Švédi opäť neuspeli v boji o olympiádu, v krajine nastalo veľké sklamanie

Momentka z akcie na podporu organizácie ZOH v Švédsku.
Momentka z akcie na podporu organizácie ZOH v Švédsku. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. nov 2023 o 21:01

Švédska kandidatúra bola zameraná na udržateľnosť.

ŠTOKHOLM. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa v súvislosťou s výberom dejiska ZOH 2030 rozhodol vstúpiť do exkluzívnych rozhovorov s olympijskými predstaviteľmi vo Francúzsku, čo vyvolalo vlnu veľkého sklamania vo Švédsku.

Už deviatykrát táto krajina zo severnej Európy "koketovala" s myšlienkou hostiť zimné olympijské súťaže a aj po deviaty raz neuspela. Okrem Švédov a Francúzov boli v hre o organizáciu ZOH 2030 aj Švajčiari.

Švédi získali podporu svojej vlády, športových organizácií aj mali aj partnerov zo sveta obchodu.

Udržateľnosť im v boji nepomohla

Krajina sa rozhodla vstúpiť do boja o vrcholné podujatie, čo robí len málokedy. Ponúkla po ekonomickej aj environmentálnej stránke udržateľnú akciu, no ani to nestačilo.

"Čo sa môžeme naučiť z opakovaného neúspechu?

Nie je švédsky spôsob kompatibilný s tým, čo očakáva MOV. Naozaj neviem," reagoval prezident Švédskeho olympijského výboru Hans von Uthmann.

Poznamenal tiež, že je ťažké akceptovať skutočnosť, že Švédi nikdy nehostili zimnú edíciu olympijských hier napriek tomu, že z nej pochádzajú velikáni rôznych športov - Ingemar Stenmark či Peter Forsberg.

"Pokiaľ ide o udržateľnosť, o ktorej MOV tak často hovorí, tak dve ponuky (Švédsko a Švajčiarsko) boli presne zamerané na túto stránku, teda na využitie existujúcich priestorov a nie na výstavbu nových.

A potom zimné olympijské a paralympijské hry pre rok 2030 pridelia niekomu, kto chce stavať dve nové ľadové plochy," pokračoval Von Uthmann.

Držíme sa hodnôt, hovorí zástupca Švédov

Podľa MOV v prípade Švédska nastal problém, že ponuka tejto krajiny neposkytla dostatočné finančné záruky.

Podľa Von Uthmanna mu však zástupcovia MOV tvrdili, že to malo byť súčasť ďalšej fázy rokovaní.

Všeobecne panuje názor, že Švédi sú príliš rezervovaní. Neprejavili dostatočne silnú túžbu v celom procese? Neurobili dostatok práce v zákulisí, aby podporili svoju kandidatúru?

"Urobili sme to na švédsky spôsob. Takto to robíme vždy. A sme na to hrdí," poznamenal Hans von Uthmann a pokračoval: "To neznamená, že by sme nemali počúvať a učiť sa od druhých.

Samozrejme, že musíme. Ale aj tak sa držíme hodnôt a štandardov, ktoré sú tak jasne švédske. Naše očakávania boli pozitívne, pretože sme cítili, že spĺňame požiadavky MOV. Ale očividne nie.“

Keďže smútok je stále čerstvý, Von Uthmann ešte nevie povedať, či bude Švédsko rozmýšľať o kandidatúre aj v budúcnosti. Pre rok 2034 si MOV vybral ako hlavného adepta americké Salt Lake City a pre rok 2038 švajčiarsky projekt.

Najbližšie by tak Švédi mohli bojovať o ZOH 2046. "U nás doma sme boli úspešnejší ako kedykoľvek predtým vo zvyšovaní povedomia, angažovanosti a odhodlania. Na medzinárodnú scénu a MOV to však nestačilo.

Je priskoro hovoriť o tom, prečo to tak je," dodal šéf švédskeho olympizmu.

Podľa Von Uthmanna je pozitívom aspoň to, že v krajine pre projekt ZOH získali politikov aj biznis sektor, posilnili tiež vzťahy medzi športovými organizáciami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijsk黊védi opäť neuspeli v boji o olympiádu, v krajine nastalo veľké sklamanie