Šéfka ruského lyžovania nesúhlasí s Putinom. Do Paríža nejdeme, tvrdí

Šéfka ruského bežeckého lyžovania Jelena Välbeová.
Šéfka ruského bežeckého lyžovania Jelena Välbeová. (Autor: Wikimedia)
Miloslav Šebela|20. sep 2023 o 13:00

Minister športu odhaduje 180 ruských športovcov na OH v Paríži.

BRATISLAVA. Nestáva sa často, aby osobnosti z prostredia ruského športu mali iný názor ako ruský prezident Vladimir Putin. Športovci aj funkcionári stoja dlhodobo na jeho strane.

Vlani, keď organizoval veľký míting na podporu ‚špeciálnej vojenskej operácie‘, stáli po jeho boku medailisti z majstrovstiev sveta a olympijských hier. 

Dlhodobo platí, že vo vyjadreniach sa športovci aj ruský prezident zhodujú. Preto je nezvyčajné, ak niekto verejne vyjadrí opačný názor. 

Šéfka Ruského lyžiarskeho zväzu Jelena Välbeová vyslovila opačný názor ako prezident krajiny. 

Putin je aj za neutralitu Rusov na OH

Kým Putin pred pár týždňami priznal, že je v záujme ruských športovcov, aby štartovali na olympijských hrách v Paríži. Aj v prípade, že by museli na súťaži štartovať ako neutrálni športovci, bez štátnych symbolov – vlajky a hymny. 

„Bojkot by nikam neviedol,“ doplnil ho aj prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov. 

Välbeová však má opačný názor. Podľa nej by športovci nemali v Paríži pod neutrálnou vlajkou štartovať. 

„Bez hymny a vlajky by nemali naši športovci na olympijských hrách štartovať. Nemám k tomu, čo dodať. Je to totálna diskriminácia a svoj názor nezmením,“ reagovala Välbeová pre agentúru RIA Novosti. 

Po začiatku vojny na Ukrajine Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil športovým federáciám, aby športovcov týchto krajín z medzinárodných súťaží vylúčili.

Vlani prezident MOV Thomas Bach predostrel víziu, že šancu súťažiť v Paríži by mali mať aj ruskí a bieloruskí športovci. Za podmienok neutrality, mali by to byť športovci nie sú členmi silových zložiek týchto krajín a ktorí agresiu na Ukrajine nepodporovali. 

Zatiaľ MOV vyzval, aby športové federácie zvážili otvorenie medzinárodných súťaží pre Rusov a Bielorusov za týchto podmienok. 

V niektorých športoch sa tak postupne vracajú (plávanie, džudo, zápasenie, šerm a ďalšie - pozn.), niektoré federácie (atletika, biatlon) však ich vylúčenie potvrdili a trvajú na ňom.

Minister športu odhaduje 180 Rusov na OH

Naďalej platí, že v tomto momente by sa ruskí a bieloruskí športovci nemohli na olympijských hrách v Paríži zúčastniť. MOV bude o tom rozhodovať niekedy na jeseň. 

„Ale máme jasný náznak toho, ako je to s odporúčaniami, ktoré sme dali medzinárodným športovým federáciám. To znamená: žiadne tímy, žiadne hymny, žiadna národná identifikácia v súvislosti s Ruskom a Bieloruskom,“ hovoril Thomas Bach pre televíziu CNBC.

„Na druhej strane dáme športovcom, ktorí vojnu nepodporujú a nie sú spojení s armádou ani inými silovými zložkami, šancu súťažiť ako neutrálni a individuálni športovci. Teda nie ako reprezentanti svojej krajiny.“

Ruský minister športu Oleg Matycin odhadol, že v Paríži by podľa neho mohlo súťažiť 180 športovcov z Ruska. 

„Mám na to iný názor. Momentálne by podľa mňa dostalo šancu len zopár športovcov,“ reagoval na to pre Sovietsky sport Pozdňakov.

Pre porovnanie na hrách v Tokiu 2020, kde štartovala výprava pod názvom Ruský olympijský výbor, štartovalo 335 ruských športovcov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊éfka ruského lyžovania nesúhlasí s Putinom. Do Paríža nejdeme, tvrdí