Prvá žena s titulom v Oktagone. 19-ročná bojovníčka píše históriu

20-ročná zápasníčka Tereza Bledá.
20-ročná zápasníčka Tereza Bledá. (Zdroj: Oktagon MMA)
Adrián Mečiar|30. dec 2021 o 23:44 (aktualizované 31. dec 2021 o 00:30)

V Oktagone korunovali prvú šampiónku.

BRNO. Koncoročný turnaj Oktagon MMA priniesol celkovo trinásť zápasov. Úvodné súboje sa uskutočnili podľa špeciálnych pravidiel, následne už dostali priestor zápasy podľa plnohodnotných pravidiel MMA.

Vrcholom večera a posledným súbojom roka bol titulový duel. Proti klenotu domácej scény, Tereze Bledej, stála brazílska bojovníčka Mabelly Lima.

Opasok v ženskej mušej váhe nakoniec získala 19-ročná česká zápasníčka. Bledá zdolala Brazílčanku technickým knokautom v prvom kole a už po necelých dvoch minútach.

Titul získala už v piatom profesionálnom zápase.

Prvá kráľovná

Všetky mužské divízie s výnimkou najnižšej, mušej váhy už spoznali svojich šampiónov.

Ženské váhové kategórie až doteraz čakali na prvú kráľovnú. Trvalo to dlhšie, no v Oktagone v závere roka 2021 konečne korunovali šampiónku.

Dočkala sa ženská mušia váha s limitom do 57 kilogramov. Príležitosť dostala vychádzajúca hviezda českého MMA, stále iba 19-ročná Bledá.

Pôvodne mali diváci sledovať titulový duel v mužskej strednej váhe. Ten sa však presunul na február a zrušený bol aj náhradný hlavný zápas medzi Čepom a Peňázom.

Promotéri mali stále pripravenú v talóne ďalšiu alternatívu. Spolumajiteľ Oktagon Ondrej Novotný už po predošlom turnaji avizoval, že v hre je titulový zápas Terezy Bledej. Vtedy si ešte nebol istý tým, či českej zápasníčke nájdu vhodnú súperku.

To sa napokon podarilo. Organizátori oslovili brazílsku bojovníčku Mabelly Limu. Tá zaujala bilanciou 9:1 a skutočnosťou, že jedinú prehru zaznamenala pred zrakom prezidenta UFC, Dana Whitea.

Podobne ako Slovák Martin Buday, aj ona zápasila v Contender Series. Perspektívni zápasníci v tejto sérii dostávajú príležitosť zaujať vedenie UFC. Ak zvíťazia, môžu dostať zmluvu s najlepšou ligou sveta.

Titul mohla vyhrať iba Bledá

Na strane Limy teda boli skúsenosti, no oproti Bledej mala nevýhodu vo výške. A tiež v zápasovej praxi.

Posledný zápas absolvovala ešte v novembri 2019. Odvtedy mala značnú smolu. Zrušených bolo hneď niekoľko zápasov, ktoré mala naplánované.

Aj to mohol byť jeden z faktorov, ktorý prispel k tomu, že Lima deň pred zápasom nesplnila hmotnostný limit. Na prípravu a chudnutie mala málo časo, iba necelé tri týždne.

Pravidlá organizácie sú však neúprosné. Opakoval sa scenár z marca, keď váhový limit nesplnil Karlos Vémola, a preto prišiel o titul strednej váhy.

Lima nemala žiadny opasok, o ktorý by mohla prísť. Kvôli nesplnenej váhe ale pás ani nemohla získať. Napriek tomu bojovala o cennú výhru a skalp talentovanej súperky.

Jasná záležitosť

Máloktorý bojovník má vo veku 19 rokov takú reputáciu ako Tereza Bledá. Staršie a skúsenejšie súperky ničí ako na bežiacom páse. V súvislosti s jej menom sa otvorene skloňuje UFC.

Doma sa preslávila vďaka úspechu z roku 2020. V špeciálnom projekte Oktagon Underground pod upravenými pravidlami porazila Luciu Pudilovú, bývalú zápasníčku UFC, následne Magdalenu Šormovú, v súčasnosti bojovníčku poľskej KSW, a nakoniec na body zdolala Slovenku Luciu Szabovú.

Najmä verdikt zo zápasu proti Szabovej vyvolal vášnivé diskusie, ale história sa meniť nebude. A k víťazstvu v Undergrounde teraz pridala ďalšiu, ešte cennejšiu trofej.

Lima nemala žiadny nárok na výhru. Bledá ju vzala na zem a tam dominovala. Zápas netrval ani dve minúty. Bledá sa dostala do výhodnej pozície a protivníčku zasypávala lakťami.

Na tvári Brazílčanky sa objavila krv. Lima nepredvádzala aktívnu obranu a Bledá nemala zľutovanie. Hhlavný rozhodca bol nútený duel ukončiť.

1 rokov, bilancia 5:0, titul v organizácii Oktagon MMA. Tereza Bledá je vychádzajúcou hviezdou domáceho MMA.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Prvá žena s titulom v Oktagone. 19-ročná bojovníčka píše históriu