Oktagon 22: Aké sú šance Ďatelinku proti Vémolovi? (rozbor)

(Zdroj: OKTAGON MMA)
Daniel Stankovič|24. mar 2021 o 16:12

Súboj o titul strednej váhy Oktagonu medzi Milanom Ďatelinkom (8-4 MMA) a Karlosom "Terminátorom" Vémolom (30-6 MMA) je blízko.

BRNO. Už v sobotu krátko po pol desiatej hodine večer sa dozvieme odpoveď na otázku, či slovenský zápasník zaskočí domácu scénu a porazí favorita, alebo pôjde len o ďalšiu povinnú jazdu zo strany Terminátora.

Čo môžeme od oboch aktérov očakávať, aké sú ich hlavné zbrane a ktoré scenáre prichádzajú počas duelu v úvahu? To sa pokúsime priblížiť v nasledujúcich riadkoch.

Základné informácie

Podľa kurzov stávkových kancelárií ide o jasný zápas, v ktorom by mal držiteľ titulu Karlos Vémola jasne poraziť o desať rokov mladšieho vyzývateľa.

Milan Ďatelinka nie je len mladším bojovníkom, ale čo sa týka jeho zápasovej skúsenosti, na jeho strane ide o presne trikrát menšiu porciu duelov pod pravidlami MMA.

Z hľadiska výšky (Ďatelinka 189 cm vs. Vémola 183 cm) a z nej predpokladaného rozsahu paží ide o aspekt, ktorý by mal pomôcť prvému menovanému. To len za predpokladu, že sa bude duel odohrávať v postoji.

Súboj je vypísaný na päť kôl, avšak z minulých zápasov oboch bojovníkov a ich štýlov asi nikto neočakáva, že sa bude rozhodovať na body.

Takzvaným bodom nula, odkiaľ vychádza väčšina predpovedí súboja Ďatelinka vs. Vémola, je mnohonásobne väčšia zápasová skúsenosť na strane českého zápasníka a jeho skvelá práca na zemi. 

Jedinými bojovníkmi, ktorí v posledných rokov dokázali poraziť Vémolu, boli Attila Végh (33-9 MMA) a Jack Hermansson (21-6 MMA). Jeden vyhral titul organizácie Bellator a druhý patrí k najlepším stredným váham v UFC.

Silový wrestling

Karlos Vémola je naozaj jedným z najlepších zápasníkov v Európe, minimálne čo sa týka jeho zeme. Je to práve wrestling, takedowny a pozičná kontrola z halfguardu, ktorá ho dostala na vrchol.

Karlos Vémola v nástupe na takedown proti Václavovi Mikuláškovi.
Karlos Vémola v nástupe na takedown proti Václavovi Mikuláškovi. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Príprava na strh spočíva v jeho prípade hlavne v zatlačení súpera do okrajových častí oktagonu, teda do miest, odkiaľ má čo najbezpečnejšiu šancu vrhnúť sa po takedowne a úspešne ho dotiahnuť. 

Aby zamestnal protivníka, zvykne Vémola tesne pred ponorením sa po takedowne vyhodiť low kick. Nie je to typické, ale pomáha mu to skrátiť vzdialenosť a neinkasovať úder. Následne súpera najčastejšie zatlačí na pletivo, odkiaľ dokončuje takedown.

Karlos Vémola je na zemi takmer nezastaviteľný.
Karlos Vémola je na zemi takmer nezastaviteľný. (Zdroj: OKTAGON MMA)

To, že je Karlos na zemi naozaj skúsený a vie čo robí, to ilustruje aj tento moment, na ktorom pri prechode do full mountu umne tlačí kolenom na slabiny Václava Mikuláška (7-7 MMA), aby si dokázal prestrčiť celú pravú nohu. Ide o maličkosť, ale práve tie sú na jeho hre zrejmé. Ide o každý pohyb tela, prácu rukami alebo o vytočenia hlavy, ktoré mu pomáhajú udržať sa na súperovi, znemožniť mu vstať či sa dostať do chcenej pozície.

Prepadávanie do úderov

Nie je žiadnym tajomstvom, že Karlos spolieha výhradne na skvelú prácu na zemi a postoj by sme pri ňom mohli označiť za okrajový aspekt boja. Prečo by aj robil čosi iné, keď vie, že súperi na jeho hlavú zbraň nevedia vo veľkej väčšine odpovedať.

(Zdroj: OKTAGON MMA)

Najväčšou slabinou Vémolu je postoj a predovšetkým prepadávanie do úderov. V zápase s Patrikom Kinclom (23-9 MMA) sa to ešte tak neukázalo, no v treťom kole duelu s Thomasom Robertsenom (8-4 MMA) či proti Attilovi Véghovi bolo viditeľné, že pri tom, ako sa snaží ísť dopredu s údermi, dokáže inkasovať naozaj tvrdo.

 Výbušný a všestranný bojovník

Milan Ďatelinka je fanúšikom známy ako účastník prvej Oktagon Výzvy, kde však pôsobil vo weltrovej váhe. Kvôli problémom s váhou a kondíciou sa rozhodol presunúť do strednej divízie, kde si následne pripísal štyri rýchle víťazstvá v rade. 

Hoci je často považovaný za postojára, Milan Ďatelinka je zápasník, ktorému nerobí problém prenisť zápas na zem, čo stihol ukázať v posledných dvoch súbojoch, ktoré ukončil submisiou.

Milan Ďatelinka a jeho povestný preklopený high kick.
Milan Ďatelinka a jeho povestný preklopený high kick. (Zdroj: OKTAGON MMA)

V postoji je Milan Ďatelinka známy preklopeným high kickom. Ten je efektívny predovšetkým vďaka tomu, že v začiatku pripomína kop na nohu, kvôli čomu teda súper reflexívne dáva ruky nadol, avšak útočiaci zápasník ho ešte stihne pretočiť na hlavu, kde nachádza nechránené miesto.

Tu to nekončí, pretože variabilita a sila kopov je Milanovou silnou stránkou, či už sa bavíme o push kicku (odkopnutia súpera), low/calf kicku (kopu na nohu) alebo spomínanom high kicku. 

Slovák je výbušným bojovníkom, ktorý dokáže veľmi dobre kombinovať údery spolu s lakťami, kolenami či kopmi. Čo sa týka jeho boxu, ide skôr o štýl, v ktorom dokáže tvrdo zasypávať protivníka údermi, než aby sa spoliehal na jednu knokautovú ranu. 

Kľúč k víťazstvu

Zo strany Karlosa Vémolu ide o čo najskoršie strhnutie Milana Ďatelinku na zem, kde by sa buď mohol pokúsiť o čo najrýchlejšie ukončenie zápasu, alebo o kontrolu prvých kôl.

Na druhej strane, Milan Ďatelinka má viacero variant. Jednou z nich môže byť pokus o strh Vémolu, teda o niečo, s čím sme sa okrem Vémolovho zápasu s Moiseom Rimbonom (25-13 MMA) nestretli.

V postoji bude pre Ďatelinku kľúčový pohyb, krúženie okolo súpera s prípadnými údermi z ústupu. V neskorších kolách by mohol pridávať na variabilite kombinácií ako aj ich tvrdosti.

Kľúčové bude v jeho prípade nekopať hneď z úvodu, kde by mohol nastať scenár súboja Ivan Buchinger vs. Ronald Paradaiser, kde Buchinger zachytil Paradeiserov kop a vzal ho hneď na zem.

Každopádne, ide o súboj, v ktorom budeme svedkami atraktívneho stretu dvoch skvelých zápasníkov. Mladej nastupujúcej generácie naproti tej staršej.

Tip na víťaza

Ak by som si mal tipnúť, ako víťaza vidím Milana Ďatelinku, ktorý dokáže zdolať favorita na TKO/KO a prevezme titul strednej váhy.

Myslím, že štylisticky nebude sedieť Vémolovi tak ako jeho predchádzajúci súperi a ukáže všetkým, že je pripravený porovnávať sa s najlepšími.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Oktagon 22: Aké sú šance Ďatelinku proti Vémolovi? (rozbor)