Tri krajiny nedostanú pozvánku na OH, týka sa to Rusov aj Bielorusov

Olympijská a ruská vlajka počas záverečného ceremoniálu ZOH 2014 v Soči.
Olympijská a ruská vlajka počas záverečného ceremoniálu ZOH 2014 v Soči. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. júl 2023 o 17:15

Vo štvrtok o tom informoval MOV.

LAUSANNE. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vo štvrtok potvrdil, že pozvánky na budúcoročné OH v Paríži odošle 203 národným výborom 26. júla.

Na zozname krajín chýba Rusko aj Bielorusko, ktoré čelia sankciám od februára minulého roka po tom, čo Rusko napadlo susednú Ukrajinu.

"Zo známych dôvodov pozvánku nedostanú Rusko a Bielorusko. Mimo je aj Guatemala, ktorá je aktuálne suspendovaná," uvádza sa v stanovisku MOV.

Guatemala je v súčasnosti mimo olympijského hnutia pre údajné zásahy vlády do nezávislosti tamojšieho národného olympijského výboru.

Vlani MOV podporovala medzinárodné športové federácie, aby blokovali resp. izolovali športovcov aj funkcionárov z Ruska a Bieloruska zo svojich aktivít a v oboch krajinách neorganizovali svoje podujatia.

V tomto roku však vyzvala federácie, aby vyhodnotili možnosť čiastočného návratu športovcov z oboch krajín s neutrálnym statusom.

MOV napriek všetkému stále prízvukoval, že ešte nepadlo rozhodnutie definitívne nepozvať Rusko a Bielorusko na svoje podujatie, teda na OH.

"MOV prijme toto rozhodnutie vo vhodnom čase, podľa vlastného uváženia a bez toho, aby bol viazaný výsledkami kvalifikačných súťaží," uviedol MOV.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tri krajiny nedostanú pozvánku na OH, týka sa to Rusov aj Bielorusov