Splnila sľub. Po ministerke športu si v Seine zapláva aj starostka Paríža

Starostka Paríža Anne Hidalgová si zapláva v rieke Seina.
Starostka Paríža Anne Hidalgová si zapláva v rieke Seina. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. júl 2024 o 14:34

Plávala aj popri katedrále Notre Dame.

PARÍŽ. Starostka Paríža Anne Hidalgová splnila januárový sľub a zaplávala si v rieke Seina deväť dní pred začiatkom olympijských hier v Paríži.

Hidalgová v stredu plávala v úseku rieky neďaleko radnice aj svetoznámej katedrály Notre Dame, aby verejne proklamovala zlepšenú čistotu rieky pred začiatkom Hier XXXIII. olympiády.

Starostka sa vydala po stopách francúzskej ministerky športu Amélie Oudéaovej-Castéryovej, ktorá v sobotu plávala v Seine v celotelovom obleku.

Pridali sa k nej aj šéf organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet a Marc Guillaume, prefekt parížskeho regiónu.

Olympijské hry sa začnú 26. júla okázalým ceremoniálom pod holým nebom, ktorý zahŕňa pompéznu prehliadku športovcov na lodiach na Seine. Najznámejšia francúzska rieka bude počas OH 2024 dejiskom súťaží v diaľkovom plávaní a tiež plaveckej časti súťaží v triatlone.

Od roku 2015 organizátori investovali približne 1,5 miliardy dolárov do očisty Seiny v súvislosti s prípravou OH 2024.

Plán zahŕňal výstavbu obrovského podzemného zásobníka vody v centre Paríža, renováciu kanalizačnej infraštruktúry a modernizáciu čističiek odpadových vôd.

Napriek tomu, že to bol medzi francúzskymi politikmi často opakovaný sľub, kúpanie v Seine je už vyše 100 rokov zakázané.

Jacques Chirac, bývalý francúzsky prezident, urobil podobný sľub v roku 1988, keď bol starosta Paríža, ale k skutočnému očisteniu špinavej rieky roky nedochádzalo.

Hidalgovej kúpanie v Seine bolo pôvodne plánované na jún, ale pre predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku ho odložili na júlový termín.

Napriek tomuto sympatickému počinu 65-ročnej parížskej starostky obavy z nadmerného znečistenia Seiny v určitých častiach prietoku pretrvávajú. To si vyžiadalo každodenné testovanie kvality vody monitorovacou skupinou Eau de Paris.

Výsledky zo začiatku júna naznačili nebezpečné hladiny baktérií E.coli, po ktorých konečne nasledovali nedávne zlepšenia hodnôt.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Splnila sľub. Po ministerke športu si v Seine zapláva aj starostka Paríža