Prezident olympijského výboru sa stretol s Macronom, diskutovali aj o účasti Rusov na OH

Prezident MOV Thomas Bach.
Prezident MOV Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. jún 2023 o 10:53

Obaja potvrdili, že rozhodnutie o účasti týchto športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024 prijme MOV vo vhodnom čase.

BRATISLAVA. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa vo štvrtok v Elyzejskom paláci v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ako MOV uviedol prostredníctvom tlačovej správy, obaja lídri diskutovali o prípravách na budúcoročné olympijské hry v Paríži, ktoré napredujú „mimoriadne dobre“.

Bach a Macron vyjadrili plnú podporu organizačnému výboru a jeho prezidentovi, olympijskému víťazovi Tonymu Estanguetovi, ktorý sa na stretnutí taktiež zúčastnil.

„Olympijské hry v Paríži v roku 2024 budú najinkluzívnejšími, najmestskejšími, najmladšími, najudržateľnejšími a najviac rodovo vyváženými olympijskými hrami v histórii s úplnou rovnosťou medzi športovcami a športovkyňami,“ uviedol MOV v správe.

Bach poďakoval Macronovi za nedávne vyhlásenie na samite skupiny siedmich popredných ekonomík sveta G7 v japonskej Hirošime o autonómii športu a podmienkach účasti športovcov s ruským alebo bieloruským pasom v súlade s príslušnými odporúčaniami MOV.

Okrem toho obaja opätovne potvrdili, že rozhodnutie o účasti týchto športovcov na olympijských hrách v Paríži 2024 prijme MOV vo vhodnom čase a že aj v tomto smere budú naďalej spolupracovať.

MOV v marci vydal odporúčanie, aby športovci z Ruska a Bieloruska mohli súťažiť na medzinárodnej scéne pod neutrálnym štatútom a bez národných symbolov.

Odporúčanie sa nevzťahuje na tých, ktorí majú väzby na armádu alebo bezpečnostné služby, prípadne verejne podporovali vojnu na Ukrajine rozpútanú režimom ruského vodcu Vladimira Putina s podporou Bieloruska.

MOV sa však ešte musí rozhodnúť, či budú môcť ruskí a bieloruskí športovci súťažiť na OH v Paríži v roku 2024.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Prezident olympijského výboru sa stretol s Macronom, diskutovali aj o účasti Rusov na OH