Odkrytá bránka, pohotová strela. Zázračný Fín však bol za babráka – dal gól do vlastnej bránky

Patrik Laine
Patrik Laine (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. dec 2016 o 11:47

Patrik Laine nechtiac rozhodol o prehre svojho tímu v NHL, prekonal vlastného brankára.

BRATISLAVA. Je výnimočný strelec. Hoci má iba osemnásť rokov a v NHL hrá iba dva mesiace, ihneď sa zaradil medzi najlepších.

Fínsky útočník Winnipegu Patrik Laine dal v tejto sezóne už sedemnásť gólov a medzi strelcami je tretí v celej lige, má iba o tri zásahy menej ako hviezdny Sidney Crosby.

V noci na pondelok skóroval mladý Fín aj na ľade Edmontonu. Odrazený puk, odkrytá bránka, presná strela. Automatická inštinktívna reakcia. Nemalo by to chybu, keby to nebol gól do vlastnej siete. Navyše – víťazný.

Laine ním rozhodol o víťazstve súpera 3:2. Brankár Winnipegu Connor Hellebuyck nemal šancu.

Sklonil hlavu a smutne odkorčuľoval na striedačku.

To sa stáva, bránil ho kapitán

„Snažil som sa z prvej odpáliť puk. Bol som skrátka v zlej pozícii. Nešťastný gól,“ komentoval Laine pre nhl.com.

Za autora gólu bol označený Mark Letestu, ktorý sa dotkol puku ako posledný hráč Edmontonu. Práve jeho strela predchádzala Laineho dorážke.

„Dúfal som, že puk sa odrazí k niekomu z mojich spoluhráčov. Bol to pre nás šťastný moment. Ale dobrý gól a my ho berieme,“ reagoval Letestu.

„Ten chlapec má osemnásť rokov a cíti sa hrozne. Také veci sa dejú, mne sa to stalo veľakrát. Patrik pre tím v tejto sezóne už odviedol veľký kus práce,“ zastal sa mladého Fína kapitán tímu Winnipeg Blake Wheeler.

Slávny gól Sugawaru

Vlastné góly v hokeji nie sú výnimočné, zväčša padajú po nešťastných odrazoch puku od korčule, hokejky či tela brániaceho hráča.

História si však pamätá aj zásahy podobné Laineho nechytateľnej strele do vlastnej bránky.

Jeden z najslávnejších vlastných gólov strelil Japonec Nobuhiro Sugawara na majstrovstvách sveta v roku 2004 v Česku.

Jeho tím držal v záverečnej tretine zápasu proti Dánsku remízu 3:3, keď hráč súpera Morten Green naslepo posielal puk pred bránku. Sugawara ho bez váhania napálil do siete, v prvej chvíli dokonca od radosti vyskočil. Vzápätí si však uvedomil, že prekonal vlastného brankára, zakryl si tvár a sklátil sa na ľad.

Japonci napokon zápas prehrali, vypadli z A-kategórie a odvtedy sa medzi elitu nevrátili.

Aj rukou či cez celé klzisko

V NHL sa v minulosti o nevídaný vlastný postaral Marc Bergevin zo St. Louis, ktorý puk nechtiac hodil do vlastnej bránky.

Netradičným spôsobom prekonal svojho brankára aj obranca Ottawy Chris Phillips.

Máte hrať presilovku, pri signalizovanom vylúčení odkorčuľuje brankár na striedačku, na jeho miesto príde ďalší hráč, ste v útočnom pásme – a dáte si vlastný gól. V nižšej súťaži AHL si ho dali hokejisti Chicaga Wolves.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Odkrytá bránka, pohotová strela. Zázračný Fín však bol za babráka – dal gól do vlastnej bránky