Budú Rusi na olympiáde v Paríži? Slovensko ich návrat podporuje

Prezident MOV Thomas Bach (vľavo)  debatuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Prezident MOV Thomas Bach (vľavo) debatuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|31. jan 2023 o 15:05

Ukrajina zvažuje bojkot olympiády.

BRATISLAVA. Už o niekoľko mesiacov sa možno ruskí a bieloruskí športovci vrátia na veľké medzinárodné súťaže a budú bojovať o miestenky na olympijské hry. V Paríži budú súťažiť proti reprezentantom ostatných krajín.

Tak ako to bolo na hrách v Riu, v Tokiu, v Pjongčangu či v Pekingu.

Na posledných štyroch olympijských hrách štartovali Rusi bez štátnej symboliky, teda bez vlajky a bez štátnej hymny. Museli sa vzdať štátnych symbolov, pretože obchádzali antidopingové pravidlá v širokom rozsahu.

Vlani v Pekingu mali vo výprave až 212 športovcov a vybojovali 32 medailí. 

Pre ruskú agresiu na Ukrajine ich z vrcholných podujatí vylúčili. Hoci sa vojna neskončila, mierové rokovania neprebiehajú a brutalita agresora sa nezmiernila, otvárajú sa rozhovory o návrate Rusov na olympijské hry do Paríža. 

Pidručnyj: Návrat Rusov je neakceptovateľný

Za návrat Rusov za striktne neutrálneho statusu sa podľa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyslovil veľký počet členov. 

Ukrajina s Poľskom, škandinávskymi a pobaltskými krajinami to odsúdili. Ukrajinci si nevedia predstaviť súperiť na súťažiach s Rusmi ani s Bielorusmi. 

„Je to neakceptovateľné. Nepoznám ukrajinského športovca, ktorý by dokázal s nimi súťažiť. A podobne to vníma mnoho mojich kolegov z ďalších krajín,“ vraví biatlonový majster sveta Dmytro Pidručnyj pre NRK. 

V piatok bude Ukrajinský olympijský výbor hlasovať o bojkote hier v Paríži.

„Problém nie je v tom, aký majú (Rusi a Bielorusi) pas. Fakt je, že takmer všetci ruskí a bieloruskí športovci vojnu na Ukrajine podporujú. Hoci to nehovoria verejne.

Rusko využíva šport na propagandu. Argument, že nemôžete diskriminovať športovcov na základe pasu neobstojí, pretože šport nie je oddelený od politiky,“ myslí si Pidručnyj.

Podobný postoj majú zástupcovia viacerých európskych krajín i športových federácií. Platí to napríklad o biatlone či atletike. 

Slováci sú za návrat bez vlajky a hymny

Aký je postoj Slovenska? Podporuje úsilie na návrat Rusov. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Budú Rusi na olympiáde v Paríži? Slovensko ich návrat podporuje