Okom skauta: Hlinka Gretzky Cup

Oh My Hockey|12. aug 2021 o 14:10

Máme za sebou každoročný začiatok skautskej sezóny, teda jeden z najlepších mládežníckych turnajov na svete, Hlinka Gretzky Cup. V ňom si to o titul každým rokom rozdáva osem najlepších tímov sveta. Každý rok turnaj prinesie niečo zaujímavé. Tentoraz priniesol slovenským fanúšikom kopec radosti. Skončili sme na druhom mieste a my, skauti, sme si okamžite zamilovali štýl hry našich chalanov. Nekompromisná hra plná napádania a vyvíjania tlaku. Takú milujeme.

Senzácia menom Šimon Nemec

Čiže poďme rovno k veci a pozrime sa na Slovensko. Ako obstáli naši a aké sú úprimné dojmy na hru jednotlivých hráčov? Šimon Nemec bol asi najlepším obrancom celého turnaja. Už sme jeho neskutočný prehľad v hre spomínali veľakrát. Na tomto turnaji to ukázal úplne skvelo. Jeho kontrola tempa hry, defenzívna stránka hry a taktiež pozičná hra boli úplne úchvatné. Často sa hovorí o jeho ofenzívnej hre, no tá je pre mňa osobne menej podstatná. A ofenzívne bol skvelý tiež. Perfektné prihrávky a kontrola hry, plus samozrejme schopnosti na presilovej hre... jedna báseň.

Ale pre mňa osobne je dôležitejší ten aspekt defenzívy, keďže - ak sa pozrieme na modernú hru a vývoj hokeja ako takého - nebude nikde priestor na defenzívne diery. U Nemca si všímam isté herné súvislosti a sekvencie, ktoré ma vedú k mysleniu, že na ľade rozmýšľa úplne ináč ako jeho rovesníci. Momentálne ide o najlepšieho obrancu pre draft NHL a úprimne nečakám, že sa na tom do budúceho roku niečo zmení.

Útočníci a ich dominancia

Dalibor Dvorský predviedol úchvatné výkony, spoločne s nim aj jeho spoluhráč z formácie a ďalší prospekt pre draft 2023, Ondrej Molnár. Molnár mi na tomto turnaji svojím korčuľovaním a ofenzívnym myslením neskutočne pripomínal Nikolaja Ehlersa. Je to typ hráča, podľa ktorého by jednoznačne mal modelovať svoju hru do budúcna. Späť k Dvorskému. Ten skončil druhý v kanadskom bodovaní turnaja za supertalentom Matvejom Mičkovom. Hral perfektne dopredu i dozadu a čo som si najmä všimol bolo to, ako už v tak mladom veku aj v porovnaní s väčšinou hráčov na turnaji dokáže predvídať väčšinu vývoja zápasu a na základe toho si hľadať miesta, odkiaľ môže udrieť. Švédski fanúšikovia si ho poriadne užijú.

Juraj Slafkovský mal zaujímavý turnaj. Na jednej strane bol dominantným hráčom väčšinu svojho herného času, ako ofenzívne, defenzívne, tak aj z fyzického pohľadu. Boli však momenty, pri ktorých bolo vidieť isté chyby, a to najmä pri prechode zo stredného do útočného pásma, kde bol väčšinu času skvelý, ale fakt sa občas stávalo, že puky strácal až príliš ľahko. Filip Mešár bol úchvatný a napriek trochu výškovému nedostatku je nesmierne aktívny v súbojoch a agresívny na puku.

Obsadili skvelé druhé miesto a ukázali, že náš hokej nie je mŕtvy! Skvelá generácia mladíkov, a toto je len začiatok. Zámorskí skautskí kolegovia milujú našich mladíkov a verím, že sa to odzrkadlí budúci jún, keď budeme mať na drafte viacero horúcich želiezok v ohni. Celý tím si zaslúži neskutočnú pochvalu. Vedel by som rozprávať o všetkých hráčoch na niekoľko dlhých strán, viac sa však dozviete v pripravovanom podcaste Young Guns.

České sklamanie a hľadanie pozitív v negatívach

Český výber tento rok trochu sklamal ako celok, keďže sme u nich zvyknutí na o niečo lepšie výkony. Ale individuálne výkony ich najväčších ťahúňov boli výborné a bolo v nich vidieť mnoho potenciálu. Skvelé výkony napriek trochu slabšie vyzerajúcim číslam predviedol gólman Jan Špunar, ktorý bol úchvatný. Z útočného pohľadu boli skvelé prvé tri formácie, ktoré až tak nebodovali, ale hrali vynikajúco. Jedným z hráčov, na ktorého bola absolútna radosť pozerať, bol Matyáš Šapovaliv, ktorý odohrá budúci ročník v drese Saginaw Spirit v OHL. Ukázal skvelé korčuliarske schopnosti spojené s dynamickou ofenzívnou hrou a bol hlavným tvorcom hry z pozície centra prvej formácie.

Jeho krídlo okupoval ďalší prospekt pre draft 2022 a ďalší skvelý forvard, tentokrát strelec Jiří Kulich, ktorý využíval vytvorené príležitosti na skórovanie a ohrozovanie brankára. Šale, Rymon a Petr bolo trio, ktoré sa staralo o tú druhu vlnu útoku a boli tiež veľmi dôležití pre tím. Myslím, že najmladším hráčom na turnaji boli iba 15-ročný supertalent pre draft 2024, zlínsky forvard Adam Jecho, ktorý nastupoval na krídle tretej formácie a napriek zaznamenaniu len jedinej asistencie patril medzi najaktívnejších hráčov. Veľmi sa mi páčila jeho hra, zvlášť, ak si uvedomíme, aký je mladý. Bol uňho cítiť istý rozdiel v chápaní hry medzi ním a staršími hráčmi z pohľadu skúseností a podobne, ale to sa dalo vopred očakávať. Naši bratia obsadili šieste miesto na turnaji, čiže trochu sklamanie, ale jednotlivci na skautov urobili skvelý dojem a máme sa od týchto chalanov na čo tešiť.

Viac o výkonoch ako česka, tak slovenska a iných krajín na Hlinka Gretzky Cupe si povieme v najbližšom vydaní Young Guns podcastu, prvého od draftu NHL 2021!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Okom skauta: Hlinka Gretzky Cup