčírová.

Z ďalších úspešných olympionikov aj Jana Dukátová, Miroslav Marcinko, Lucia Medzihradská, Mária Mračnová, Martina Gogolová-Kohlová, Jozef Plachý, Katarína Ráczová či Jana Slobodová-Šeďová.

"Olympionici sú príkladom pre ostatných. Ich ocenením chceme uznať, že tá námaha, ktorú vydali zo seba počas svojej kariéry mala zmysel," povedal v príhovore prezident SOŠV Anton Siekeľ.

Potlesk od prítomných si vyslúžil slovenský reprezentant vo vodnom motorizme Marián Jung, ktorý si prevzal najvyššie ocenenie v oblasti fair play za rok 2023 - Cenu Jána Popluhára za príkladný čin.

Na pretekoch v poľskom Žnine pomohol zachrániť život talianskemu súperovi Giuseppemu Rossimi, ktorý po havárii zostal vyše 14 minút pod vodou, no prežil to bez následkov.

"Bol to zvláštny pocit. Pripravujete sa na to, že podáte maximálny výkon a behom chvíle sa všetko zmení. Bolo to najväčšie víťazstvo, čo som v živote dokázal. Verím, že som bol v niečom príkladom," poďakoval sa Jung.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovenský olympijský výbor si pripomenul 130 rokov od vzniku MOV, ocenil Junga